pininfarin01 Posted November 22, 2013 Share Posted November 22, 2013 (edited) witam, moze mi kto udzielić informacji na temat czy sonda lambda pasuje z imprezy 2,0 115 z 98r do imprezy 2,0 125km z 2003r? problem jest taki że impreza z 2003r nie za ładnie pracuje(tak przerywa/szarpie) ,mechanik który to robi kazał kupić sonde lambda że to może być jej wina, ale po co kupować jak bym mógł przełozyć od starszego modelu,jak po zmianie bedzie poprawa to wtedy kupię nową. widzę że nie ma informacji na ten temat więc wyciągam z 115konnej i włożę do 125konnej, zobaczymy co się będzie działo Edited November 21, 2013 by pininfarin01 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted November 22, 2013 Share Posted November 22, 2013 Sondy to niestety duzy problem,przerabialem juz to czyli zero zamiennikow bo komp nie bedzie czytal ,najlepiej wykrec stara na niej sa numery ktore zczytasz a nastepnie szukaj dokladnie tej samej nowej luz uzywki Link to comment Share on other sites More sharing options...
pininfarin01 Posted November 22, 2013 Author Share Posted November 22, 2013 ja miałem sondę od fiata coupe, zawiozłem ją do mechanika, przerobił wtyczkę i sporo się poprawiło na wolnych obrotach, natomiast jeszcze podczas jazdy przerywa i jednak musi być sonda o odpowiednich parametrach. za nową trzeba dać 400zł więc kupie chyba używkę. a co do mojego pytania to od razu odpowiem że z silnika 115km nie pasuje do 125km, różnica polega na tym że słabszy silnik ma sondę z trzema a mocniejszy z czterema przewodami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted November 22, 2013 Share Posted November 22, 2013 dokladnie dobrze czytaj numery na sondzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Avic Posted November 23, 2013 Share Posted November 23, 2013 Ja, gdy kupiłem samochód, miałem już zamontowany zmiennik boscha - dedykowany do legacy/forka/imprezy, tzn już z odpowiednią wtyczką. I zamiast wyregulować zawory, co okazało się niezbędne, zabrałem się za wymianę sondy. Za nowy zamiennik boscha zapłaciłem w granicach 350zł Gdybyś @@pininfarin01, był zainteresowany tą, którą wykręciłem z samochodu, a która jest całkowicie sprawna - daj znać na PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted November 23, 2013 Share Posted November 23, 2013 To jaki ci wyszedl kod bledu skoro brales sie za wymiane sondy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pininfarin01 Posted December 1, 2013 Author Share Posted December 1, 2013 która sona na zdjęciu jest montowana przed a która za katalizatorem? ja obstawiam że ta pierwsza, a pytam dlatego że muszę kupić a sprzedający przysłał mi zdjęcie i nie wie która jest odpowiednia, a ja auto mam w warsztacie(30km od domu) i nie mam możliwości porównać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 pininfarin01 zrob tak skoro masz daleko warsztat ,zadzwon do warsztatu niech wyciagaja szybko uszkodzona sonde odczytaja i spisza numery a ty wtedy zadzwon do tego co ma te sondy i niech poda ci ich numery i bedziesz wiedzial juz ktora to jest Link to comment Share on other sites More sharing options...
pininfarin01 Posted December 1, 2013 Author Share Posted December 1, 2013 w sumie tak, ale za nim to zrobią to minie kolejny dzień a tak to już by gość mi to jutro wysłał. ale ostatecznie będę tak musiał zrobić jak piszesz. ale idąc tropem to da na zdjęciu od prawej strony ma widoczny "płaszcz" który chroni od przegrzania więc na 99% to jest sonda za katalizatorem. ale jeszcze może kto potwierdzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 Aje wyjecie sondy to robota na 5-7 min powaga i tego samego dnia moga ci wysylac sonde ale bedziesz mial pewnosc co masz a jak zle wysla to dopiero beda jaja z czasem Link to comment Share on other sites More sharing options...
