kordynator Posted October 20, 2013 Share Posted October 20, 2013 Mamy plan z żoną wybrać się na listopadowy weekend do Brna. Był ktoś w tym mieście, jakieś sugestie co warto zobaczyć ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
paul_78 Posted October 20, 2013 Share Posted October 20, 2013 A tam w ogóle jest co oglądać? Jakoś nigdy mi się to miasto nie kojarzyło z niczym interesującym, jedynie jako punkt tranzytowy w drodze na Bałkany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stach1111 Posted October 20, 2013 Share Posted October 20, 2013 Nie wykluczone,że coś ciekawego tam jest,ale faktycznie zazwyczaj się je traktuje tranzytowo.Może do Pragi lepiej.Albo na Morawy,słyszałem ,że tam bardzo pięknie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordynator Posted October 20, 2013 Author Share Posted October 20, 2013 No właśnie ja też zawsze Brno tak troszkę mijałem W Pradze byliśmy już n-razy, a mamy ochotę troszkę popić czeskiego piwka i zjeść knedlików Tak poczytałem i znalazłem parę pochlebnych artykułów o Brnie i winnicach w okolicy bo to w końcu największe miasto Moraw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tommy80 Posted October 20, 2013 Share Posted October 20, 2013 Może jakiś TrackDay na Automotodrom Brno ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
H4lik Posted October 20, 2013 Share Posted October 20, 2013 Przejezdzalem wielokrotnie i takie same odczucia, jak piszacy powyzej - jakos nic mnie sie nie rzucilo, aczkolwiek zawsze to lepiej ruszyc tylek gdziekolwiek i jestem pewien, ze znajdziesz cos ciekawego. Pamietam jakis taki zamek na gorze, a skoro jest zamek, to i pewnie krol, itd... Na piwko to nie lepiej do Pilzna, albo Budziejowic, skoro Praga zaliczona? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abbaman Posted October 21, 2013 Share Posted October 21, 2013 Proponuje Bratysławę zamiast Brno, ciut dalej, ale sympatyczny mix Pragi z Wiedniem, adekwatnie pomniejszone....jeden dzień idealny na zwiedzenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordynator Posted October 21, 2013 Author Share Posted October 21, 2013 No to chyba wypada jeszcze raz przemyśleć azymut wyjazdu No ale bardzie martwi mnie pogoda jaką zapowiadają, że od początku listopada leje i jest zimno Link to comment Share on other sites More sharing options...
H4lik Posted October 21, 2013 Share Posted October 21, 2013 Hehe, a mnie przypomnial @@Abbaman, ze ten zamek to jednak w Bratyslawie mijalem, a w Brnie to bylo jakos tak industrialnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bhead Posted October 22, 2013 Share Posted October 22, 2013 a ja na przekór napiszę, że Brno to całkiem ładne miasteczko ale rzeczywiście chyba brak jakiś obiektów szczególnych. Blisko Brna masz np. Znojmo ciekawe małe miasteczko z lochami pod miastem do zwiedzania.Generalnie byłem i pomimo, że tak jak wyżej napisałem jakiś sczególnych, wybitnych atrakcji nie zapamiętałem to bardzo miło wspominam wycieczkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukciosti Posted October 22, 2013 Share Posted October 22, 2013 Jeżdże do Brna co roku od kilku ładnych lat na MOTO GP i polecam wtedy pojechać, bo tak bez żadnej imprezy na torze to chyba przez weekend się zanudzicie. Jest starówka nawet fajna, ale żeby specjalnie jechać ją oglądać to chyba słaby pomysł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiP Posted October 22, 2013 Share Posted October 22, 2013 Oprócz Znojma jeszcze Trebić i Telć. I Lednice-Valtice. Dwie ostatnie na liście UNESCO. Do Lednic warto rowery