Jump to content

W miarę nie drogi aparat cyfrowy - doradźcie.

Witek

Recommended Posts

Posted

Potrzebuję doradztwa. W ogóle nie znam się na aparatach fotograficznych, a przydał by mi się jakiś, w miarę tani aparat, którym da się zrobić ładne zdjęcie i nie jest wstyd pokazać się na ulicy. Ewentualnie w przyszłości, kupiłbym sobie coś lepszego i droższego. Na razie jedynym cyfrowym aparatem w domu jest Nokia i trochę to przeszkadza...

Jak mówię w ogóle się nie znam, więc powiedzcie mi jaki chcę aparat, z jakimi funkcjami, na co mam patrzeć przy zakupie itp.

Posted

Taką jaką trzeba. Nie chcę najtańszego badziewia, ale coś drogiego też mi nie jest potrzebne, bo najpierw muszę się nauczyć robić zdjęcia. Jestem kompletnym laikiem i nie wiem od jakiego progu zaczyna się coś sensownego, dlatego proszę Was o rady.

Posted

Za 800 zł można kupic kodaka ls753, z którego jestem bardzo zadowolony. Ma już dosyśc spore możliwości, a zdjęcia wychodzą z niego bardzo dobre.

Posted

Olympus SP-320/350. Aparaty dobre, tylko drogie karty. Jak szukasz zoomu to SP-500.

Canon A-620. Droższy, ale tańsze karty. I fajny składany lcd-ek.

Posted

ja polecam kodaka bo maja dobra optyke i sa na karty SD, dobre tez robi panasonic w serii LUMIX

na pewno szukaj aparatu z zoomem ok 10x i na pewno ze stabilizatorem obrazu.

zeby aparat robil dobre zdjecia to musi miec po pierwsze bardzo dobra optyke (fizyki nie oszukasz) nawet 12Mpix matryca nie pomoze gdy optyka jest sredniej jakosci.

do jakichs 1,5k mozesz znalezc bardzo dobry aparat - pozniej proponuje NIKONY D50 lub D70, ale jak juz zaczniesz nimi robic zdjecia to zaczniesz pozbywac pewnych ilosci kasy na obiektywy bo to niestety tez jest choroba taka jak Subaru :mrgreen:

najlepsze wyjscie to aparat z m/w 5MPix i zoomem 10x-12x

Posted

Kup sobie na poczatek np. Canona A510, albo A610.Naucz sie go obslugiwac i korzystac z trybu manualnego, a jak juz wyczerpiesz jego mozliwosci, to pozostaje kupno lustrzanki, a wtedy dopiero zacznie sie zabawa.

Posted

Tak jak napisał adamusmax, podstawą jest optyka. Jeśli będziesz się decydował na jakiś aparat Sony to szukaj modelów z obiektywem Carl Zeiss, a jeśli Kodaka to Schneider - KREUZNACH

Posted

Ja też obstawiam Canona, sam posiadam dosyć powolnego A510, teraz zdaje się są już znacznie szybsze A6xx. Zaletą Canona są: karty SD, dobra optyka, chyba najbardziej rozbudowany tryb manualny ze wszystkich kompaktów. Oczywiście, jeżeli nie interesuje Cię w przyszłości fotografika i ewentualny zakup lustrzanki, to tryb manualny możesz sobie darować i szukać jakiegoś wypasionego kompakta z dobrą automatyką (ale wtedy nie poznasz zasad robienia dobrych zdjęć, nie będziesz miał wpływu na to co na zdjęciu wychodzi).

Posted

Ja polecam Fuji. Oczywiście nie tylko że Subaru to ten sam koncern ;)

Posiadam S7000, zrobionych około 12 tyś fotek i sprzęt sprawuje się rewelacyjnie. Miałem też kontakt z modelami S5500, S5600. Sprzęty godne polecenia.

Posted
Ja polecam Fuji. Oczywiście nie tylko że Subaru to ten sam koncern ;)

Firm w Japonii z nazwą Fuji jest sporo - i to jest ich jedyna wspólna część.

Posted

W okolicach tysiąca plnow to Canon A-6xx, ale za 1800-1900 pln można mieć canona is-3 is. 12x zoom, stabilizacja optyki, 6megapixeli. Długi zoom się czasem potrafi przydać, a dzięki stabilizacji nawet na "długim końcu" (przy 12x zoomie) fotki bedą ok. Aparat ma dobre opinie w necie, Canon poprawił wykonanie w porównaniu do porzednich serii. IMHO aparat sprawdzi się i jako małpa i jako sprzęt do trochę bardziej "koncepcyjnej" fotografii.

Co do Panasoniców to bym uważał - mają dobrą optykę (często "by Leica" - na ogół wygląda to tak że Leica robi projekt szkła i nadzór nad wykonaniem) natomiast obecne generacje mają takie sobie matryce - w kiepskim oświetleniu (przy wyższej czułości) ujawnia się dużo szumów.

Fuji nie znam osobiście, ale słyszałem raczej dobre opinie i o optyce i o elektronice.

Posted

Tak, jak PoliniTuning, leonID, kanap4, aflinta i misioo polecam Canona.

Mają bardzo dobry stosunek jakości do ceny, dobrą optykę i przemyślane, łatwe w korzystaniu menu. Wybierz model, w którym będziesz mógł ustawiać przynajmniej część funkcji ręcznie. Chodzi mi zwłaszcza o migawkę oraz przysłonę. Dzięki temu będziesz mógł poeksperymentować z głębią ostrości (przysłona) i, poprzez ustawienia migawki, samodzielnie decydować, czy coś ma być rozmazane - uwidocznić ruch, czy też nie. Zwróć też uwagę na jasność obiektywu, dolna wartość nie powinna być wyższa od F2,8.

Polecam CANON PowerShot A620, jest w bardzo dobrej cenie. Ma dodatkowo obrotowy wyświetlacz, który wbrew pozorom jest przydatnym wynalazkiem.

http://www.fotoexpert.pl/aparat-produkt ... tml#subset

Posted

Hmmm... każdy coś innego :roll: Oczopląsu można dostać :twisted: Zastanów się przede wszystkim czy ma to być kompakt, czy coś z wyższej półki tj. lustrzanka (co zakłada z kolei inwestycję w optykę). Co do recenzji, opisów i przykładowych zdjęć wejdź na www.dpreview.com 8)

Posted
Hmmm... każdy coś innego :roll: Oczopląsu można dostać :twisted: Zastanów się przede wszystkim czy ma to być kompakt, czy coś z wyższej półki tj. lustrzanka (co zakłada z kolei inwestycję w optykę). Co do recenzji, opisów i przykładowych zdjęć wejdź na www.dpreview.com 8)

Chciałem właśnie tę samą stronę polecić :D .

Posted
Ja też obstawiam Canona, sam posiadam dosyć powolnego A510

Miałem w łapkach A530 i wydał mi się szybki, przynajmniej jeśli chodzi o czas gotowości do zrobienia zdjęcia od naciśnięcia przycisku ON (ale Minolta X50 to to nie jest :wink: ). Canony są OK. Zaczęło się od 700zł a teraz już ponad 1500 podajecie. :P

Posted

Wygląda na takiego mądrego, a EVO jeździ... :mrgreen:

Na lepszy aparat przyjdzie czas. Ten aparat ma być poręczny i najlepiej mieć cenę trzycyfrową licząc miejsca po lewej stronie przecinka. Dobrze, żeby można było bawić się trybem manualnym, choć automatyczny będzie pewnie częściej używany. Nie chcę, żeby to był aparat udający na zasadzie protez coś lepszego niż jest (jakieś niby super opcje, które tak naprawdę nic nie są warte). W zdjęciach robionych tym aparatem priorytetem będzie to co jest na zdjęciu, a nie jak jest zrobione zdjęcie. Aparat, który można wszędzie ze sobą zabrać i później pokazać znajomym "tu byłem, to widziałem", a nie sprzęt przydatny do otwierania własnej galerii :)

Ponieważ jestem kompletny laikiem, trudno mi sprecyzować potrzeby. Chce mieć aparat, a nie ślęczeć kilka tygodni i zastanawiać się co kupić (bo to by się dobrze nie skończyło).

P.S. Sto jedenasty człowieku, poważnie, moje wyrazy szacunku za piękne podsumowanie powyższych porad. .

Posted

W takim razie może takie coś: http://shift.sklep.pl/index.php?t=w&id= ... ad=skapiec (Canon a520)

do tego karta 512 mb sd (250 -300 zdjęć w max rozdzielczości) ok 50-60 pln,

baterie - 2x po 2 paluszki akumulatorki i ładowarka jakieś 50-100 zł, zależy jaka ładowarka i pojemność paluszków.

Będzie robił dobre zdjęcia na automacie, a przy okazji da możliwość pobawić się samemu ustawieniami - sam bym w sumie wziął taki zestaw gdybym szukał aparatu na codzień.

PS. A przy okazji ten sklep jest we Wrocławiu :)

Posted

Hmmm. Ja z kolei przy tych dodatkowych informacjach dodam tylko - szukaj aparatu z maksymalnym optycznym zoomem. To tak naprawdę się przydaje 8). Standardem jest 3x ale niektóre mają i 6x. Nie wierz w zoom cyfrowy bo to chłam i zakłada interpolowanie tego, czego aparat nie widzi :)

Posted

A ja kupuję teraz Panasonica FZ-7, według mnie extra sprzęt, obiektyw Leica, 12x optyczny zoom, nie za duże gabaryty no i ważne,czyli stabilizator obrazu. Cena ok 1400PLN.

Posted
A ja kupuję teraz Panasonica FZ-7, według mnie extra sprzęt, obiektyw Leica, 12x optyczny zoom, nie za duże gabaryty no i ważne,czyli stabilizator obrazu. Cena ok 1400PLN.

Mam od niedawna - daje radę, choć muszę jeszcze poczytać instrukcje dokładniej, bo czasem mam rozmazane zdjęcia

A co do aparatu dla Witka jesli ma mieć zoom większy - Panasonic TZ-1. Z mniejszych to chyba Canon A630 - cenowo podobny do A610, ale pixeli więcej.

A tak naprawdę, to jak już się zdecydujesz kupować, to najlepiej iść do sklepu i poprzymierzać. Ja w ten sposób odrzuciłem Sony H2, choć miałem na niego chęć. A czytanie przeróżnych forów w tej sprawie to przypomina dyskusje o wyższości świąt Wielkiej Nocy nad świętami Bożego Narodzenia. Każdy wie najlepiej, a jak zaczną pisać o szczegółach, to zaczynasz wątpić w swoją inteligencję 8)

Posted

Dlatego www.dpreview.com jest fajne - nie masz po prostu opinii, tylko przykładowe zdjęcia, porównanie z konkurencją itp. - można się zorientować co i jak zanim się weźmie konkretny sprzęt do ręki. Oczywiście nie wszystkie aparaty sa przetestowane, ale większość z tych tu wymienionych tak.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...