Jump to content

O przeglądarkach internetowych

aflinta

Recommended Posts

JuNo, IE to jakiś skansen technologiczny od trzech lat nierozwijany. Być może wersja 7.0 wniesie nieco świeżości do skostniałego świata internetu według MS. Zainstaluj Firefoxa + ewentualnie wtyczkę by mogła strony działąjące tylko pod IE (niestety ciągle są niedorobieni koderzy stron siedzący mentalnością w poprzednim stuleciu) otiwerać w IE jako kolejnej zakładce :)

gdzie te foty siem pytam?

hehe... na mojej stronie :) adres masz albo w moim profilu... albo skoro leniwiec Ci sie wlaczyl to adres masz tu: www.pumex1.pl :wink:

Jednak można ściągnąć zdjęcia ze strony pumexa bez większych problemów i FF, a gdyby nie takie upierdliwe okienko to w ogóle było by super :D

zdjecia generuje automatycznie programem jalbum - wiec ma byc ozdobnie :lol:

jak ktos chce wiekszy format to juz mowilem,ze PW albo GG albo emalia i sie da zrobic :)

zdravim

Pumex

Than_Junior, Równie dobrze może powiedzieć właściciel malucha, że mu w zasadzie pasi. Nie jeździł lepszym autem to nie wie co traci :) Spróbuj Firefoxa i przeglądania z zakładkami.

Than_Junior, Równie dobrze może powiedzieć właściciel malucha, że mu w zasadzie pasi. Nie jeździł lepszym autem to nie wie co traci :) Spróbuj Firefoxa i przeglądania z zakładkami.

Używam IE6 na PC w biurze, a Firefoxa w laptopie. I najlepszą przeglądarką z nich jest IE7 (choć to beta) której używam na PC w domu. :wink:

I najlepszą przeglądarką z nich jest IE7 (choć to beta) której używam na PC w domu. :wink:

Chyba wiem nawet czemu jest uważana przez Ciebie za najlepszą :) Bo potrafi wyświetlać strony niezgodne ze standardem w3c (a pisae przez nieudaczników pod IE tylko) a przy okazji zyskała w końcu zakładki. Szkoda tylko, że jak jest na szyfrowanych stronach to pasek adresu nie zmienia koloru na żółty, wygodniejsze to niż szukanie kłódki. Ale dzięki mechanizmowi wtyczek może i w tej materii coś się ruszy :) Brawo dla MS za "innowacyjność" :twisted:

I najlepszą przeglądarką z nich jest IE7 (choć to beta) której używam na PC w domu. :wink:

Chyba wiem nawet czemu jest uważana przez Ciebie za najlepszą :) Bo potrafi wyświetlać strony niezgodne ze standardem w3c (a pisae przez nieudaczników pod IE tylko) a przy okazji zyskała w końcu zakładki.

Nie tylko ma zakładki' date=' ale ma [b']lepsze[/b] zakładki niż Firefox - "nowa" (pusta) zakładka jest wyświetlana obok aktualnej i otwiera się ją jednym kliknięciem a nie menu=>Plik=>Dodaj nową zakładkę (czy jakoś tak, piszę teraz z IE7).

Szkoda tylko, że jak jest na szyfrowanych stronach to pasek adresu nie zmienia koloru na żółty, wygodniejsze to niż szukanie kłódki. Ale dzięki mechanizmowi wtyczek może i w tej materii coś się ruszy :) Brawo dla MS za "innowacyjność" :twisted:

To jest tylko beta! Poczekamy - zobaczymy...