wziąść, albo wypożyczyć. Koło Znojma austriacki Retz. Tam szukałbym wina. A najlepsze Veltlińskie zelene kupiłem w Znojmie na stacji benzynowej na wyprzedaży. Butelka taka nijaka, wogóle nie zachęcała, w środku AMBROZJA. Jakbym otworzył na miejscu, wróciłbym z całym ich zapasem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordynator Posted October 22, 2013 Author Share Posted October 22, 2013 (edited) Kucze dzięki za uwagi i chyba jednak zmiana destynacji to Brno to wygląda że trochę fajne, trochę ... (moderator czuwa) Edited October 22, 2013 by bukmacerek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Knurek1111 Posted October 22, 2013 Share Posted October 22, 2013 (edited) Oprócz Znojma jeszcze Trebić i Telć. I Lednice-Valtice. Dwie ostatnie na liście UNESCO. Do Lednic warto rowery wziąść, albo wypożyczyć. Koło Znojma austriacki Retz. Tam szukałbym wina. A najlepsze Veltlińskie zelene kupiłem w Znojmie na stacji benzynowej na wyprzedaży. Butelka taka nijaka, wogóle nie zachęcała, w środku AMBROZJA. Jakbym otworzył na miejscu, wróciłbym z całym ich zapasem. W Telc i Trebic byłem i potwierdzam. Między Trebic(em) a Brnem też są ładne okolice.A co do win: polecem Tramin Cerveny z serii Herbarium Moravicum. Na nasze to Gewurztraminer, jeden z lepszych jakie w życiu piłem (a raczej pijam bo z CK Krakowa na Morawy jakoś tak blisko i zawsze po drodze ). Pozdr. Edited October 22, 2013 by Knurek Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrekM461 Posted October 22, 2013 Share Posted October 22, 2013 Brno faktycznie nie jest najpiękniejszym miastem Czech, ale w mieście i okolicy znajdzie się kilka atrakcji. Jest tam dość ciekawy zamek na wzgórzu (ładny park wokół), muzeum Mendla (dość kiepskie, ale jest), parę ciekawych zabytków na Starym Mieście (budynek Ratuszu), ładny kościół - Petrov, Targ Warzywny (Zelny Trh). Pod Targiem można odwiedzić tunele. Na Placu Wolności (Namesti Svobody) znajdziemy ciekawy zegar - jajko (który w ogóle nie wygląda jak zegar, a o 11 można z niego wyciągnąć szklane kulki). Bardzo fajnie zapowiada się Obserwatorium astronomiczne. Inną ciekawostką jest Villa Tugendhat, na Liście Unesco, ale wizytę trzeba zaplanować z dużym wyprzedzeniem. W starym mieście jest wiele fajnych knajpek z czeskim klimatem, polcam knajpę Acko i gospodę Pegaz. W okolicy polecam Punkevni Jeskynie z przepaścią Macochy, fajnie się pływa statkiem w jaskini:). Niedaleko Brna jest ciekawy Mikulov, Kromeriz i areał Lednice- Valtice - pięknie i ciekawo. Brno warto odwiedzić przed świętami, wtedy na każdym placyku są festyny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JJacek Posted October 30, 2013 Share Posted October 30, 2013 Podpisuje się pod postem Piotrka. Brno moim zdaniem ma swój urok, taka kompaktowa Praga. Bardzo przyjemna starówka i zamek bez natłoku turystów. Szczegółów nie pamiętam bo byłem tam 6 lat temu, ale miasto przypadło nam do gustu bardziej niż Praga. Jest jeszcze tor, ale ostatnie imprezy już niestety się odbyły. Gdybyś jechał od strony Ostrawy lub Cieszyna to po drodze możesz wpaść do muzeum Tatry w Koprivnicach. Na weekend w sam raz. ps. Bratysława jest tak ciekawa, że połowa z jej mieszkańców uciekła do Wiednia ps.widzę, że najlepiej wiedzą o Brnie, Ci którzy przez nie przejeżdżali Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordynator Posted October 30, 2013 Author Share Posted October 30, 2013 Po burzliwych dyskusjach jednak będzie wypad do Brna Po powrocie zdam relację i podsumuję czy warto Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts