Jump to content

Audio standard XV

tomekwnuk1

Recommended Posts

• 3 weeks later...
  • 1 year later...

Audio z 6 głośnikami jakie jest u mnie gra dobrze, ale tylko z MP3 bo FM to klasa radyjka z jarmarku na dwa paluszki...

6 głośników u mnie również gra zadowalająco

Cały zestaw car audio (co nieoficjalnie potwierdzono w ASO) jest by być ( w specyfikacji dobrze wygląda a jakość w tym wypadku to sprawa drugo- o ile nie trzeciorzędowa). Nawet wymiana źródła z fabrycznego Clariona na Kenwooda czy Pioneera nie wiele wniesie głównie z uwagi na nagłośnienie :( . Jego wymiana jest rzeczą niezbędną dla przyzwoitego odsłuchu (drugim niezbędnym elementem jest wygłuszenie pojazdu). Wielu użytkowników zachwala systemy multimedialne z nawigacją jako lepsze źródła od fabrycznego radyjka (sam też częściowo się do nich zaliczam). "Częściowo" bo co do jakości tunera w tych systemach to sprawa jest bezsprzeczna zarówno co do siły sygnału jak i jego jakości. Natomiast co jakości muzyki z odtwarzanych płyt CD (albo też plików MP3) to muszę stwierdzić, że Clarion naprawdę dawał radę a nawet… :o. Więcej nie piszę bo temat "śliski" a wątków audiofilskich na forum nie brakuje  ;)  :)

• 1 month later...

IMG_20150417_183444.jpg

jedno lepsze zdjęcie

IMG_20150420_105547.jpg

wątek o fabrycznym audio a u mnie wciąż jednostka centralna oryginalna ;)

niezgodne ze sztuką umiejscowienie wysokotonowych to moja fantazja pomimo ostrzeżeń "maestro" od car audio

Edited by ketivv

Witam

Takie szybkie pytanie. Jak podłączyć radio by po postoju jak zapalam silnik nie wyłącało się. Mam wspomnianego w innym poscie kenwooda i niestety 15 sek musze czekać po odpaleniu silnika bo się resetuje. Nie jest to problem spatku napięcia bo jak jade ze światłąmi + Star/Stop i odpala sie silnik to radio nawet nie przygasa jak ruszam.

osobno do akumulatora, stałe źródło zasilania (żółty kabel), osobno ACC czyli stacyjka (czerwony) no i minus (czarny)

być, może w Subaru stałe napięcie jest odpinanie z chwilą wyłączenia stacyjki i to powoduje całkowite wyłącznie za każdym razem

takie systemu multimedialne mogą mieć (mają) zimy i gorący start, czyli np. wyłącznie zapłonu to przejście stacji w stan czuwania - wtedy start następuje szybko bo system jest "załadowany", zapłon odcięty powyżej np. 45 min system się całkowicie wyłącza i system musi wstać od nowa a to trwa

update:

gdyby było źle podłączone kasowały by się za każdym razem np. ustawienia stacji radiowych

Edited by ketivv

niedługo ma się pojawić coś takiego

http://www.blaupunkt.com/pl/nc/produkty/samochodowe-urzadzenia-audio/car-radio/products/single/11779/

system operacyjny Android, będzie wyposażony w szybki start

"Gotowy do użycia w ciągu kilku sekund! Korzystanie z funkcji szybkiego startu sprawia, że Cape Town 945 nie będzie całkowicie wyłączony po opuszczeniu samochodu. Urządzenie znajduje się w trybie uśpienia i natychmiast uruchamia się z ostatniego punktu nawigacji lub odtwarzania muzyki po włączeniu radia przez zapłon. Możesz wybrać maksymalny okres czasu dla trybu szybkiego startu systemu - maksymalnie 5 dni przed całkowitym wyłączeniem się urządzenia."

http://www.blaupunkt.com/uploads/tx_ddfproductsbp/KARTA%20PRODUKTU%20-%20CAPE%20TOWN%20945%20EU.pdf

IMG_20150420_105547.jpg

niezgodne ze sztuką umiejscowienie wysokotonowych to moja fantazja pomimo ostrzeżeń "maestro" od car audio

Gdyby to byly glosniki niskotonowe to ok, ale wysokotonowe powinny byc skierowane bezposrednio (lub posrednio poprzez odbicie fali dzwiekowej np od szyby) w strone sluchajacego. Ty masz zupelnie odwrotnie. Nie dziwie sie, ze maestro krecil nosem.

Gdyby to byly glosniki niskotonowe to ok, ale wysokotonowe powinny byc skierowane bezposrednio (lub posrednio poprzez odbicie fali dzwiekowej np od szyby) w strone sluchajacego. Ty masz zupelnie odwrotnie. Nie dziwie sie, ze maestro krecil nosem.

wiem dlatego infirmacje o tym zawarłem ale to eksperyment, celem jest zamontowanie wysokotonowych możliwie nieinwazyjnie, dyskretnie

pewnie ciąg dalszy nastąpi  ;)

Witam

Przez weekend znana firma z Krakowa wyciszała mi auto (obie pary drzwi + montaż głośników Morel Maximo przód + Hertz tył bez wzmacniacza ale na kenwoodzie). Efek w 100% satysfakcjonujący. Nie wiem czy widzieliście orginalne głośniki ale jakość ich wykonania zaskoczyła nawet moją żone. :) Magnes z cewką mniejszy objętościowo niż pudełko zapałek, membrana z plastiku przypominającego folie ochronną na ekrany (tylko że czarny) a masa 4 głośników + 2 tweeterów mniejsza niż jednego głośnika Morel. Szkoda że w orginale tak bardzo katują nasze uszy i nie dają nawet możliwości podniesienia standardu audio przy zakupie.

Pozdrawiam

Szkoda że w orginale tak bardzo katują nasze uszy i nie dają nawet możliwości podniesienia standardu audio przy zakupie.

całe szczęście, że nie dają takiej możliwości dzięki temu nie trzeba przepłacać za to co i tak trzeba wyrzucić

z drugiej strony dla szerokiego grona użytkowników wystarcza to co jest fabrycznie

Edited by ketivv

Szkoda że w orginale tak bardzo katują nasze uszy i nie dają nawet możliwości podniesienia standardu audio przy zakupie

jest fabryczny upgrade głosników do XV. Głosniki firmy kicker:

https://www.subarugenuineparts.com/product_info.php?products_id=1840&osCsid=689e171d0bb6e64044c5e34c1bce85f8

https://www.subarugenuineparts.com/product_info.php?products_id=1937&osCsid=689e171d0bb6e64044c5e34c1bce85f8

po nr czesci powinni to moc sciagnac w ASO

Ale za ta kase która beda chciaeli w ASO lepiej wybrac sie do pozadnego sklepu CA , posłuchac paru modeli głosników i samemu sobie cos dobrac...

Edited by Karas