Jump to content

jakie opony zimowe do forestera 2.5 xt

subcharles

Recommended Posts

Jakie opony zimowe polecacie do Forestera 2.5 xt z 2004 r. ( rozmiar 215/60, r16 H) ? . Auto mam od niedawna i czeka mnie dośc kosztowny zakup zimówek. Myślałem o Nokianach WR D3 - opony klasy "premium" i można je kupić już za około 400 zł za sztukę - dobre 100 zł taniej niż konkurencja z "górnej półki". Powstrzymuje mnie jednak spora ilość negatywnych komentarzy na różnego rodzaju forach - przeważa opinia, że oponki są doskonałe na śnieg, ale z racji miękkich boków bardzo kiepsko prowadzą się po suchym. Z drugiej strony wygrały w tym roku test opon zimowych przeprowadzony przez Auto Motor und Sport. W drugim aucie (VW Passat żony) miałem Dunlopy Wintersport 3D. Kupiłem je jako nowe, z datą produkcji bliską terminowi zakupu. Były dobre przez dwa sezony. W trzecim, pomimo głębokiego jeszcze bieżnika, wogóle przestały trzymać na śniegu. Jazda była wręcz niebezpieczna, im większy mróz tym gorzej. Coś musiało się stać z mieszkanką ... W tym roku do drugiego auta kupiłem Continentale Contiwintercontact TS 850 195/65 r15 (nie występują w rozmiarze Forestera, poza tym rozmiary zbliżone są niebotycznie drogie - prawie 600 zł). Czy to prawda, że na jakośc opon, także tych "premium", wpływ ma to, w jakiej fabryce (w jakim kraju) zostały wyprodukowane ? A może kupić coś tańszego ? Ale jak to się sprawdzi w 211 konnym foresterze ?

Ok. Nie zauważyłem. Wpisałem w wyszukiwarce "opony", a jak widzę powinno być "buciki" :) :)

A jak bedziesz chciał się dowiedzieć coś na temat foteli, wpisz po prostu "krzesła" :D

pozdrawiam tata