Jump to content

Legacy III szarpie przy ruszaniu


Recommended Posts

Witam!

Szukałem rozwiązania swojego problemu na forum ale nie znalazłem, a więc tak:

 

Problem jest następujący:

Przy ruszaniu z 1 na rozgrzanym silniku auto szarpie (nie zawsze 8/10 ruszeń). Szarpie dość mocno, tak że fotel pasażera lata, całym autem trzęsie. Jak go mocniej gazuje, ruszam z wyższych obrotów (piłuję sprzęgło) objaw jest rzadszy, ale za to słychać wycie jakby kolo mnie hamował jakiś Kamaz :huh: Jak silnik jest zimny, to nic nie szarpie, rusza normalnie jak trzeba, objaw występuje tylko na zimnym silniku.

Co mam robić, co sprawdzić?? sprzęgło, skrzynia,mosty?? Ratunku!! :o

 

dodam auto kupiłem niedawno, na jeździe próbnej problemów nie było ;] Jest to moje pierwsze subaru, więc w ich temacie jestem zielony. Nie chce też zaprowadzic go do jakiegoś warsztatu, bo boje się, żeby ze mnie nie zdarli i jeszcze czegos nie schrzanili.... :(

dziękuje za każdą pomocną odpowiedź

Link to post
Share on other sites

Witam,

 

Nie jestem specem ale mam podobnie. U mnie jest to objaw zużytego sprzęgła, niedługo będzie się kłaniać jego wymiana, na szczęście jest to na tyle nie uciążliwe, że wystarczyło nauczyć się dobrze ruszać. Dajesz gaz, lekko puszczasz i dopiero sprzęgło tak aby było małe obciążenie sprzęgła podczas połączenia z napędem. Wtedy nie masz piłowania sprzęgła i nie grzejesz go tak bardzo. U mnie też efekt "drgania" jest tylko przy ciepłym silniku (choć u mnie nie słychać dźwięków kamaza ;) )

 

Zwróć uwagę czy nie masz twardego pedała sprzęgła w stosunku do innego legacy.

Tak czy inaczej stawiam na wymianę sprzęgła - ja usłyszałem od jednego z forumowiczów podczas oględzin, że będzie mnie to niebawem czekać.

Link to post
Share on other sites

no właśnie czytałem coś, że może być to sprzęgło, ale gdzieś gość miał podobny objaw bodajże w foresterze ale wymiana sprzęgła nic nie dała. coś pisali że to może być uszkodzony idle sensor ale co to jest i gdzie tego szukać to nie wiem.

 

co do ruszania to z dwójki ruszam i daje rade bez szarpania :D

Link to post
Share on other sites

no właśnie czytałem coś, że może być to sprzęgło, ale gdzieś gość miał podobny objaw bodajże w foresterze ale wymiana sprzęgła nic nie dała. coś pisali że to może być uszkodzony idle sensor ale co to jest i gdzie tego szukać to nie wiem.

 

co do ruszania to z dwójki ruszam i daje rade bez szarpania :D

 

Na temat idel sensor jest w wyszukiwarce na Forum 14 wyników, w sieci wielokrotność tego.

A ruszaniem z 2ki dobijesz sprzęgło i załatwisz dyfry szybko i efektywnie. :toobad::facepalm:

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

heyka już kiedyś pisałem w innym wątku, ruszanie z efektem drgań w legacy III to objaw uszkodzenia sprzęgła lub dwumasu. W tarczy sprzęgła padają sprężynki które niwelują drgania, różnica między ciepłym a zimnym wynika z rozszerzalności termicznej materiałów. Drugą opcją jest dwumas o ile go masz, "TTTM" i na to nic nie poradzisz, możesz jedynie je wymienić na nowe bądź zrobić konwersję na jednomasę.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

witam! No niestety po rozebraniu padła dwumasa.... Myślałem że siedzi w nim jedno masowe...ale niestety. Chciałbym zrobić tą konwersje na jednomasowe ale jak mam znaleźć koło zamachowe? które pasuje?? bo zamienników w katalogu nie podają? ktoś z was to robił?

Link to post
Share on other sites
  • 5 weeks later...

Heyka, szukasz jeszcze dwumasu?? jak co daj znać PW mam na zbyciu. :)

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...