m.lessman Posted December 3, 2013 Share Posted December 3, 2013 Witam ! Właśnie zostałem posiadaczem Outback'a, i za diabła nie wiem gdzie jest VDC ? Nie mam takiego przycisku. Czy jest możliwość włączania lub wyłącznia ? Na filmach w YT widziałem ,że auto lepiej się sprawuje po wyłączniu. Mam tylko przełącznik przy skrzyni POWER i HOLD. Pomoże ktoś ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
H4lik Posted December 3, 2013 Share Posted December 3, 2013 A to wersja europejska, czy amerykanska, bo w tej drugiej nie wiem, czy byla kontrola. Nie mam pewnosci, ale cos mi swita, ze wylacznik byl montowany od 2002. U mnie jest obok przycisku tempomatu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hefty Posted December 3, 2013 Share Posted December 3, 2013 (edited) Pierwsze primo: witamy się tutaj: http://www.forum.sub...h-forumowiczow/ Drugie primo: masz wersję przedliftową, w której nie ma możliwości wyłączenia VDC. "VDC Off" ma wersja po lifcie w miejscu obok przycisku CRUISE i podgrzewania piór wycieraczek (nad popielniczką). Power i Hold do tryby pracy skrzyni. Power to chyba nie muszę opisywać, Hold to tak bardziej na zimę lub w teren. Na włączonym VDC da się pojechać bokiem ale tylko na śliskiej nawierzchni (lód, śnieg) i w miejscu w którym możesz solidnie się rozpędzić: Edited December 3, 2013 by Dark Knight Link to comment Share on other sites More sharing options...
m.lessman Posted December 3, 2013 Author Share Posted December 3, 2013 Mam wersję Europejską i nie ma tego przycisku. Podobno to duża strata. Będę czasem ciągał małą motorówkę a jak jest nad wodą wszyscy wiemy. Podobno można samemu praktycznie bezinwazjnie zrobiś sobie taki przełącznik. Podejrzewam ,że może w bezpiecznikach ? Na włączonym VDC da się pojechać bokiem ale tylko na śliskiej nawierzchni (lód, śnieg) i w miejscu w którym możesz solidnie się rozpędzić: Tak to ja chyba nigdy zasówał nie będę .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hefty Posted December 3, 2013 Share Posted December 3, 2013 (edited) Mam wersję Europejską i nie ma tego przycisku. Podobno to duża strata. Będę czasem ciągał małą motorówkę a jak jest nad wodą wszyscy wiemy. Podobno można samemu praktycznie bezinwazjnie zrobiś sobie taki przełącznik. Podejrzewam ,że może w bezpiecznikach ? Na włączonym VDC da się pojechać bokiem ale tylko na śliskiej nawierzchni (lód, śnieg) i w miejscu w którym możesz solidnie się rozpędzić: Tak to ja chyba nigdy zasówał nie będę .... W puszce z bezpiecznikami pod maską znajdź (FWD)(VDC OFF), wkładasz tam bezpiecznik i masz tylko AWD bez VDC i ABS. Potwierdzeniem jest paląca się kontrolka VDC OFF. Będziesz będziesz . Edited December 3, 2013 by Dark Knight Link to comment Share on other sites More sharing options...
H4lik Posted December 3, 2013 Share Posted December 3, 2013 Ja tam sie malo zznam, ale Hold to tylko zima. W teren do toczenia przelaczamy sie na 1. Reszta tak, jak napisales. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hefty Posted December 3, 2013 Share Posted December 3, 2013 Chyba nie tylko. Nie jestem pewien, ale wciśnięcie Holda coś blokuje. Po błocie na Holdzie idzie aż miło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
m.lessman Posted December 3, 2013 Author Share Posted December 3, 2013 No to będę sprawdzał. Postaram się żeby mieć jakiś przełącznik w kabinie - ale to jest już robota dla elektryka. Szukałem dziś w necie instrukji obsługi po Polsku no i lipa .... Mam instrukcję ale po Włosku a translatory tłumaczą jakieś bzdety ... Wiecie coś w tym temacie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hefty Posted December 3, 2013 Share Posted December 3, 2013 (edited) Po co Ci instrukcja? Przecież jest Forum . Jak koniecznie coś papierowego chcesz to co najwyżej: http://www.amazon.com/gp/aw/d/1563926199/ref=pd_aw_sims_1?pi=SL500_SY115 Edited December 3, 2013 by Dark Knight 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
trzymek Posted December 3, 2013 Share Posted December 3, 2013 Szukałem dziś w necie instrukji obsługi po Polsku no i lipa .... Mam instrukcję ale po Włosku a translatory tłumaczą jakieś bzdety ... Wiecie coś w tym temacie ? Cuś by się może i znalazło... Link to comment Share on other sites More sharing options...
m.lessman Posted December 7, 2013 Author Share Posted December 7, 2013 Mam wersję Europejską i nie ma tego przycisku. Podobno to duża strata. Będę czasem ciągał małą motorówkę a jak jest nad wodą wszyscy wiemy. Podobno można samemu praktycznie bezinwazjnie zrobiś sobie taki przełącznik. Podejrzewam ,że może w bezpiecznikach ? Na włączonym VDC da się pojechać bokiem ale tylko na śliskiej nawierzchni (lód, śnieg) i w miejscu w którym możesz solidnie się rozpędzić: Tak to ja chyba nigdy zasówał nie będę .... W puszce z bezpiecznikami pod maską znajdź (FWD)(VDC OFF), wkładasz tam bezpiecznik i masz tylko AWD bez VDC i ABS. Potwierdzeniem jest paląca się kontrolka VDC OFF. Będziesz będziesz . Sprawdzałem dziś w bezpiecznikach ale nie znalazłem bezpiecznika z takim opisem o którym mówisz. Bezpieczniki mam po prawej stronie obok bateri pd maską. Pierwszy śnieg w Iławie ale jazda ..... http://www.youtube.com/watch?v=NtiqoCcmIIA Coś poszło nie tak teraz działa,,,,, Link to comment Share on other sites More sharing options...
Albi Posted December 8, 2013 Share Posted December 8, 2013 @@m.lessman, - potwierdzam, że da się wyłączyć i to jak wtedy pięknie zachowuje się ten samochód.. to jest nie do opisania Może trzaśniemy Ci fotkę gdzie dokładnie co zrobić?? Przełącznik w kabinie, to byłaby już bajka, ale podniesienie maski i włożenie bezpiecznika zajmuje 5 sekund Więc póki co, trzeba sobie radzić tak. Szkoda tracić okazję Link to comment Share on other sites More sharing options...
m.lessman Posted December 9, 2013 Author Share Posted December 9, 2013 Jestem całkowicie a techniczny i nie widzę w bezpiecznikach takiego opisu. Może zrobię fotkę skrzynki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lucash Posted December 9, 2013 Share Posted December 9, 2013 W puszce z bezpiecznikami pod maską znajdź (FWD)(VDC OFF), wkładasz tam bezpiecznik i masz tylko AWD bez VDC i ABS. Potwierdzeniem jest paląca się kontrolka VDC OFF. Będziesz będziesz . Czyli sprawdzenie posiadania VDC przed liftem można dokonać tylko tą metodą? Wg ulotki teoretycznie mam VDC a w praktyce nie wiem jak to stwierdzić Zelazłem do garażu, zrobiłem fotki i wrzucam. Dodatkowo przeczytałem w instrukcji że trzeba to stosować przy złapaniu kapcia. Jeżeli złapiemy gumę z tyłu to nie zmieniamy nic, jeżeli z przodu to trzeba zmienić koło z tyłu na przód. Potem należy zmostkować bezpiecznikiem od VDC i mamy napęd na przód. To jest klapka od bezpieczników: A to jest skrzynka (sorki za brak ostrości): Link to comment Share on other sites More sharing options...
m.lessman Posted December 9, 2013 Author Share Posted December 9, 2013 N dobrze znalazłem ale w kabinie nad dźwignią otwierającą maskę i tam mam opis vdc. Ale po wyjęciu bezpiecznika będę miał zwykłe AWD bez VDC czyli bez kontroli trakcji - dobrze myślę ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hefty Posted December 12, 2013 Share Posted December 12, 2013 @@m.lessman, zrób i wstaw zdjęcie swojej puszki (tej spod maski). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Albi Posted December 12, 2013 Share Posted December 12, 2013 @@m.lessman, zrób i wstaw zdjęcie swojej puszki (tej spod maski). Puszka (od) piwa Ci nie wystarczy żeby wszystko wiedzieć?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
m.lessman Posted December 31, 2013 Author Share Posted December 31, 2013 (edited) Panowie !!! Zamontowałem i mam przełącznik w kabinie ( nie widoczny ). Sprawdziłem już oczywiście na gliniastym polu. Muszę przyznać że ruszanie jest łatwiejsze pod ostrą górę bez VDC ale kiedy jest włączony i się ruszy to nie ma sensu wyłączać. Natomiast po pierwszym śniegu w Iławie z wyłączonym VDC wszystkie ronda były moje ..... Zabawa jest niesamowita i w brew pozorom prowadzenie auta bokami nie jest takie trudne. Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w Nowym 2014 roku !!! Zdjęcie przełącznika prześlę na dniach . Edited January 2, 2014 by m.lessman 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
H4lik Posted December 31, 2013 Share Posted December 31, 2013 No to gites i wazne, ze zadowolony jestes! Rowniez zycze wszystkiego dobrego w Nowym Roku i tego boka popraw, bo az razi w oczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
m.lessman Posted January 2, 2014 Author Share Posted January 2, 2014 Dzięki faktycznie - aż mnie zapiekło .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Albi Posted January 2, 2014 Share Posted January 2, 2014 (edited) . Panowie !!! Zamontowałem i mam przełącznik w kabinie ( nie widoczny ). Sprawdziłem już oczywiście na gliniastym polu. Muszę przyznać że ruszanie jest łatwiejsze pod ostrą górę bez VDC ale kiedy jest włączony i się ruszy to nie ma sensu wyłączać. Natomiast po pierwszym śniegu w Iławie z wyłączonym VDC wszystkie ronda były moje ..... Zabawa jest niesamowita i w brew pozorom prowadzenie auta bokami nie jest takie trudne. Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w Nowym 2014 roku !!! Zdjęcie przełącznika prześlę na dniach . Znam to!!!! teraz dopiero zaczęła się zabawa Edited January 2, 2014 by Albi Link to comment Share on other sites More sharing options...
hani1987 Posted January 30, 2015 Share Posted January 30, 2015 pokaż kolego zdj tego przełącznika:) czy od outbacka z 2002 roku przełączni VDC podejdzie? i jak to podłączyć w kabinie??? pozdrawiam:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczur75 Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 A już nic... Link to comment Share on other sites More sharing options...
m.lessman Posted January 31, 2015 Author Share Posted January 31, 2015 Możliwość załączania i wyłączania VDC jest bardzo przydatna. Nikt kto ma Subaru nie będzie jeździł z zawsze wyłączoną kontrolą - chyba że mieszka w miejscu gdzie śnieg leży cały rok .... Czasem jest bardzo potrzebne .... Polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hani1987 Posted February 8, 2015 Share Posted February 8, 2015 a mi w skrzynce z bezpiecznikami nie zmieści sie tam bezpiecznik... miejsce jest nieco mniejsze;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts