Misiek Posted December 15, 2013 Share Posted December 15, 2013 Jakie ciśnienie powinna mieć opona zimowa GY UG8 185/60R15 84T ? Podane przez producenta wartości dla opon letnich 215x40x17, to : przód 2,7 , tył 2,2 . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek Posted December 24, 2013 Author Share Posted December 24, 2013 Może jednak ktoś odpowie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KamilP Posted December 24, 2013 Share Posted December 24, 2013 Zawialo groza.. Zobacz w instrukcji auta jak mocno nalezy pompowac dany rozmiar. Na naklejce we wnece drzwi rowniez powinienes znalezc ta informacje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek Posted December 24, 2013 Author Share Posted December 24, 2013 KamilP, przeczytaj proszę ze zrozumieniem moje zapytanie. Jakie ciśnienie powinna mieć opona zimowa GY UG8 185/60R15 84T ? Podane przez producenta wartości dla opon letnich 215x40x17, to : przód 2,7 , tył 2,2 . Czy sugerujesz, żeby 185/60 R15 pompować tak samo jak 215x40x17 ? Byłem u dwóch wulkanizatorów i otrzymałem dwie różne odpowiedzi. Stąd moje pytanie do najbardziej fachowego Forum na jakim jestem. Ale może poszukam jednak na forum oponiarskim... Niemniej dziękuję za odpowiedź. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
badyl Posted December 24, 2013 Share Posted December 24, 2013 Mysle ze 2.0 starczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cybel Posted December 24, 2013 Share Posted December 24, 2013 Generalnie należałoby jeszcze podać model auta,ale ja się nie znam. @@Misiek może to rozjaśni trochę http://www.oponaok.pl/dobor-opon/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
KamilP Posted December 25, 2013 Share Posted December 25, 2013 Misiek, a skad my mamy wiedziec jakim autem jezdzisz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tzd Posted December 25, 2013 Share Posted December 25, 2013 Misiek, nikt Ci nie sugeruje, żebyś pompował tak samo jeden i drugi rozmiar. To Ty czytaj ze zrozumieniem KamilP zasugerował Ci zajrzenie w dane sugerowane producenta auta (wklejka), tam często są podane różne alternatywne rozmiary. A poza tym, rodzaj auta jakim jeździsz zasugerowałby przynajmniej jego wagę. No i nie miej pretensji, że nie każdy Ci przybiega od razu z pomocą Aha - i sugeruję zmienić "stopkę" o nieruchomościach - działalność komercyjna na tym forum jest niemile widziana, nawet w takiej formie Link to comment Share on other sites More sharing options...
badyl Posted December 25, 2013 Share Posted December 25, 2013 Sądząc po rozmiarze to nie może byc za duze auto, jakis segment b moze c. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cybel Posted December 25, 2013 Share Posted December 25, 2013 (edited) Trochę dziwna sytuacja z tymi ciśnieniami w różnych rozmiarach opon. No chyba,że Continental się nie zna. Rozmiary seryjne i opcjonalne 185/65 R15 2.2 2 2.2 2 195/60 R15 2.2 2 2.2 2 205/55 R16 2.2 2 2.2 2 195/50 R16 2.2 2 2.2 2 205/50 R16 2.2 2 2.2 2 205/50 R17 2.2 2 2.2 2 215/45 R17 2.2 2 2.2 2 Jak się w opcjach wybierze Imprezę GD i N/A,to ciekawe rzeczy pokazuje tabelka. STi czy WRX aż tyle opcji w rozmiarach nie mają,a masa większa.I teraz problem,trzymamy się wskazań fabrycznych?Czy może obniżamy ciśnienie? Edited December 25, 2013 by cybel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek Posted December 25, 2013 Author Share Posted December 25, 2013 cybel, dzięki,ale niestety nie znalazłem zamiennika. tzd, czy uważasz, że pytałbym o rzecz oczywistą, którą mógłbym odczytać z tabliczki na wlewie paliwa, lub z instrukcji obsługi ? Alternatywnie jest tam podane ciśnienie tylko w zależności od obciążenia samochodu. Samochód to Seat Ibiza Cupra 2010 (sorry, mój błąd, że nie napisałem wcześniej). Nie mam pretensji, przecież nie użyłem wykrzyknika. Fakt, że Forum przyzwyczaiło mnie do znacznie szybszych odpowiedzi. Aha - i sugeruję zmienić "stopkę" o nieruchomościach - działalność komercyjna na tym forum jest niemile widziana, nawet w takiej formie Wyjaśnij mi proszę, czy tzn. sprzeczna z regulaminem ? (nie mogę znaleźć regulaminu po zmianach, będę wdzięczny za wskazanie gdzie szukać). Link to comment Share on other sites More sharing options...
cybel Posted December 25, 2013 Share Posted December 25, 2013 @@Misiek zamiennika nie znalazłeś,ale zasada i zalecenia co do ciśnień w różnych rozmiarach opon,wydaje się dość jasna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tzd Posted December 25, 2013 Share Posted December 25, 2013 Wyjaśnij mi proszę, czy tzn. sprzeczna z regulaminem ? (nie mogę znaleźć regulaminu po zmianach, będę wdzięczny za wskazanie gdzie szukać). Nie jest wprost sprzeczna z regulaminem, ale ... do ogłoszeń (jednostkowych, prywatnych) mamy dziań "Kupię / Sprzedam". http://www.forum.subaru.pl/index.php?/topic/15342-regulamin-forum-subaru/ Samochód to Seat Ibiza Cupra 2010 (sorry, mój błąd, że nie napisałem wcześniej). wybacz zdziwienie, ale jesteśmy na forum SUBARU Link to comment Share on other sites More sharing options...
pajac_am Posted December 25, 2013 Share Posted December 25, 2013 (edited) Podepne sie pod temat z pytaniem o cisnienie, ale troche z innej beczki. A mianowicie. U mnie wg. naklejki powinno byc 2.2 przod i 2.0 tył. Abstrachujac juz od tego, ze przy innym rozmiarze opony niz zaleca producent, cisnienie moze byc inne, to i tak nalezaloby zachowac roznice 0.2 bar miedzy osiami. Chcialbym jednak uczynic samochod bardziej nadsterownym poprzez zwiekszenie cisnienia w tylnych oponach, tak jak robilem to w FWD i dawalo to fajne efekty Tu moje pytanie: 1. O ile, jezeli w ogole moge zwiekszyc cisnienie z tylu, aby nie popsuc wisko? 2. Ktos robil takie eksperymenty? 3. Tak z ciekawosci. Jaki jest rozklad masy w si, gc8, n/a, sedan, 115KM, 97r? Pozdr Edited December 25, 2013 by pajac_am Link to comment Share on other sites More sharing options...
cybel Posted December 25, 2013 Share Posted December 25, 2013 Możesz się bawić ciśnieniem do woli,bo pewnie na stałe nie zostawisz wyższych ciśnień z tyłu. Wisko nie jest aż takie delikatne,aby popsuć je innymi ciśnieniami w ogumieniu i to nie na stałe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek Posted December 25, 2013 Author Share Posted December 25, 2013 Wybaczam, w końcu są Święta Aha, stopka zmieniona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pacoduck Posted January 1, 2014 Share Posted January 1, 2014 jeżdżę Legasiem na oponach 195/60 R15 i naklejka podaje: przód 2.2 tył 2.1 i tyle bym sugerował Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts