Jump to content

Aktualizacja ECU Impreza GH 2.0 n/a

Rafał Kacprowski

Recommended Posts

Walczę z problemem zamulenia w przedziale 2k-3k rpm. Na pierwszy ogień poszło czyszczenie przepustnicy i restart kompa. Nie pomogło. Teraz chciałbym aktualizować soft i stąd moje pytanie.

Czy ktoś aktualizował oprogramowanie ECU w tym silniku (jak w temacie 2.0 n/a 150km)? I ewentualnie czy przyniosło to jakieś pozytywne skutki?

Moje autko jest z grudnia 2007 i nigdy nie było aktualizowane, stąd nie wiem nawet czy jakakolwiek aktualizacja ECU się pojawiła... W serwisie mówią, że nie wiedzą i trzeba przyjechać i podpiąć pod kompa...

jak chcesz jezdzić w przedziale 2-3krmp to kup sobie diesla, impreza wolnossaca wystarczającej mocy w tym zakresie generowac nie bedzie, ewentualnie rozważ 2.5 turbo w WRX czy forku male turbo costam powinno juz pompowac albo Legacy H6, wszystko inne zamula w tym zakresie lacznie z STI

Ja się nie czepiam tego, że te silniki się rozkręcają powyżej 3,5k rpm tylko tego, że pomiędzy 2 -3k rpm jest zamuła tzn. jest gorzej niż od 1k do 2k obrotów. I nie chodzi o to, że chce jeździć w zakresie 2-3 tyś obrotów tylko o to, że chciałbym żeby ta fura przyśpieszała równomiernie w całym zakresie obrotów a nie się dusiła pomiędzy 2k a 3k rpm. Moment obrotowy w tym przedziale nierównomiernie przyrasta i wyrywa w górę dopiero powyżej 3k. To nie jest charakterystyka silnika tylko ewidentny błąd w jego pracy. Nie wiem jak was ale u mnie w tym felernym zakresie obrotów objeżdża mnie Corolla 1.6.

Jeszcze jest jedna rzecz u mnie, którą wczoraj wychwyciłem. Jak silnik wchodzi na 2k obrotów i się go tam zostawi, to czuć lekkie "szarpanie" samochodem. Tak do 2,3k rpm.

A wiecie co w takim razie poprawili tym softem? Warto te 150 pln wydać? Może znacie kogoś kto zrobiłby to taniej w Warszawie?