Jump to content

Silnik gaśnie prze skręcie

swiebod

Recommended Posts

Witam

Jestem nowym posiadaczem Justy i na dzień dobry ma niezłą zagadkę :)

Podpowiedzcie mi dlaczego samochód na benzynie przy skręcie w lewo gaśnie/dusi się.

Po wyprostowaniu kół silnik ożywa i jedzie normalnie, dodam od razu że paliwa jest dużo.

pozdr,

Swiebod

Ja miałem problem z pompą paliwa. Nie wiem dokładnie co z nią było, ale nie zależnie jak dużo było benzyny to przy skręcie ( u mnie wszystko jedno w którą stronę) dusił się samochód z powodu odcięcia dopływu benzyny. Co prawda było to tylko przy mocniejszych zakrętach (głównie podczas zawodów), ale może w Twoim przypadku jest to bardziej zaawansowana usterka.

Napisałeś że pompa działa, mnie ogólnie też się tak zdawało, ale po wymianie na inną problem zniknął. Stara pompa wydawała się normalnie pracować i było ją słychać, ale efekty na zawodach były takie że zamiast przyśpieszać na zakręcie i chwile po nim to auto zwalniało bo nie miało benzyny.

Pamiętam jeszcze, że na początku jak mi to wyszło to szukałem awarii pod maską i coś zrobił, że o dziwo nie przerywało, ale tylko przez jakiś krótki okres czasu, więc ta usterka była dla mnie ogromną niewiadomą :P

no ok :) czyli muszę założyć że to pompa :) tylko teraz pytanie jak się do niej dostać.

Pod fotelami nie ma otworu rewizyjnego więc pozostaje demontaż baku co też raczej jest nie wykonalne ponieważ to auto długo stało i co chce odkręcić kończy się urwaniem śruby ;/ a nie uśmiecha mi się rozwiercać wszystkich mocowań dyfra i wału ;/

Ile pomp jest w justy ? w lewej i prawej komorze jest to jednej pompie ?

Bo na allegro występują pompy z pływakiem i pompy bez pływaka po czym można by wnioskować że są 2 prawie identyczne

Dla potomnych :).

Przyczynami gaśnięcia samochodu przy skręcie w lewo są: niesprawna pompa wspomagająca lub jak w moim wypadku zatkany przewód który idzie od pompy wspomagającej do pompy głównej.

Naprawa: demontaż zbiornika lub wycięcie otworów rewizyjnych ( otwór rewizyjny jest wielkości prawie całej kanapy więc nie polecam tego ;/ )