Ale ma i wadę: przycisk "wstecz" na forach phpBB wywala w ogóle z forum a nie cofa na poprzednią stronę forum. Nie wiem dlaczego. Na większości stron to działa poprawnie a na phpBB - nie. :roll:

Nie tylko ma zakładki, ale ma lepsze zakładki niż Firefox - "nowa" (pusta) zakładka jest wyświetlana obok aktualnej

Wystarczy wtyczka tabmix plus do FF i możesz sobie do woli ustawić gdzie ma się otwierać nowa zakładka :)

i otwiera się ją jednym kliknięciem a nie menu=>Plik=>Dodaj nową zakładkę (czy jakoś tak, piszę teraz z IE7).

ctrl + t albo klik na ikonce którą da sił też gdzieś tam w ustawieniach włączyć - ja ją akurat wyłączyłem bo używam do tego klawiatury. Do tego w Firefoxie wtyczka tabmix plus pozwala cofnąć zamknięcie zakładki, zarządzać sesjami itp. naprawdę rozbudowane narzędzie. Peweni do IE też ktoś to kiedyś napisze :)

To jest tylko beta! Poczekamy - zobaczymy...

Oby, bo to fajna rzecz. Aczkolwiek u nas w labie mamy ostatnie RC buildy i tam jest dalej bez tego zółtego, a to już jest ten etap gdzie usuwane są tylko błędy bez dodawania funkcjonalności.

Ale ma i wadę: przycisk "wstecz" na forach phpBB wywala w ogóle z forum a nie cofa na poprzednią stronę forum. Nie wiem dlaczego. Na większości stron to działa poprawnie a na phpBB - nie. :roll:

Bo to pewnie beta ;)

Wystarczy wtyczka

Ja już mam dosyć szukania wtyczek, kodeków itp. żeby mi program działał. Ma być zainstalowany i działać!

Z Firefoxem i innymi "open source'ami" mam taki problem, że co chwilę coś nie działa...

Pewnie jest gdzieś wtyczka która spowoduje, że to będzie działać - ale ja nie jetem informatykiem i mnie to nie ekscytuje - jest to tylko upierdliwe.

Firefox jest upierdliwy (np. z dodawaniem emotek na forum - znasz odpowiednią wtyczkę żeby dało się wstawić emotkę w środek tekstu...?).

Ja już mam dosyć szukania wtyczek, kodeków itp. żeby mi program działał. Ma być zainstalowany i działać!

Jak zainstalujesz to będzie działać :) To jest dodatkowa funkcjonalność.

Z Firefoxem i innymi "open source'ami" mam taki problem, że co chwilę coś nie działa...

Pewnie jest gdzieś wtyczka która spowoduje, że to będzie działać - ale ja nie jetem informatykiem i mnie to nie ekscytuje - jest to tylko upierdliwe.

No ale to samo można powiedzieć o komercyjnej aplikacji, tylko, ze tam nie mówimy, ze coś nie działa, tylko, że działa nie do końca tak jak sobie tego życzymy, albo jest jakiś błąd i program się wywala (problemy w MS Office z formatowaniem strony po zmianie drukarki, albo na szczęście wraz z IE 7.0 już nie aktualne - problem z wydrukiem strony WWW).

Firefox jest upierdliwy (np. z dodawaniem emotek na forum - znasz odpowiednią wtyczkę żeby dało się wstawić emotkę w środek tekstu...?).

To nie problem Firefoxa, to problem błędnego kodu obsługującego wstawianie emotek w phpBB.

np.: http://validator.w3.org/check?uri=http% ... .subaru.pl

Ja wiem, ze zwykłego klikacza nie obchodzi to dlaczego to nie działa, ale niektórych rzeczy nie da się przeskoczyć bez ich zrozumienia. Skryptologia phpBB jest napisana pod kątem najpopularniejszej w owym czasie (i zresztą ciągle obecnie) przeglądarki, kod HTML jaki tam jest woła czasem o pomstę do nieba bo nie trzyma standardu, a nie trzyma bo IE nie potrafiłby jej poprawnie wyświetlić (bo MS stwierdził, nie po raz pierwszy zresztą, że standardy są po to by ich nie trzymać). Skoro więc nie poprawia się IE tylko dostoswuje kod HTML tak by IE potrafiło to wyświetlić, to przypomina nieco, sytuację, gdy największy producent samochodów stworzył auto, które ze względu na wadę zawieszenia nie potrafi utrzymać się na drodze prosto, w związku z czym poprawiane sa drogi a nie zawieszenie. Auta, które do tej pory jeździły normalnie zaczynają mieć problem z utrzymaniem się na drodze.

To nie problem Firefoxa, to problem błędnego kodu obsługującego wstawianie emotek w phpBB.

Ja wiem... ale co mnie to obchodzi...?

IE działa, Firefox - nie...

Ja nie jestem wielbicielem monopoli i MS. Próbuję używać OS, ale MS jest sprawniejszy (przy wszystkich swoich wadach) - nic na to nie poradzę...

Oprogramowanie OS zyskuje na popularności i to jest jedyny powód by mieć odrobinę wiary w to, że za jakiś czas będzie podobnie funkcjonalne jak oprogramowanie MS. I jeszcze raz podkreślę - mnie nie interesuje "kto to wymyślił", mnie interesuje, żeby to działało.

Gal, no ale jak już wcześniej pisałem, używanie MS to leczenie objawów anie usuwanie przyczyn ;) Z tego co się zorientowałem przed chwilą, nowsze wersje phpBB (2.0.17) nie sprawiają już problemów we współpracy z Firefoxem, ale ktoś musi zrobić aktualizację do tej wersji - a dokładniej, to Fliper.

kurna panowie normalnie zróbcie se nowego wątka... przecie, to OT jakich mało... :mrgreen:

a propos używam IE7 bo jak kiedyś zainstalowałem na XP PL (bleeee) firefoxa to po uruchomieniu wywalił mi krytyczny wyjątek i musiałem win'a reinstalować bo sie nawet nie chciał załadować... więc postanowiłem nie kombinować... a opera... :?: nie wiem czemu ale na uczelni jest zainstalowana i kompletnie mi nie przypasiła... jakieś takie nijakie i tyle... :twisted:

JuNo, IE to jakiś skansen technologiczny od trzech lat nierozwijany. Być może wersja 7.0 wniesie nieco świeżości do skostniałego świata internetu według MS. Zainstaluj Firefoxa + ewentualnie wtyczkę by mogła strony działąjące tylko pod IE (niestety ciągle są niedorobieni koderzy stron siedzący mentalnością w poprzednim stuleciu) otiwerać w IE jako kolejnej zakładce :)

Po pierwsze - chyba przesadzasz.

Po drugie - zasady korporacyjne mówią NO.

Może... zmienić korporację? :roll: :wink:

M.

PS: No ale w domu - to chyba korporacja nie ma nic do gadania?

Bo inaczej (= korporacja dyktuje wybór przeglądarki) wychodzi, że mówimy o przeglądaniu Forum na korporacyjnym piecu - ergo, w godzinach pracy... ;)

JuNo, IE to jakiś skansen technologiczny ..................... :)

Może... zmienić korporację? :roll: :wink:

............

PS: No ale w domu - to chyba korporacja nie ma nic do gadania?

Bo inaczej (= korporacja dyktuje wybór przeglądarki) wychodzi, że mówimy o przeglądaniu Forum na korporacyjnym piecu - ergo, w godzinach pracy... ;)

1. Zmienić korporację - raczej wydostać sie z korporacji :mrgreen: - kupili mnie pół roku temu i jakoś

nie udało mi się jeszcze ich sprowokować do wypisania wymówienia :mrgreen: - ale pracuję nad tym :twisted:

2. W domu też najczęściej pracuję na firmowym sprzęcie.

3. Mam niemormowany czas pracy więc ciężko ocenić kiedy jest w godzinach pracy :mrgreen:

A ja bardzo lubię firefoxa, skrót ctrl+t wszedł do mojego kanonu ulubionych skrótów typu ctrl+c/v/x/esc czy alt+f4, pluginy są fajowe i w ogóle jest w dechę 8).

A Ty Gal nie marudź, bo emotikonek i tak nie używasz :D.

A ja bardzo lubię firefoxa, skrót ctrl+t wszedł do mojego kanonu ulubionych skrótów typu ctrl+c/v/x/esc czy alt+f4, pluginy są fajowe i w ogóle jest w dechę 8).

A Ty Gal nie marudź, bo emotikonek i tak nie używasz :D.

zaczal zaczal :wink:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...