Jump to content

Wentylator nie wyłącza się


Dyziek
 Share

Recommended Posts

Witajcie!

Przeszukałem forum ale odpowiedzi nie znalazłem...

Pacjent - IMPREZA 2.0 NA 125KM 2003

Ostatnio zauważyłem, że wentylator na chłodnicy się nie wyłącza... Tzn, silnik łapie temperaturę i po jakimś czasie załącza się wentylator - i już tak zostaje. Czekałem ostatnio z 10 min i ciągle kręcił :angry:

Kręci lewy (od kierowcy), niezależnie od klimy (z klimą załącza się dodatkowo prawy), temperatura na wskaźniku w normie (wskazówka nawet o włos nie zmienia pozycji), nie świeci się check i nie występują żadne inne niepokojące objawy.

Gdy wyłaczę silnik i od razu odpalę to po ok 3 sekundach załącza się wiatrak, natomiast przy odpaleniu po odczekaniu 1 - 2 minut nie kręci przez dłuższą chwilę... ale jak już zacznie to nie kończy ;)

Na co zwrócić uwagę? W czym może być problem?

Edited by Dyziek
Link to comment
Share on other sites

;)

 

Dzisiaj zrobiłem test... Po trasie zostawiłem auto na wolnych obrotach - 5 minut a wiatrak dalej kręcił. Włączyłem ogrzewanie w kabinie i po ok 2 minutach wentylator się wyłączył. Ogrzewanie wyłączyłem i czekałem... od tej pory było już ok. Tzn od czasu do czasu załączał się wentylator ale tylko na kilka sekund. Uważam to za normę.

Myślałem, że może w układzie był jakiś bąbel powietrza i jak puściłem na nagrzewnicę to się naprawio :) ale jak wyjechałem na trasę dalej to samo - wentylator non stop :/

Dodam, że niezależnie od stylu jazdy temperatura jest w normie! Nic się nie grzeje!

Edited by Dyziek
Link to comment
Share on other sites

@@power for fun, przekaźnik sprawdzony - sprawny, styki czyściutkie.

Czujnik niby wskazuje ok.

Rezystor? Gdzie go szukać bo przy wiatraku wydaje się, że jest tylko silniczek i do niego wtyk... z tym, że ja się nie znam ;)

Coś mi się wydaje, że będę zmuszony wymieniać kolejno... termostat... czujnik temp... auto... ;)

 

Czy ktoś może mi powiedzieć przy jakiej temp termostat powinien puszczać duży obieg??

Edited by Dyziek
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Dyziek, udało się ustalić co było przyczyną

U mnie winny był termostat. Działał prawie prawidłowo tzn otwierał się ale przy zbyt wysokiej temperaturze. Powiedzmy, że went włacza sie przy 95 i schładza do 85 (następuje wyłączenie)... gdy termostat otworzy sie przy 90 nie ma mozliwości schłodzenia do 85... bo gdy spada z 95 to na 90 zaczyna sie zamykac i tak w koło... mniej więcej
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

kowal - pomogło, bo ja niedawno wymieniłem właśnie termostat, ale problem chyba nie jest rozwiązany.

 

Mam podobnie, jak zaczynam jazdę i silnik się rozgrzeje i złapie temperaturę to włącza wentylator, ale za cholerę potem nie chce go wyłączyć. Myślałem, że to termostat więc wymieniłem, ale problem jakby nie zniknął. Tzn. teraz jest tak, że jak go przegazuje na postoju, 3-4krpm, to wentylator potrafi się wyłączyć (po wymianie termostatu był podpięty do kompa i na wykresie temp. były ładne schodki jak się wentylator włączał, zbijał temp. i się wyłączał) i potem działa chyba już poprawnie, tzn. włącza się i wyłącza. Problem pojawia się znów po dłuższym postoju jak złapie temp., włączy wentylator i potem już nie chce go wyłączyć, no chyba że przegazuję na postoju to wtedy jego praca wraca do normy.

 

Jakieś podpowiedzi dodatkowe, co sprawdzić jeszcze?