pininfarin01 Posted December 14, 2013 Author Share Posted December 14, 2013 przygód sondy ciąg dalszy, kupiłem używana i kostka jest jest inna, u mnie jest lewa a w tej co kupiłem jest prawa, jest możliwe że auto z którego była wymontowana było z UK i dlatego wtyczka jest inna? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted December 14, 2013 Share Posted December 14, 2013 pininfarin01 a wymontowales stara sonde?spisales nr,bo jesli tak to musi pasowac Link to comment Share on other sites More sharing options...
pininfarin01 Posted December 15, 2013 Author Share Posted December 15, 2013 problem jest w tym że mechanik gdzieś zapodział stara sondę i mam teraz związane ręce, gdybym wiedział że taki problem jest z sondami to bym od razu spisał numery. a ja myślałem że wystarczy kupić uniwersalna sondę i po problemie, ale okazuje się że subaru jest bardziej wymagające niż myślałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted December 15, 2013 Share Posted December 15, 2013 Pisalem ci wczesniej,ze to duzy problem bo sam przerabialem i tez kupilem zamiennik i byl do bani bo komp nie czytal i musialem kupic po nr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Dziedzic Posted December 22, 2013 Share Posted December 22, 2013 Podepnę się pod temat by nie zakładać nowego. Co jakiś czas , nie co dziennie zapala się czek z błędem sondy, przeważnie w tym samym miejscu jadąc do pracy. Rozumiem ze łapie określoną temp.i wyrzuca.Test komp.wykazał "falowanie " tejże sondy.Wiem jest do wymiany i to zrobie. Interesuje mnie jednak to że wywala ten błąd zawsze po tankowaniu i nie ważne czy silnik zimny czy po przebiegu 300 km czyli rozgrzany. O co chodzi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted December 22, 2013 Share Posted December 22, 2013 Kiedys tak mialem jak zona w swoim zatankowala ,ale korek slabo dokrecila i wybilo cos takiego,potem skasowalem bledy korek dobrze zakrecony i przeszlo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Dziedzic Posted December 25, 2013 Share Posted December 25, 2013 Korek raczej odpada. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cianbo Posted December 25, 2013 Share Posted December 25, 2013 Podepnę się pod temat by nie zakładać nowego. Co jakiś czas , nie co dziennie zapala się czek z błędem sondy, przeważnie w tym samym miejscu jadąc do pracy. Rozumiem ze łapie określoną temp.i wyrzuca.Test komp.wykazał "falowanie " tejże sondy.Wiem jest do wymiany i to zrobie. Interesuje mnie jednak to że wywala ten błąd zawsze po tankowaniu i nie ważne czy silnik zimny czy po przebiegu 300 km czyli rozgrzany. O co chodzi? U mnie jak była padnięta lambda to też Check z błędem sondy wywalało z podobną dokładnością. Zawsze w tym samym miejscu mojej drogi z pracy do domu. Czemu akurat tak, nie mam pojęcia sondę wymieniłem i mu przeszło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedimy99 Posted December 25, 2013 Share Posted December 25, 2013 U mnie to samo dokładnie tak jak u kolegi Pan Dziedzic , po wymianie sondy jak ręką odjął. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Dziedzic Posted December 25, 2013 Share Posted December 25, 2013 Nie no, oczywiście rozumiem i tak jak napisałem wyżej wymienię ją. Natomiast... Interesuje mnie jednak to że wywala ten błąd zawsze po tankowaniu i nie ważne czy silnik zimny czy po przebiegu 300 km czyli rozgrzany Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ricardo Posted December 25, 2013 Share Posted December 25, 2013 Nieznane sa wyroki Subarek :biglol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Dziedzic Posted January 3, 2014 Share Posted January 3, 2014 No i wymieniłem. Problem okazał się w przetartym kablu tuż przy sondzie. Nadal zagadką zostaje wyrzucanie błedu tuż po tankowaniu,bo raczej to nie ma wpływu na mechaniczne uszkodzenie przewodu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cybel Posted January 3, 2014 Share Posted January 3, 2014 Może to być wpływ wibracji przy rozruchu silnika. Albo i nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Dziedzic Posted January 3, 2014 Share Posted January 3, 2014 Myślę że rozważę tę opcję przy kawie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts