Jump to content

Czy forum uzależnia?

Bilex

Recommended Posts

• Replies 152
  • Created
  • Last Reply
Posted

Test uzależnienia od forum.subaru.pl (na podstawie testu Kimberly Young)

:arrow: Czy czujesz się zaabsorbowany forum do tego stopnia, że nie mozesz przestać myśleć o postach jakie tam się pojawiają? (TAK 1 NIE 0)

:arrow: Czy odczuwasz potrzebę zwiększenia ilości czasu spędzanego przy komuterze czytajac i pisząc na forum, aby uzyskać większe zadowolenie (mieć więcej satysfakcji)? (TAK 1 NIE 0)

:arrow: Czy podejmowałeś wielokrotnie, nieudane próby kontrolowania, ograniczania lub zaprzestania czytania i pisania na forum? (TAK 1 NIE 0)

:arrow: Czy odczuwałeś wewnętrzny niepokój, miałeś nastrój depresyjny albo byłeś rozdrażniony wówczas, kiedy próbowałeś ograniczać lub przerwać kontakty z forum? (TAK 1 NIE 0)

:arrow: Czy zdarza Ci się spędzać na czytaniu postów więcej czasu niż pierwotnie zaplanowałeś? (TAK 1 NIE 0)

:arrow: Czy kiedykolwiek ryzykowałeś utratę bliskiej osoby, ważnych relacji z innymi ludźmi, pracy, nauki albo kariery zawodowej w związku ze spędzaniem zbyt dużej ilości czasu na forum.subaru.pl? (TAK 1 NIE 0)

:arrow: Czy kiedykolwiek skłamałeś swoim bliskim, terapeutom albo komuś innemu, w celu ukrycia własnego nadmiernego zainteresowania forum subaru? (TAK 1 NIE 0)

:arrow: Czy używasz forum.subaru.pl w celu ucieczki od problemów, albo w celu uniknięcia nieprzyjemnych uczuć (np. poczucia bezradności, poczucia winy, niepokoju lub depresji)? (TAK 1 NIE 0)

Wyniki:

1-3 punktów: Brak objawów uzależnienia.

4 punkty: Forum forum.subaru.pl traktowana jako ucieczka od rzeczywistości, co grozi Ci uzależnieniem.

5-8 punktów: Uzależnienie. Powinieneś skontaktować się z psychologiem lub poradnią lecznictwa odwykowego.

No to przyznawać się ;-)

[ Dodano: 01 09 06 07:00 ]

A i jeszcze przekleiłem ciekawy artykuł z http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=4771

Microsoft przestrzega pracodawców - cyfrowych imigrantów

29.08.2006, 21:38

Pracownicy zastanowią się dwa razy, zanim wybiorą firmę, która wprowadza ograniczenia w korzystaniu z Internetu w godzinach pracy - to słowa Anne Kirah, Senior Design Anthropologist w Microsoft, która podczas konferencji TechEd w Sydney przestrzegała pracodawców, że w dzisiejszych czasach podobne praktyki mogą po prostu być nie do przyjęcia.

Fakt ograniczania dostępu pracowników do Internetu jest powszechny w wielu firmach na świecie, coraz częściej także w Polsce. Administratorzy sieci na polecenie menedżerów wyłączają głównie komunikatory internetowe, czasami blokują dostęp do niektórych stron (lub wszystkich poza firmowymi). Kirah takich pracodawców określa jako "cyfrowych imigrantów". Cyfrowi imigranci to ludzie, którzy zdolność poruszania się w świecie opanowanym przez Internet i inne nowoczesne media nabyli z czasem, a nie - jak w przypadku młodych pracowników - wyssali niemalże z mlekiem matki. Takie osoby nie postrzegają Internetu jako sporej części życia - raczej rozpoznają w nim jedynie narzędzie pracy.

Frank Arrigo z australijskiego oddziału Microsoft wtórował, że wiele osób pozbawionych dostępu do Internetu było tak sfrustrowanych, że skupiało całą swoją uwagę na tym, jak ten dostęp odzyskać. Przekładało się to także na zachowanie w pracy - większość przynosiła własne komputery, własne środki łączności, usiłowała w jakikolwiek sposób ominąć zabezpieczenia firmowej sieci. Z reguły się udawało...

Microsoft przekazał jasny komunikat - albo firmy zaprzestaną podobnych praktyk, albo powinny liczyć się z odpływem pracowników. Jakie przełożenie ma ta wypowiedź na polski rynek? Każdy musi ocenić sam, ale Bill Gates już wiele lat temu powiedział: Jeśli martwisz się o produktywność w Internecie, to tak jakbyś martwił się o długopisy kradzione z firmowego przybornika - są poważniejsze powody do zmartwień...

Posted

Niechce mi wyjść inaczej... Stale tylko 5 i 5 :mrgreen:

Czasem też tak mam "kochanie choć do łóżka wyłącz komputer(...)" W celu własnego bezpieczeństwa nie piszę co jest dalej ;) Zastanawiam się nad laptopem, w tedy można w łóżku pisać... 8)

Posted

Zastanawiam się nad laptopem, w tedy można w łóżku pisać... 8)

Bez sensu.

Mam lapa, faktycznie da się pisać w łóżku, ale "w trakcie" jest nieco niewygodnie... i partnerka też się krzywi, a jeszcze błąd ortograficzny łatwo zrobić, co gorsza...

Tak więc - odradzam.

Posted
Panie to trzeba miec mocne nerwy, pare godzin czytasz o Subarakach wychodzisz z domu a w garazu zastajesz Fiata i zadajesz sobie pytanie gdzie moja Impreza.... :(

Taa, to pytanie zadaje sobie codziennie leszek :twisted:

Posted
Bilex dobra odpowiedz tylko pewnie Leszkowi nie do śmiechu ;)

No pewnie nie, niestety. Ale może sie uśmiechnie jak to przeczyta :D

Posted

Zastanawiam się nad laptopem, w tedy można w łóżku pisać... 8)

Bez sensu.

Mam lapa, faktycznie da się pisać w łóżku, ale "w trakcie" jest nieco niewygodnie... i partnerka też się krzywi, a jeszcze błąd ortograficzny łatwo zrobić, co gorsza...

Tak więc - odradzam.

Dlatego najpierw najlepiej pisać w wordzie :mrgreen:

Posted
Panie to trzeba miec mocne nerwy, pare godzin czytasz o Subarakach wychodzisz z domu a w garazu zastajesz Fiata i zadajesz sobie pytanie gdzie moja Impreza.... :(

Taa, to pytanie zadaje sobie codziennie leszek :twisted:

no to pojechales po bandzie...

ja juz zdecydowanie wole zadawac sobie to pytanie o wyimaginowana Imprezke niz.... ehhh szkoda slow, lapy powyrywac to malo

Posted
sądząc po dacie tego posta to NIE :D

Taaaaaa... W ankiecie powinno być jeszcze pytanie "Czy zdarza Ci się odwiedzać forum pomiędzy godziną 2 a 4 w nocy" ;-)

• 1 month later...
Posted

odświeżam wątek, ponieważ pogorszyło mi się strasznie i teraz cały wolny czas spędzam na forum. Jeszcze trochę i będę noce zarywał :shock:

Posted

hmm... ale będę się wyróżniał spośród reszty społeczeństwa, no ale ta reszta chyba jest chora skoro jeszcze ich nie ma na forum :lol: :wink:

Posted
i nie chcę się z tego wyleczyć :mrgreen:

pacjent wychyla sie we wlasciwym kierunku..zaprzestac yyy ..zastrzykow podawac tylko forum 16 razy na dzien..w dawkach max

dr.M

Posted

Szkoda że u mnie w szpitalu nie ma takich lekarzy...ale na widok mojej kurtki Subaru pojawia się u nich uśmiech na ustach...bynajmniej nie politowania ;-)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...