Jump to content

4x4 rozne rozmiary opon

PLayer

Recommended Posts

Mam pytanko nt. opon. Czy bedzie bardzo zle dla napedu jesli sa 3 opony 205x75 R16 a z tylu jedna jest 215x70 R16? Auto to Toyota Harrier 4x4 (to samo co Lexus Rx300). Zakupilem online 4 zimowki i jedna jest uszkodzona. Zanim wymienie itd minie troche czasu a czeka mnie trasa 500km. Wyszlo mi, ze to 3mm roznicy tylko. Zamierzam w tej 215 dac 0.1 bara wiecej cisnienia, zeby wyrownac roznice wysokosci? Co sadzicie o tym?

Mam pytanko nt. opon. Czy bedzie bardzo zle dla napedu jesli sa 3 opony 205x75 R16 a z tylu jedna jest 215x70 R16?

Odpuść. Używanie różnych opon na jednej osi jest zabronione nawet przez przepisy.

Jestem w UK. Tu jest dozwolone. No nic, postaram sie zdobyc odpowiednia opone jak najszybciej. A jesli beda 205/75 z przodu a 215/70 z tylu? Chodzi tylko o ta trase 500km. Potem wymienie. Prawdopodobnie nie zdaze kupic odpowiedniej opony w 1 dzien bo siedze w pracy do 23.00. 215/70 to teoretycznie wysokosc: 150.5mm, 205/75 to teoretycznie wysokosc 153.75mm. Jesli nabije minimalnie wiecej powietrza do tego jednego kola to powinno dac rade. Czesto roznica w bieznikach wynosi wiecej niz 3mm i jakos jezdza. Wiem, ze nie powinno sie tak robic ale to sytuacja awaryjna.

:) cybel ma racje. Niestety zdaje sobie sprawe z ryzyka. Zrobie co w mej mocy, zeby ogarnac temat jak nalezy ale prawdopodobnie nie zdaze do wyjazdu. Auto do uszkodzenia to na szczescie nie Subarka a toyota harrier. Moze ktos wie czy ich napedy (lub lexusow rx300) sa nieco bardziej elestyczne na tego typu meczenie napedow?

Cybel -> co to za skrzynia? Mam 4 biegowego automata. Auto jest ze mna ok 3 tyg wiec wciaz malutko o nim wiem. (ale wiem juz ze ma pradowe sondy lambda i napiecie na nich sie prawie nie zmienia i wynosi 3.3V co bylo sporym zaskoczeniem, wiem tez ze przez uszkodzone 2 przednie sondy palil 30/100, teraz juz temat nieco ogarniety i bierze 12-15/100km).

Edited by PLayer

cybel to mozna potraktowac jako dojazdowe jedni maja 5km drudzy 500km :biglol: natomiast jezdzac na roznych oponach mozna narobic sobie problemow, choc znam przypadki w terenowkach gdzie jezdzil kumpel przez kilka lat na roznych oponach przod i tyl mowimy tu o innym wzorze ,a drugi kumpel przejechal ok 4 tys km i szlag mu trafil wszystko samo zycie :Pdlatego wole dmuchac na zimne i zakladac jednakowe choc i tak zawsze moze sie cos stac bo to tylko samochod ;)