Jump to content

Wyciek ze skrzyni biegów - wybierak?

fary

Recommended Posts

Witam, przekładam napędy w swoim Legacy I 2.2 i mam wyjętą skrzynię, są widoczne wycieki przy półosiach które wiem jak usunąć ale jest też wyciek w tylnej części - elementy połączone z lewarkiem zmiany biegów. Czy ktoś się z tym spotkał, co może być przyczyną, jak to naprawić, jakich części użyć?

oh2i.jpg

it8p.jpg

• 2 weeks later...

Jak idzie uszczelnianie skrzyni?

Do Retainerów przedniego mechanizmu równicowego można zaaplikować poniższe uszczelki ;) :

2im4.th.jpg

(w szczegóności te Simmeringi)

Co do drugiego wycieku to wygląda na problem z simmeringiem wybieraka - u mnie nie było z tym problemów, nie ruszałem tego.

Najwygodniej byłoby najpierw wyciągnąć ten wybierak i wydobyć uszczelnienie, ale jeśli poza tym skrzyni nic nie dolega to trzeba trochę pokombinować :rolleyes:

Mam trochę mniejsze wycieki przy półosiach, ale bardziej mnie martwią luzy na wyjściu z dyferencjału. Będę próbował je na dniach skasować bo akurat jestem w trakcie wyjmowania silnika do regulacji zaworów ;). Szukałem na forum ale nic nie znalazłem, w manualu też jest mało a mam plan to naprawić a nie popsuć :), kasował ktoś z was te luzy?

Edited by nakon

• 2 months later...
  • 4 years later...

Podepnę sie pod temat. Pytanie dotyczy wymiany uszczelniacza wybieraka. Czy w tym celu muszę demontowac "dupkę skrzyni" ?  Po odkreceniu srub i oczywiscie wczesniejszym demontazu wału wyjmę ją bez problemu? Nic się w skrzyni nie rozsypie? Po odkreceniu dupki wystarczy wybic uszczelniacz od srodka i zastapic nowym po czym spokojnie mozna dupke skrecic na silikon? Nic sie nie rozsypie? Z góry dzięki za podpowiedzi. 

• 5 months later...