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Ja też tak miałem i po odpowietrzeniu układu chłodzenia jest ok to znaczy temperatura stabilna a wentylatory się wyłączają prawidłowo


sprawdz ilość płynu na zimny silniku bo to wskazuje na niski poziom i na wolnych obrotach będzie rosła temperatura 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Witam,

Panowie, udalo sie z tym wentylatorem? Mam identyczne objawy, dwa wentylatory wlaczaja sie, jak trzeba ale, juz sie nie wylaczaja, chyba ze wylacze zaplon i odczekam kilka sekund. jak odczekam krócej, wlacza sie i dzialaja bez przerwy.... Przekaźniki sprawdzone, temperatura w normie.

Forek 1999,

Edited by Jackowski
Link to comment
Share on other sites

Identyczne objawy u mnie powodował termostat. Zamykał się zbyt szybko zanim ciecz się schłodziła na tyle by czujnik wyłączył wentylator.

Od tego bym zaczął. Termostat jest tani i łatwo go wymienić.

Link to comment
Share on other sites

Witam serdecznie wszystkiech. Ja bym się nie męczył, jak już płyn wypuszczać to wymienić termostat, termowłącznik( ten w chłodnicy załączający wentylator)  stan płynu oczywiście kilka razy dla pewności zimny/ciepły/zimny i problem z głowy, przekaźnik... to bardzo rzadka sprawa aby przekaźniki się zaklejały, prędzej całkiem padają - proszę o jakieś zdjęcia i przypadki kiedy przyczyną był przekaźnik wentylatora? miłego wieczoru ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Panowie, wyniki dalszych badan, bo problem dalej wystepuje. Co zrobilem: wymienilem termostat, nowa pompa wody (wymieniona przy okazji rozrzadu). Problem pozostaje. Przy wymianie termostatu przeczytalem na nim temperature przy ktorej sie otwiera 82st. Sprawdzilem dzialanie wentylatorow, wlaczaja sie przy 80st. Sprawdzilem temperature z ECU, pokazuje poprawną.

 

Odlaczylem wentylatory na test, jak temperatura osiagnela wartosc 84st, termostat sie otworzyl, chlodnica cala goraca. Wniosek, temrostat ok.

Wentylatory wlaczaja sie za wczesnie, chyba, wlaczaja sie przed tym jak termostat sie otworzy.

 

kilka pytań:

jaka jest prawidlowa temperatura zalaczenia wentylatorow? u mnie 80st, czy to poprawnie?

czy powinny od razu wlaczac sie dwa?

czy wlaczenia wentylatorow jest realizowane prze ECU czy przez czujnik?

Link to comment
Share on other sites

Skoro termostat otwiera się przy 84 a wentylatory zaczynają hulać od 80 to chyba wiemy co jest nie tak... z tego co pamiętam oem termostat otwiera się przy 76 albo 78 stopniach.

Masz to samo co u mnie było. Pytanie jeszcze przy jakiej temperaturze cieczy powinny się włączyć wentylatory.

 

Jeżeli termostat puści duzy obieg przy tych 76-78 powinno już banglać prawidłowo u Ciebie.

Edited by Dyziek
Link to comment
Share on other sites

Kurde, czyli kupilem zly termostat?

Jak bylem w sklepie, do wyboru byly dwa (koles pokazal mi ekran komputera) ten drugi, wedlug opisu, powinien zaczac sie otwierac przy 78 ale, byl inny niz ten zamontowany u mnie wiec wybralem ten co mam teraz (na obudowie ma 82st). kurcze, wychodzi na to ze to powinien byc ten otwierajacy sie wczesniej...

kurde...


kurde.....

wlasnie sprawdzilem termostat ktory wymienilem, Ma na korpusie 78st. Powinien dzialac poprawnie, ten ktory mam teraz ma na korpusie 82st...

nie wiem co jest grane, przy jakiej temp. powinny zalaczyc sie wentylatory? 

Edited by Jackowski
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Witam

Może jeszcze się nada, termostat w gx powinien otwierać się przy 78 st. C, wentylator lewy starować przy 92 albo 94 st C. U mnie czasami też się takie dziwy dzieją, a co więcej mam wrażenie, że im zimniej (nie tak jak dziś, powiedzmy temp oscyluje w okolicach 0 st.) tym częściej się to dzieje. 

Link to comment
Share on other sites

Hej miałem podobny problem - sorry - MAM DALEJ - ale ja już po pół roku szukania straciłem siłę i ochotę do dalszego grzebania tylko przyjąłem, że "ten typ tak ma" Niemniej jedną z odpowiedzi w moim temacie była jeszcze wymiana korka od chłodnicy :) Może sprawdź jeszcze ta opcję :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...