Jump to content

Kto Pomoże, Kto Poniesie?

Majki46

Recommended Posts

Witam.

Mam pewien problem w Lanosie 2.0 RS. Samochód posiada silnik wolnossący 2.0 16V i podczas jazdy odczuwalne są delikatne "szarpnięcia" kiedy chcę przyspieszyć na 2-gim i 3-im biegu tak przy około 2000 obr/min. Jadę delikatnie i dociskam gaz aby auto zdecydowanie przyspieszyło a czuję takie lekkie przydławienie -szarpnięcie. Świece są nowe Irydium NGK a paliwo Only 98. Czym może być spowodowana taka odczuwalna reakcja. Przy ponad 3000 obr/min wszystko przebiega płynnie.

Aha, termometr który pokazuje temperaturę zewnętrzną zawyża o ok. 5 stopni. Dziś było 3 a wyświetlacz pokazuje 8 stopni i jest tak cały czas. Czy powinienem wymienić czujnik?

Wielkie Dzięki, już myślałem, że to jakiś odosobniony przypadek...

Będę walczył z rozwiązaniem problemu, choć nie jest to mocno odczuwalne, ale mam świadomość o tym, że powinno przyspieszać płynnie.

Pozdrawiam.

Nie rozumiem pytania...

Może się mylę, ale w każdym silniku z Zapłonem Iskrowym paliwo z wyższą liczbą oktanową wpływa korzystnie na proces spalania.

Natomiast biorąc pod uwagę wyniki kontroli najpopularniejszych Stacji Paliw w Polsce które ujawniły, że paliwo z dystrybutora z oznaczeniem 95 rzadko przekracza 93, a 98 ma około 96/97 oktan, więc tankowanie przeze Mnie "lepszego paliwa" okazuje się w realiach tankowaniem Normalnego :D

Pozdrawiam i radzę jednak zawsze tankowanie paliwa z wyższą liczbą oktanową.