mArcoki Posted November 24, 2013 Share Posted November 24, 2013 (edited) Czas zmienić na zimówki. Ale mam mały problem. Auto to forester 2.0 bez turbo w automacie, kupiony całkiem niedawno. W czym problem? Ano dostałem oponki zimowe od poprzedniego właściciela. Strasznie je zachwalał, że super i w ogóle kleją się do asfaltu. Jednak opona ma 6 lat, czyli moim zdaniem mimo bieżnika ponad 6mm jest zużyta, szczególnie, że była to opona kolcowana. Poprzedni właściciel strasznie się napocił wyciągając kolce, a ja po takim zabiegu najchętniej opony bym utylizował. Teraz moje pytanko, sporo już w autko włożyłem i nie stać mnie na komplet nowych opon, a używanych czy bieżnikowanych nie kupię. Czy coś stoi na przeszkodzie aby kupić 2szt w tym roki i kolejne 2 w przyszłym? Podkreślam, że ograniczeniem jest mój budżet i tego się raczej nie przeskoczy. Edited November 24, 2013 by mArcoki Link to comment Share on other sites More sharing options...
PR7EMEK Posted November 24, 2013 Share Posted November 24, 2013 Najlepiej napisz jaki masz budżet na te opony, jaki rozmiar, jakiej marki masz zamiar kupić, itd. Poza tym zajrzyj do tematu o oponach Link to comment Share on other sites More sharing options...
salmax Posted November 24, 2013 Share Posted November 24, 2013 Witaj. Też to przerabiam i budżet jest kiepski. Padło na Hank.. w442 (nie będę reklamował, bo nie wiem czy wolno)- cena kolo 280 sztuka. gdześ czytałem na forum, że w 4x4 powinno się 4 kapcie zmieniać na raz ( inne zużycie bieżnika na osiach nie służy?). Ale niech się ktoś mądrzejszy w tym temacie wypowie- osobiście nie sądzę żeby ok 2-3 mm różnicę robiło, byle były jednakowe bieżniki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mArcoki Posted November 24, 2013 Author Share Posted November 24, 2013 (edited) Najlepiej napisz jaki masz budżet na te opony, jaki rozmiar, jakiej marki masz zamiar kupić, itd. Poza tym zajrzyj do tematu o oponach 600zł mogę wydać. Tematy o oponach przejrzałem. Chodzi o to, że nie wiem czy w tym aucie z takim, a nie innym napędem ma to w ogóle sens. Bo jedna oś będzie miała dobrą przyczepność, a druga na pewno sporo gorzej. Rozmiar mam 205x70x15, nie chcę tego zmieniać. Szczerze to nie specjalnie się jeszcze rozglądałem za konkretną oponą. No właśnie. Ja na pewno musiałbym kupić opony z zupełnie innym bieżnikiem. Mogę przemęczyć się ten sezon i na drugi kupię 4 nowe kapcie. Edited November 24, 2013 by mArcoki Link to comment Share on other sites More sharing options...
car1961 Posted November 24, 2013 Share Posted November 24, 2013 sprawdz czy nie sparciale i zakladaj te 6cio letnie ,wszystkie 4 opony powinny byc takie same w obwodzie bo spalisz wisko Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppmarian Posted November 24, 2013 Share Posted November 24, 2013 automat jest mniej wrazliwy na roznice w rozmiarze opon (zuzycie bieznika) na osiach wiec teoretycznie nic sie nie powinno stac jesli upierasz sie nad nowymi oponami to w polularnym rozmiarze 195/65/15 znajdziesz w twoim budzecie lub delikatnie ponad nowe zimowe chinczyka 205/70/15 kupisz 4szt w tej kwocie P.S. tydzien temu kupilem 4szt zimowych nowych firestone w rozmiarze 195/65/15 za 640zł z przesylka... bo spalisz wisko w automacie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
PR7EMEK Posted November 24, 2013 Share Posted November 24, 2013 Powiedzmy sobie szczerze, "różnorodność" opon wyjdzie jak depniesz po hamulcach - im większa prędkość tym bardziej to zobaczysz Co do wiskozy, to temat był poruszany wielokrotnie i raczej 1-3mm różnicy jeśli chodzi o zużycie bieżnika nie uszkodzi samochodu No i jak widać komplet za ok. 600zł można dostać więc szukać i nie marudzić 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwiatek6178 Posted November 24, 2013 Share Posted November 24, 2013 Na hankookach jeździ się dobrze. Śmiało polecam Link to comment Share on other sites More sharing options...
mArcoki Posted November 24, 2013 Author Share Posted November 24, 2013 Poważnie za 600zł można kupić 4 nowe rozsądne zimowe opony w rozmiarze 205x70x15? Przy automacie z tego co wiem niema wiskozy i tył jest po części dołączany... Link to comment Share on other sites More sharing options...
cybel Posted November 24, 2013 Share Posted November 24, 2013 (edited) Poważnie za 600zł można kupić 4 nowe rozsądne zimowe opony w rozmiarze 205x70x15? W tym rozmiarze nowych pewnie nie kupisz,ale w rozmiarze 195/65/15 niewiele ten budżet przekroczysz.Tylko zwróć uwagę na index nośności opony. http://www.skapiec.pl/site/cat/2100/filtr/_0_6118_6139_6165_6124_0_0_0_0_0 Edited November 24, 2013 by cybel Link to comment Share on other sites More sharing options...
mArcoki Posted November 24, 2013 Author Share Posted November 24, 2013 No właśnie. Takie dadzą mi inny rozmiar koła, wskazania licznika i inne prowadzenie auta - odpada. Zostają dwie opcje. Jazda na starych i kupienie dwóch nowych. Chyba pierwsza opcja póki co. Link to comment Share on other sites More sharing options...
car1961 Posted November 24, 2013 Share Posted November 24, 2013 moje na wierzchu,nie doczytalem ,ze automat Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozarek Posted November 25, 2013 Share Posted November 25, 2013 Jeżeli opony przez te kolce nie są zmasakrowane to wrzuć na auto i zobacz jak będzie. 6lat od daty produkcji to jeszcze nie tragedia. 195/65/15 w forku będzie wyglądało dziwnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mArcoki Posted November 25, 2013 Author Share Posted November 25, 2013 Jeżeli opony przez te kolce nie są zmasakrowane to wrzuć na auto i zobacz jak będzie. 6lat od daty produkcji to jeszcze nie tragedia. 195/65/15 w forku będzie wyglądało dziwnie. Tak zrobię. Opony nie wyglądają na zmasakrowane, sezon wytrzymają. Mają mnie dowieźć na sylwestra do Wołosatem Dziki wszystkim za rady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts