wojnakrzys Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Witam Serdecznie! Zdecydowałem się zalać silnik Millersem, tylko nie wiem jaka lepkość? Lubię sobie czasem po upalać, mam garaż nie ocieplony, więc jakieś minusowe stopnie na pewno będą przy zimnym rozruchu... Jest jakaś duża różnica między olejem CFS a CFS NT? Oczywiście oprócz ceny, jak to się ma w praktyce? Ps. Dawniej śmigałem na Valvo VR1 10W60, cąły sezon, nie było żadnych problemów, w zimie temp oleju dochodziła do 120 stopni przy typowej zabawie prawie że w miejscu. Nie mam pojęcia o lepkościach oleju, dlatego proszę o pomoc. Pozdrawiam Ciepło! Link to comment Share on other sites More sharing options...
AMI Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Tu masz bardzo interesujacy watek do takich rozwazan http://www.forum.subaru.pl/index.php?/topic/7137-olej-do-subaru-ktory-wybrac-jak-czesto-sprawdzac-poziom/ Na pewno jego lektura Ci wiele "wyjasni" Sam wlasciwie nie wiem, czy lepiej czytac od poczatku, od konca, od srodka, czy w ogole... Jak sie sam zorientujesz - ile ludzi, tyle opinii. Balbym sie w kazdym razie rozpoczynac kolejna dyskusje na temat - jaka lepkosc, czy tez w ogole jaki olej... 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
leon Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 jaki olej... Ja używam oliwy, do smażenia, do sałatek, do wszystkiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AMI Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Dobry wybor - podobno. A o jakiej lepkosci? Link to comment Share on other sites More sharing options...
leon Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 podobno Tylko teraz wszystko smazone na oleju mi śmierdzi. Wiesz jakie frytki zajebiste na oliwie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AMI Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Niestety wiem - ale jak sa nieodsaczone, to tak samo obrzydliwe, jak na slonecznikowym Za to krewetki pil-pil.... hmm... Link to comment Share on other sites More sharing options...
leon Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Ta je, dobre krewetki nie są złe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 do tych krewetek leszy będzie NT czy zwykły CFS PS. @@wojnakrzys, dlaczego zmieniasz ? co Ci się nie podobało w poprzednim oleju ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
leon Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 do tych krewetek leszy będzie NT czy zwykły CFS zalezy czy do tygrysich czy koktajlowych Link to comment Share on other sites More sharing options...
cybel Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 To kiedy te krewetki będą?Zgłodniałem. @@wojnakrzys podałeś parametry garażu,a gdzie parametry silnika?Seria czy kucizna,jakieś nowe mapy itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojnakrzys Posted November 12, 2013 Author Share Posted November 12, 2013 Dziękuję za odpowiedź @AMI właśnie zacząłem czytać ten temat, ale potem zobaczyłem ile jest stron i zrezygnowałem... nie interesują mnie składy chemiczne oleju i czy jest toksyczny czy nie @piter Wszystko było jak należy drogi kolego aż do momentu wyciągnięcia silnika, nowe serducho chce zalać czymś bardziej burżujskim @cybel Oj tam parametry... no wiem że jak jest zimno to i się lepkość zmienia prawda... więc w zimie tak czy siak auto będzie odpalane przy "minusie"... silnik prawie full seria świeżo złożony dlatego chciałem go dobrze potraktować, na pewno na seryjnej mapie jeździć nie będzie, zresztą jak poprzednie serducho Z tego co się dowiedziałem drodzy koledzy, koleżanki. Na zimę 5W40, na lato 10W60 rozwiązanie podobno idealne, jest sens dalej dywagować? Co prawda na tamtym silniku czy zima czy lato zawsze było lane 10W60 VR1 i się nigdy nic nie działo, żadnych stuków czy coś... ale jak już się naczytałem to chciałbym się zabezpieczyć Pozdrawiam Ciepło! Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebachon Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 czy zima czy lato zawsze było lane 10W60 VR1 i się nigdy nic nie działo, żadnych stuków czy coś Ale silnik był w końcu przecież do wymiany... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojnakrzys Posted November 12, 2013 Author Share Posted November 12, 2013 czy zima czy lato zawsze było lane 10W60 VR1 i się nigdy nic nie działo, żadnych stuków czy coś Ale silnik był w końcu przecież do wymiany... Ano! Ale będzie jeździć dalej! Żadne uszkodzenie nie było powodem wymiany Link to comment Share on other sites More sharing options...
elmo Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Ta je, dobre krewetki nie są złe. Poproszę o przepis jakiś Link to comment Share on other sites More sharing options...
leon Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Ta je, dobre krewetki nie są złe. Poproszę o przepis jakiś 1. Kupić 2. Obsmażyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elmo Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Ta je, dobre krewetki nie są złe. Poproszę o przepis jakiś 1. Kupić 2. Obsmażyć. Nie no ma być smacznie i estetycznie Jakiś sosik, dodatki itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skarbnik Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Z tego co się dowiedziałem drodzy koledzy, koleżanki. Na zimę 5W40, na lato 10W60 rozwiązanie podobno idealne, jest sens dalej dywagować? Dokładnie tak zalewam i jestem zadowolony. Czujnik ciśnienia oleju podpowiada że tak jest dobrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebachon Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Z tego co się dowiedziałem drodzy koledzy, koleżanki. Na zimę 5W40, na lato 10W60 rozwiązanie podobno idealne, jest sens dalej dywagować? Dokładnie tak zalewam i jestem zadowolony. Czujnik ciśnienia oleju podpowiada że tak jest dobrze 10W60??? Ale chyba do mocnego używania... Bo raczej nie do cywila? Ostatnio widziałem wykres rozkładu ciśnienia oleju Motul Le Mans 20W60, ale właśnie w ciągu 24h wyścigu... Tam się przydaje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vagin Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Ja miałem CFS 10w60 fajny olej ale za bardzo hardcorowy to olej raczej na tor a nie do codziennej jazdy!! NT to nano technologia, troche bardziej zaawansowany olej o zmniejszonym tarciu (raczej lepszy), teraz zalałem XFS 5W50 i uważam ze jest optymalny i do jazdy na co dzień i do upalania na torze... z resztą rekomendowany przez coswortha! Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 silnik prawie full seria świeżo złożony to zapytaj tego co składał Ci silnik, jaki olej poleca ... tak będzie najlepiej Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojnakrzys Posted November 13, 2013 Author Share Posted November 13, 2013 @Skarbnik To czyli coś się już potwierdza @sebachon Nie wiem jak subaru można jeździć w cywilizowany sposób , zobaczę jeszcze co na lato zaleję, ale dokąd silnik był w aucie, to się nie skarżył @vagin Dobrze wiedzieć, a ten XFS to jeszcze coś innego niż ten cały CFS? @piter Powiedział żebym sobie wlał co chce... Pozdrówka! Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczur75 Posted November 13, 2013 Share Posted November 13, 2013 XFS to jeszcze coś innego niż ten cały CFS XFS jest olejem cywilnym, przeznaczonym do standardowych interwałów wymiany. CFS - race&rally. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vagin Posted November 13, 2013 Share Posted November 13, 2013 XFS jest o tyle lepszy ze nie ma norm np C3 C2 itp więc ma taką zawartość siarki i innych składników jaką olej porządny powinien mieć niestety nowe CFS'y już są zepsute przez ekologie.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilos1919 Posted November 13, 2013 Share Posted November 13, 2013 to wczas sie dowiedziałem o tym ;p bo juz kupiłem 5 l ;p ale po 6 tys wymiana to zle sie silnik nie ma ;p Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skarbnik Posted November 13, 2013 Share Posted November 13, 2013 Z tego co się dowiedziałem drodzy koledzy, koleżanki. Na zimę 5W40, na lato 10W60 rozwiązanie podobno idealne, jest sens dalej dywagować? Dokładnie tak zalewam i jestem zadowolony. Czujnik ciśnienia oleju podpowiada że tak jest dobrze 10W60??? Ale chyba do mocnego używania... Bo raczej nie do cywila? Ostatnio widziałem wykres rozkładu ciśnienia oleju Motul Le Mans 20W60, ale właśnie w ciągu 24h wyścigu... Tam się przydaje. No coż, ja używam STI zgodnie z jego przeznaczeniem . 5W40 na lato podczas upalania ma za małą lepkość Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts