Jump to content

Ponawiam temat szarpania skrzyni automatycznej

dziadeg

Recommended Posts

Witam.

Jak pisałem wczesniej na zimnym silniku automat szarpie. Wymienilem olej na orginal Subaru i juz myslałem,że pomoglo a tu wczoraj usterka znów się pojawila. Jeszcze jest tak,że jak auto stoi w garażu

to rano nic się nie dzieje a jak stoi na dworze na pochyłym podjeżdzie to szarpie czym zimniej to szarpnięcia są mocniejsze. Może ktoś spotkał się juz z taka sutuacja i pomoże.

Czy przypadkiem po prostu nie redukuje biegów w dół jak zjeżdżasz z górki ?

U mnie w takim wypadku lekko szarpie. Zdarza się też, ze gdy olej nie jest dobrze rozgrzany, to zmiana z 3go na 4ty bieg jest jakby na dwa etapy, przez pewien okres czuć jakby coś ją blokowało, po czym zrzuca bieg i obroty spadają z 2800 na jakies 2500. Cieżko to wytłumaczyć, ale ktoś gdzieś o podobnej sytuacji wspominał, tylko nie mogę znaleść.

Sent with Tapatalk

U mnie (4eat) na zimnym oleju w skrzyni jak nie odpuszczę gazu przed zmianą z 2 na 3 to też potrafi mocno szarpnąć. 2 i 4 spina łagodnie choć czasem z lekkim jakby poślizgiem. U siebie miałem zamiar zdjąć miskę i wymienić filtr wewnętrzny. Ktoś mi też radził zalać jakąś płukanką. Szkoda, że przed wymianą oleju nie wymieniłeś filtra wewnętrznego - a może wymieniłeś? Szczególnie zimny olej jest "uczulony" na brudne filtry.

Ja mam drugą skrzynię więc jak się okaże że jest lepsza to na niej będę jeździł, a obecną rozbiorę (szczególnie płytę sterującą) i zobaczę jak wygląda brudna i co tam się da wyczyścić.

PS. Obecna rozgrzana ładnie zmienia wszystkie biegi.

• 2 weeks later...

Wczoraj została zdjęta miska w celu wymiany filtra ale okazało się ,trzeba na niego czekać 2 tygodnie nie mam innego wyjścia jak wyplukać filtr i ponownie założyć. Czy ktoś płukal już filtr?

Jezeli ktoś miał podobny przypadek do mojego to mogę podpowiedzieć ,że u mnie płukanie filtra poprawilo pracę skrzyni w stopniu bardzo mnie zadawalającym.Nie szarpie na zimnym i biegi zmienia płynniej.