Dobi1972 Posted November 17, 2013 Share Posted November 17, 2013 Pacjent Forester 2.5XT z 2007r. Niekiedy przy włączeniu zapłonu lusterka wykonują samoczynnie ruch jakby chciały się rozłożyć - po kilku uruchomieniach silnika muszę je ponownie wyregulować. Nie zależy to od położenia przełącznika do ich regulacji. Czy może ktoś się spotkał z takim zachowaniem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
KACPERO_1 Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 masz elekt składane ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dobi1972 Posted November 18, 2013 Author Share Posted November 18, 2013 Tak. Samo składanie działa pawie dobrze tzn. po rozłożeniu nie są w tej samej pozycji jak przed ich złożeniem (wymagana jest regulacja). Link to comment Share on other sites More sharing options...
kade Posted November 19, 2013 Share Posted November 19, 2013 W książeczce, którą SIP dołączył do samochodu, jest opis problemu z lusterkami elektrycznymi w MY07 i jednocześnie sposób rozwiązania. Dobi1972 sprawdzałeś ten sposób? No chyba, że to nie to, a porada producenta dotyczy innego przypadku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dobi1972 Posted November 19, 2013 Author Share Posted November 19, 2013 Dzięki za wskazówkę. Popatrzę na papiery które mam, przy pierwszym czytaniu nie zauważyłem nic o lusterkach. W książeczce, którą SIP dołączył do samochodu, jest opis problemu z lusterkami elektrycznymi w MY07 i jednocześnie sposób rozwiązania. Dobi1972 sprawdzałeś ten sposób? No chyba, że to nie to, a porada producenta dotyczy innego przypadku. A możesz zacytować o co tam chodziło? Link to comment Share on other sites More sharing options...
KACPERO_1 Posted November 19, 2013 Share Posted November 19, 2013 też jestem ciekaw ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kade Posted November 20, 2013 Share Posted November 20, 2013 Sprawdziłem i to chyba nie jest ten sam przypadek: 1. przy niskiej temperaturze może dojść do zatrzymania lusterek w trakcie rozkładania/składania. Naciskamy włącznik ponownie. Jeżeli to nie pomoże, trzeba kilka razy lusterka zamknąć/rozłożyć ręcznie. 2. system może przestać działać, jeżeli jest używany w sposób ciągły . "Nie jest to usterką" . Po krótkim czasie układ powinien działać ponownie. 3. ręczne składanie/rozkładanie może spowodować wystąpienie drżenia lusterek. Należy używać przycisku elektrycznego. Jeżeli drżenie występuje nadal - złożyć i rozłożyć lusterka naciskając włącznik elektrycznego rozkładania. Występujące u Ciebie objawy są trochę inne. Przyczyn może być wiele, ale pewnie trzeba zacząć od sprawdzenia włącznika składania/rozkładania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hamer Posted December 19, 2013 Share Posted December 19, 2013 ja mam nieco inny problem, otóż lusterko kierowcy wywija się w drugą stronę....tzn zamaist się otworzyć "jedzie dalej" co to moze byc?? jakaś blokada się "wytarła"?? czy to problem z elektroniką/elektryką??? miał ktoś podobną sytuację?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alien_TM Posted December 19, 2013 Share Posted December 19, 2013 (edited) Hamer wytarły się blokady ( z tworzywa) w mechanizmie rozkładania. jest to do zrobienia,U siebie naprawiałem , miałem to samo.Wymaga całkowitego rozłożenia lusterka ( w tym sklejonego napędu;) ) i jakimś patentem odtworzyć wytarte krawędzie. było by to łatwiejsze, ale użyte jest domieszkowane tworzywo PA (normanie powinno się spawać, a niechce..) Edited December 19, 2013 by Alien_TM Link to comment Share on other sites More sharing options...
hamer Posted December 19, 2013 Share Posted December 19, 2013 Dzieki za pomoc....jeszcze jedno pytanie bo nie napisałem poprzednio... po przekręceniu kluczyka lub odpaleniu samochodu czasami te nieszczęsne lusterka się samoczynnie składają, bez wciskania przeze mnie czegolowiek.... co z tym fantem zrobić?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alien_TM Posted December 20, 2013 Share Posted December 20, 2013 no u mnie taki objaw był z jednej strony z tym uszkodzonym lusterkiem. Wydaje mi się że przy odpalaniu pojawia się jakieś szczątkowe napięcie na elemencie sterującym lusterkami , a że ze strony lusterka nie ma oporu (wytarta blokada) lusterko rozkłada się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hamer Posted December 23, 2013 Share Posted December 23, 2013 wielkie dzięki za pomoc, póki co, do naprawy, znalazłem taki patent, że przekręcam kluczyk pyknięcie po pyknięciu a nie od razu....dzięki temu lusterka nie fiksują, mimo ze delikatny dzwięk silniczka słychać... wesołych świąt:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brat Posted July 17, 2014 Share Posted July 17, 2014 A mnie właśnie lusterka przestały się składać ! A przez całe 7 lat składały się ślicznie ... nie słychać silniczka, cisza zupełna ... Co to może być ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
arnoldpe Posted July 17, 2014 Share Posted July 17, 2014 A mnie właśnie lusterka przestały się składać ! A przez całe 7 lat składały się ślicznie ... nie słychać silniczka, cisza zupełna ... Co to może być ? Może po prostu bezpiecznik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brat Posted July 18, 2014 Share Posted July 18, 2014 (edited) Ze wstydem przyznaję, że nie wiem, gdzie te bezpieczniki ... idę poszukać Znalazłem ! Eureka ! I osobiście po raz pierwszy od prawie 7 lat usunąłem awarię ! Qrde, dumny z siebie jestem I nawet bezpieczniki zapasowe były w pudełeczku pod maską. (BTW - była to pierwsza chyba awaria tego auta (poza akumulatorem, który był zdechł jakiś czas temu). Edited July 18, 2014 by Brat Link to comment Share on other sites More sharing options...
arnoldpe Posted July 18, 2014 Share Posted July 18, 2014 Ze wstydem przyznaję, że nie wiem, gdzie te bezpieczniki ... idę poszukać Znalazłem ! Eureka ! I osobiście po raz pierwszy od prawie 7 lat usunąłem awarię ! Qrde, dumny z siebie jestem I nawet bezpieczniki zapasowe były w pudełeczku pod maską. (BTW - była to pierwsza chyba awaria tego auta (poza akumulatorem, który był zdechł jakiś czas temu). widzisz fachowa serwisowa pomoc techniczna hehe to tak jak z infoliniami, proszę sprawdzić czy komputer jest podłączony do gniazdka Link to comment Share on other sites More sharing options...
piskacz1 Posted November 22, 2014 Share Posted November 22, 2014 (edited) Hamer wytarły się blokady ( z tworzywa) w mechanizmie rozkładania. jest to do zrobienia,U siebie naprawiałem , miałem to samo.Wymaga całkowitego rozłożenia lusterka ( w tym sklejonego napędu;) ) i jakimś patentem odtworzyć wytarte krawędzie. było by to łatwiejsze, ale użyte jest domieszkowane tworzywo PA (normanie powinno się spawać, a niechce..) jak dobrać sie do mechanizmu rokładania ? czy trzeba zdjąc lusterko z drzwi, czy może tymi trzema śrubami od odłu lusterka się odkręca i jest dostep ? szukałem i service manual ale nie ma takich szczegółów. U mnie jest problem ze składaniem lewego i przy przekrecaniu kluczyka słychac zgrzyty mechanizmu. Edited November 22, 2014 by piskacz1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
piskacz1 Posted November 25, 2014 Share Posted November 25, 2014 Pokopałem jeszcze w www.subaruforester.org i znlazłem link do http://www.wrxforums.com/forums/11-subaru-wrx-do-yourself-help/17282-jdm-power-folding-mirror-swap.html. Troche pomogło, tzn gdzie jest mechanizm i jak wyglada z zewnątrz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts