Jump to content

ogrzewanie prawej strony

Andrzej69

Recommended Posts

• 2 weeks later...

Witam

u mnie też tak było na początku ;) sprawdź czy nie ubywa płynu w chłodnicy. Jeśli układ chłodniczy jest sprawny to może być uszczelka pod głowicą.

pozdrawiam

Aga

• 2 years later...
  • 3 weeks later...

Taki objaw jest także gdy klapa lub klapy od sterowania nawiewami przy nagrzewnicy szwankują. Klapy są sterowane silniczkami i po prostu czasem któryś silniczek siadł. Każdy z silniczków jest możliwy do wymiany.

Taki objaw jest także gdy klapa lub klapy od sterowania nawiewami przy nagrzewnicy szwankują. Klapy są sterowane silniczkami i po prostu czasem któryś silniczek siadł. Każdy z silniczków jest możliwy do wymiany.

Dokładnie są takie silniczki które to sterują klapkami i mieszają w odpowiedniej proporcji powietrze zimne i ciepłe żeby uzyskać temperaturę zadaną.

• 2 weeks later...

i jeszcze jedno pytanie czy TTTM?

Silnik rozgrzany, kabina jeszcze nie.

Na jałowym biegu dmucha mi zimnym powietrzem, wystarczy lekko przytrzymać obroty powyżej 1000rpm i już zaczyna lecieć ciepłe. 

Dość wkurzające jak na światłach nagle Ci wali po dłoniach chłodnym powiewem.

Ech ktoś tu na Forum dobrze opisał wentylację tego modelu jako "przeciągową" :-(

• 3 weeks later...

Objawy mam takie, że brakuje grzania na nogi.

Ponawiam pytanie KaiMa- czy można się do tego dostać we własnym garażu, czy raczej do zlecenia serwisowi? Orientacyjne koszty?

Dostać to sie da! W końcu w serwisie nie pracują jacyś nadludzie (choć różne opinie chodzą) tyle że przewaga serwisu jest taka że jak po 4 godzinach dostaniesz sie do klapek to jak ktoras sie pękła to oni je mają na magazynie! Ale jak wezmiesz serwisowke i będziesz dokladny to sie da!

Tapataknięte

• 2 years later...
  • 10 months later...

W Outbacku mam to samo, brak ogrzewania po prawej stronie, ktoś z Was przeprowadzał procedurę płukania nagrzewnicy? Który króciec nagrzewnicy, wystający z grodzi jest zasilający a który powrotem? Jakich środków używaliście żeby rozpuścić syf w nagrzewnicy?

być może to i nagrzewnica - ale ponieważ jest jedna to myślę że nie grzałoby nigdzie. Ale nie znam się więc może i ona.

Natomiast najprościej bez rozbierania czegokolwiek jest uruchomić test modułu HVAC który po kolei uruchamia wszystkie tryby i wszystkie serwomechanizmy klapek sterujących rozdziałem powietrza. U mnie udało się tak zdiagnozować i nawet naprawić jeden z nich, działa już drugi czy trzeci rok. Nowe niestety są drogie (500+) jeżeii w ogóle są dostępne. Opisywałem to tu na the Forum.

Witam 

Miałem podobnie w Legacy V. Mam dwustrefową klimatyzację i z prawej strony leciało delikatny ciepłe a z lewej strony gorące przy ustawieniu tej samej temperatury. Okazało się że nagrzewnica winna, przepłukanie pomogło. 

u mnie jest jednostrefowa, tak więc wątpię żeby to było związane z działaniem klap. W tygodniu będe płukał nagrzewnicę, tylko się zastanawiam czy użyć octu czy odkamieniacza do czajników.

Panowie, takie dodatkowe pytanie do Was, czy ktoś się orientuje co to za ustrojstwo na jednym z węży biegnących do nagrzewnicy? Jest to jakiś elektrozawór dławiący? Jaka jest sekwencja jego pracy?

122535234_837114440162507_9208840163070434955_n.thumb.jpg.9bd1398865cce8d24ad3098131329177.jpg

122524867_876299786235597_3584944153398202487_n.thumb.jpg.36dd1a23f768843a71be021d7c9fa8dc.jpg

On 10/18/2020 at 2:46 PM, lutek34 said:

u mnie jest jednostrefowa, tak więc wątpię żeby to było związane z działaniem klap. W tygodniu będe płukał nagrzewnicę, tylko się zastanawiam czy użyć octu czy odkamieniacza do czajników.

U mnie w OBK'08 też nie grzało. Mechanil wypłukał wodą bez dodatków i już grzeje jak należy!

Ja płukałem woda z octem pół na pół. Ale na początku przepuścilem wodę z węża w obie strony, wyleciało trochę gruzu. Dopiero później płukanie. Miałem zestaw z grzałka 1500W i pompką do oczka wodnego. Po godzinie plukania wylałem to co było do kratki w garażu. Po pół roku jest tam ciągle biały osad. Więc ocet go wyciągnął z nagrzewnicy default_smile.png

• Like 1

• 1 month later...
W dniu 25.10.2020 o 19:13, ewemarkam napisał:

Więc ocet go wyciągnął z nagrzewnicy

płukałeś czystym octem z butelki, czy rozpuszczałeś go w wodzie?

Ja już wszystko posprawdzałem odnośnie klap i wszystko działa jak należy, odkryłem że ktoś już coś grzebał z tematem, bo wyciął dziurę w obudowie a później zakleił taśmą, co nie było zbyt szczelne.

128100838_366849524614967_6062538025419572509_n.thumb.jpg.1c82087e58a96049a62892fb742803ba.jpg

płukałeś czystym octem z butelki, czy rozpuszczałeś go w wodzie?

3 litry octu i 3 litry wody. Tylko podgrzewałem to, nie pamiętam ile płukałem, co najmniej 30 minut. Ale ciepłym roztworem. Miałem latem zrobiony taki podgrzewacz przepływowy do baseniku dziecięcego na balkon. Mufa 100mm kanalizacyjna i dwa korki, w tym grzałka 1.8kW, a całość pompowana przez pompkę do oczka wodnego. 

Zdjęcia udało mi się wygrzebać. Płyn różowy bo zostało trochę w wiaderku jak spuszczałem płyn z układu. a903aeb213e77285eafde524d20af487.jpg1b77d9affd3afe03eb8b2a212d74da8a.jpg78ddb9bf9f4a50e43d473dcfb754f3b3.jpg

Edited by ewemarkam
  • Like 1

• 2 weeks later...

chyba jednak ocet w moim przypadku nie rozpuści syfu zalegającego w nagrzewnicy, w sumie trzy razy podchodziłem do płukania tej nagrzewnicy z wykorzystaniem octu z wodą, węża ogrodowego i sprężonego powietrza. Dziś dodałem czajnik do podgrzewania roztworu i dalej z prawej strony leci lekko ciepłe powietrze.

130260322_1280396925661800_8541034559099123273_n.jpg

• Like 1

12 minut temu, lutek34 napisał:

chyba jednak ocet w moim przypadku nie rozpuści syfu

Użyjcie kwasku cytrynowego, zamiast octu.

Kupiłem do pracy coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/kwas-kwasek-cytrynowy-spozywczy-czysty-5kg-e330-8635069104

Wszystkie czajniki w pracy odkamieniane są w oka mgnieniu, a z octem czas oczekiwania na wodę do herbaty był nieakceptowalny... :D

• Like 1

W sumie ekspres do kawy czy też parowar odkamieniam kwaskiem cytrynowym. O ile na ekspresie nie widać, to w parowarze znika w oczach.

A na pomysł z czajnikiem do podgrzania przy płukaniu bym nie wpadł.