offroad Posted November 6, 2013 Share Posted November 6, 2013 Cześć, chciałbym wymienić seryjne radio na stację multimedialną. Aktualnie mam tak wyglądające radio: http://mobi2car.com/wp-content/uploads/2013/09/subaru-forester-2010-reviewsubaru-forester-related-images151-to-200---zuoda-images-hchwowtu.jpg Mam kilka wątpliwości: czy radia (stacje multimedialne z nawigacją) 2 din będą bez problemu pasowały? Jaka jest procedura wymiany radia, na co zwrócić uwagę podczas demontażu ramki i radia, jak się za to zabrać? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
KACPERO_1 Posted November 6, 2013 Share Posted November 6, 2013 było już wcześniej napisz jaki zakres cenowy, czego oczekujesz od jednostki, czy będą wymieniane/dokładane inne komponenty audio ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
offroad Posted November 6, 2013 Author Share Posted November 6, 2013 Ogólnie od jednostki oczekuję aby była to wbudowana nawigacja satelitarna i możliwość podłączenia kamery cofania, a także bluetooth do podłączenia telefonu (chodzi tylko o odbieranie rozmów, w najprostszy możliwy sposó. Audio nie będzie rozbudowywane, gdyż jakość obecnych głośników jest wystarczająca. Zakres cenowy, to tak jak kosztują tego typu stacje 2-3 tysiące zł. Bez przesady bez bajerów. dziękuję, pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
owad Posted November 6, 2013 Share Posted November 6, 2013 Poszukaj w dziale forester. Kiedyś zamieniałem ori radyjko. Możesz znaleźć takie radia dedykowane do forka które są p&p albo prawie p&p. Ja zapłaciłem 600USD także budżet masz większy Link to comment Share on other sites More sharing options...
offroad Posted November 6, 2013 Author Share Posted November 6, 2013 A w jaki sposób zdjąć obudowę konsoli środkowej? Żeby niczego nie połamać, żeby ładnie to zrobić? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
owad Posted November 6, 2013 Share Posted November 6, 2013 Musisz ją po prostu lekko podważyć i równomiernie (całość a nie tylko jedną stronę czy róg żeby nie połamać) wyciągnąć do siebie. Nie ma żadnych śrub. Dopiero radio jest przykręcone. Ja nie używałem żadnych narzędzi, ręka wystarczy żeby nic nie porysować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel_koszalin Posted November 6, 2013 Share Posted November 6, 2013 pytałem już kiedyś ale nie uzyskałem odpowiedzi -> da rade aftermarketowe radio podlaczyc pod seryjne sterowanie z kiery momo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cybel Posted November 6, 2013 Share Posted November 6, 2013 pytałem już kiedyś ale nie uzyskałem odpowiedzi -> da rade aftermarketowe radio podlaczyc pod seryjne sterowanie z kiery momo? Da radę,są modele już fabrycznie wyposażone w odpowiednią złączkę lub też istnieje możliwość dokupienia takowej. Każdy dobry warsztat zajmujący się montażem audio ogarnie to bez problemów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
offroad Posted November 6, 2013 Author Share Posted November 6, 2013 Dziękuję za odpowiedzi, w razie problemów będę pisał. Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablo40 Posted November 6, 2013 Share Posted November 6, 2013 Była już na forum instrukcja demontażu radia. Nie znalazłem w prawdzie tego wątku, ale lik z niego mi się zachował. http://2009forester....dsfree-kit.html Jest to instrukcja montażu Parrota. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin777 Posted November 10, 2013 Share Posted November 10, 2013 ja do swojego kupiłem taki sprzecik http://allegro.pl/subaru-blaupunkt-newyork-830-800-nawigacja-dvd-i3693526384.html wyswietlacz ma pod kolor deski, wszystkie przyciski z kierownicy ładnie chodza UWAGA za ten sam sprzęt 3100 w allegro w serwisie wykasowali mnie 4800zł wiec warto kupić samemu i zamontować za 100 ke poza ASO Link to comment Share on other sites More sharing options...
sllew Posted August 27, 2014 Share Posted August 27, 2014 Witam! Czy po wymianie radia wyświetlają się wam "linie naprowadzające" z oryginalnej kamery cofania? pozdrawiam sllew Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barney Posted August 27, 2014 Share Posted August 27, 2014 Ja miałem chińczyka za 2000tyś automapa, bluetooth, kamera cofania i inne ale jakość marna. Była to niby stacja dedykowana do subaru (logo subaru przy starcie). W rzeczywistości można było wybrać każde logo. Jedyne co fajne to to że stacja pod windows'em hulała i można było każdą mapę wgrać. Sterowanie z kierownicy można było ustawić w menu Ekran marny (rozdzielczość),kolory bida i kiepski software, ale to co najgorsze to to, że radio mało bardzo kiepski zasięg. Po za miastem stacja praktycznie nic nie wykrywała. Zgłębiałem temat, trzeba by stację przerabiać, ktoś to chyba nawet na forum robił. Żadne wzmacniacze i inne gadżety nie rozwiązywały problemów. Takie stacje chodzą na alledrogo za 1800-2700pln, producent zazwyczaj nieznany. Chyba lepiej uzbierać trochę grosza i wstawić coś markowego. Odradzam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin777 Posted August 31, 2014 Share Posted August 31, 2014 Witam! Czy po wymianie radia wyświetlają się wam "linie naprowadzające" z oryginalnej kamery cofania? pozdrawiam sllew nie bez lini, a nawet nie wiedziałem, że w oryginale sa linie bo od razu w salonie mi wymienili na zestaw multimedialny Link to comment Share on other sites More sharing options...
marhof Posted September 16, 2014 Share Posted September 16, 2014 Hej, mam prośbę do osób które wymieniały radio w Forku SG po lifcie: czy działa Wam sterowanie z kierownicy? Jeśli tak to czy mogę prosić o namiar na miejsce gdzie radio było zakładane? Niestety moi magicy polegli (radio Pionner X5600 jakby co) i rozkładają ręce.... :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
owad Posted September 17, 2014 Share Posted September 17, 2014 A podaj jakiś link do tego radia. Bo tych x5600 to jest kilka rodzajów. nie podałeś pełnego modelu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marhof Posted September 17, 2014 Share Posted September 17, 2014 Model taki: http://www.pioneer.eu/eur/products/22/121/281/AVH-X5600BT/page.html Gość który to montował mówił, że radio ma standardowe sterowanie, a problemem było zaprogramowanie zewnętrznego sterownika który by obsługiwał sygnał z kierownicy i przesyłał do radia... Link to comment Share on other sites More sharing options...
owad Posted September 17, 2014 Share Posted September 17, 2014 A wiesz jaki to był sterownik? Ja instalowałem tyle ze w forku 3, ale tam nie było żadnego modułu i trzeba było zaprogramować każdy przycisk w ukrytym menu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marhof Posted September 17, 2014 Share Posted September 17, 2014 Niestety nie, wiem tylko tyle że podobno MY2006 różni się od późniejszego modelu sposobem w jaki kodowane są sygnały, i podobno jest z tym problem... :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
owad Posted September 17, 2014 Share Posted September 17, 2014 (edited) Z tego co widzę to powinieneś nabyć coś w tym stylu (chyba ): http://ae64.com/ASWC-steering-wheel-interface.htm http://www.amazon.com/Axxess-ASWC-1-Universal-Steering-Interface/dp/B00B4PJC9K http://contentdocs.installernet.com//documents/product/34201.pdf Twoje radio ma własnie takie wejście do sterowania z kierownicy: jack. Może twoi magicy takie coś maja tylko kwestia zaprogramowania. Edited September 17, 2014 by owad 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KACPERO_1 Posted September 17, 2014 Share Posted September 17, 2014 zarówno Alpine jak i Pioneer maja adaptery i można zaprogramować do Forka 2006-2008, tylko trzeba troszkę się pomęczyć nie wiem jak inne modeli radyjek, te akurat spr 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
owad Posted September 17, 2014 Share Posted September 17, 2014 arówno Alpine jak i Pioneer maja adaptery z manuala wychodzi ze to radio nie ma adaptera w standardzie. Pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
KACPERO_1 Posted September 17, 2014 Share Posted September 17, 2014 tak,tak dlatego adaptery trzeba dokupić Link to comment Share on other sites More sharing options...
marhof Posted September 17, 2014 Share Posted September 17, 2014 (edited) Ok, czyli jest nadzieja Odnośnie samego radyja - pod otwór w Forku SG pasuje idealnie na styk, nic nie haczy ani nie szoruje. Subwoofer tylny nie działa (znów ponoć nie dało się podłączyć bez rzeźby i dokładania małego piecyka), ale za to efekt końcowy jest bardzo dobry. Dużo lepsze brzmienie i głębia. Głośniki zostały seryjne, drzwi nie wygłuszone, wzmacniacza nie mam. Wszystko seria (na razie ) Edited September 17, 2014 by marhof Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogmik Posted September 17, 2014 Share Posted September 17, 2014 Witam, mam podobny temat chciałbym wymienić radio w moim Forku 2011 AT2,5 US na jakieś z Bluetooth nie koniecznie nawigacją i przede wszystkim z europejskim zakresem. Jeśli to możliwe to od razu wymienił bym kierownicę na taką ze sterowaniem i skórą bo moja jest plastik i bez sterowania radiem. Radio może być używane byle jakieś w miarę pasowało. MOże ktoś pomoc gdzie coś takiego można zrobić w Krakowie lub okolicy??? Z góry dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts