Jump to content

Nierówno starte opony

Bedo

Recommended Posts

Witam

Zabierałem się do zmiany kół i trochę mnie zmartwił stan opon. Na wiosne jak zdejmowałem je, nie zwróciłem uwagi, ale są w różnym stanie, w środku bieżnika od 4mm do 6mm. Jedną oponę mogę zrozumieć, że jest bardziej starta na środku, bo jak głupi jeździłem z miesiąc i dopompowywałem i mogłem czasami przesadzić, ale pozostałe powinny być równe-a nie są.

I teraz moje pytanie, dlaczego tak może być i czy moge na tym jeździć?

Zaznaczę, że obie lewe są bardziej zjechane niż prawe.

O ile geometria w porządku,to wygląda na problem ze zbyt dużym z ciśnieniem w oponach.

Wszyscy fachowcy mówią,że zimówki przy bieżniku ok.4mm to już śmietnik i wymagają wymiany.

Czy możesz na tym jeździć to musisz ocenić sam.Pytanie gdzie i jakie to jazdy? ;)

chodzi o tymczasowe jeżdżenie, bo nie kupie z dnia na dzień nowych. Geometria jest na 95% ok. Jedna opona, ta którą dopompowywałem, jest bardziej starta na srodku (i ma tam 4mm), reszta jest rownomiernie starta, tak około 5-6mm. Na oko widać, że dwie prawe są w najlepszym stanie, jedna lewa w miare ok, a jedna widać, że gorzej.

Do tymczasowej jazdy się nadają,ale faktycznie w niezbyt ekstremalnych warunkach.

Ale jak masz prawą stronę lepszą to ta geometria może nie być taka tip-top. ;)

Zakładając,że nie przytarłeś opon na torze.

z tego co opisujesz to zdecydowanie sprawa ciśnienia. Nieprawidlowa geometria wyciela by ranty a złe amorki porobily by zeby. Styl jazdy raczej wplywa na obie strony, chyba ze umiesz "skręcać po subarowemu" tylko w jedna. :biglol:

a złe amorki porobily by zeby

to juz nie te czasy, ząbkowanie opon jest wywołane zbyt wysokim ciśnieniem w oponie.

"skręcać po subarowemu" tylko w jedna.

hehe , znałem kobiete co skrecała tylko w prawo

Edited by badyl