americandolar Posted October 17, 2013 Share Posted October 17, 2013 (edited) Posiadam od około 2lat takie oto Subaru Legacy 94r. 1,8 silnik boxer. 73tys brzebieg (nie zwariowałem, taki jest faktyczny przebieg). Subaru pali od groma benzyny, i zastanawiam się nad gazem. Moge wsadzić do niego gaz sekwencyjny? Opadnie na mocy? Możliwe jest, że będzie się źle z nim działo ze względu na rocznik ? Edited October 18, 2013 by americandolar Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedimy99 Posted October 17, 2013 Share Posted October 17, 2013 Ładny Legac . Te silniki dobrze tolerują gaz i jak się nie mylę to nie musi to być sekwencyjna instalacja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
house_1 Posted October 17, 2013 Share Posted October 17, 2013 Jeśli faktycznie to 1.8 (i pewnie przód napęd), to jest to jednopunktowy wtrysk paliwa i zasadniczo sekwencja odpada. Niestety moje doświadczenia z instalacjami I i II generacji w takich autach są takie sobie - auto jeździ, ale pali masakrycznie dużo gazu - sprawdziłem w 2 szt. Miałem taki FWD przez dłuższy czas - średnie spalanie 8-9 l/100 km. Jeśli twój pali znacznie więcej, wymień sondę lambda, a przynajmniej podjedź do kogoś kumatego na jakąś diagnostykę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojto79 Posted October 17, 2013 Share Posted October 17, 2013 (edited) Ja mialem taki awd z gazem II generacji - immej nie zalozysz prxy szybkiej jezdzie po miescie spalanie ok 15-18 gazu na 100km Pozdrawiam Kuba Edited October 17, 2013 by wojto79 Link to comment Share on other sites More sharing options...
americandolar Posted October 17, 2013 Author Share Posted October 17, 2013 Tak, na 100% 1.8 i właśnie przód napęd. Czyli co nie opłaca się wstawiać gazu ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hugo Posted October 17, 2013 Share Posted October 17, 2013 Podstawowe pytanie: ile robisz rocznie kkm? Jeśli min 5kkm rocznie to się opłaca. Instalacja do tego silnika około 1100-1300zł (II gen), ale najpierw osoba montująca gaz zorientuję się jaki zamontować mikser. Landi Renzo robiło specjalnie do tego silnika mieszalnik, ale dostępność obecnie znikoma. Najszybciej będzie dobrać jakiś pod przepustnicę. Dziś zrobiłem 200km Antykiem 1.8 na LPG, z czego połowa "na pace" silnik 2.2 ze skrzynią . Wyszło 9,75l/100km, Vmax 80-90km/h. Link to comment Share on other sites More sharing options...
americandolar Posted October 17, 2013 Author Share Posted October 17, 2013 Nie interesuję mnie czy zwróci mi się ten hajs czy nie, bo ojciec zapłaci mi za instalacje LPG ! Chce tylko zostawić sobie to Subaru, bo jest mega wygodne, silnik jest jak nowy ale pali masakrycznie dużo. Więc faktycznie po włożeniu gazu może palić aż ~17litrów? W Listopadzie chciałbym już jechać do brata do Niemiec ponad 1000km Link to comment Share on other sites More sharing options...
dodo Posted October 17, 2013 Share Posted October 17, 2013 Sprawdź jak pisał kolega wyżej sonde lambade i takie rzeczy jak np hamulce. Może się zdarzyć że któreś koło lekko trzyma trzyma i tez spali więcej Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojto79 Posted October 18, 2013 Share Posted October 18, 2013 17 raczej Ci nie spali moj był AWD a i noga ciezka mawet bardzo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hugo Posted October 18, 2013 Share Posted October 18, 2013 Nie interesuję mnie czy zwróci mi się ten hajs czy nie, bo ojciec zapłaci mi za instalacje LPG ! Chce tylko zostawić sobie to Subaru, bo jest mega wygodne, silnik jest jak nowy ale pali masakrycznie dużo. Więc faktycznie po włożeniu gazu może palić aż ~17litrów? W Listopadzie chciałbym już jechać do brata do Niemiec ponad 1000km 1. Nie musisz krzyczeć. 2. Spalanie w 90% zależy od kierownika. 3. W szklanej kuli nie widzę ile będzie paliło Twoje auto i/lub patrz pkt. 2. 4. Bierzesz kasę od ojca i po problemie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
americandolar Posted October 18, 2013 Author Share Posted October 18, 2013 Malutko obeznany jesteś widzę, bo jutro już oddaje samochód do renomowanego salonu i wpakują mi 4 generację dzięki której nie będzie żadnych spadków i ilość spalania będzie niewiele większa niż benzyny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soltys Posted October 18, 2013 Share Posted October 18, 2013 Jak założą wrzuć foty instalacji w tym temacie Link to comment Share on other sites More sharing options...
hugo Posted October 18, 2013 Share Posted October 18, 2013 Malutko obeznany jesteś widzę, bo jutro już oddaje samochód do renomowanego salonu i wpakują mi 4 generację dzięki której nie będzie żadnych spadków i ilość spalania będzie niewiele większa niż benzyny Całe szczęście pojawiłeś się w moim życiu i uświadomiłeś mnie. Posiadam od około 2lat takie oto Subaru Legacy 94r. 1,8 silnik boxer. 73tys brzebieg (nie zwariowałem, taki jest faktyczny przebieg). Jaka jest pełna nazwa tego samochodu? I kto tu jest "malutko obeznany"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
americandolar Posted October 18, 2013 Author Share Posted October 18, 2013 Malutko obeznany jesteś widzę, bo jutro już oddaje samochód do renomowanego salonu i wpakują mi 4 generację dzięki której nie będzie żadnych spadków i ilość spalania będzie niewiele większa niż benzyny Całe szczęście pojawiłeś się w moim życiu i uświadomiłeś mnie. Posiadam od około 2lat takie oto Subaru Legacy 94r. 1,8 silnik boxer. 73tys brzebieg (nie zwariowałem, taki jest faktyczny przebieg). Jaka jest pełna nazwa tego samochodu? I kto tu jest "malutko obeznany"? Nie mam zamiaru się sprzeczać. Początkowo miałem z górki na ten samochód, lecz teraz chcę zostawić go sobie na dłużej stąd ta ciekawość o wszystko. Zycie nauczyło mnie żeby się nie wypowiadać na tematy w których się jest laikiem. Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za odpowiedzi ! TEMAT DO ZAMKNIĘCIA Link to comment Share on other sites More sharing options...
hugo Posted October 18, 2013 Share Posted October 18, 2013 To nie będzie fot instalki? Nawet laik potrafi otworzyć dowód rej. i przeczytać co tam jest napisane. Tyle w temacie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
americandolar Posted October 18, 2013 Author Share Posted October 18, 2013 Nawet laik potrafi ustawić zdjęcie profilowe 3maj się znawco ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojto79 Posted October 19, 2013 Share Posted October 19, 2013 @@americandolar, Jesteś tu nowy, nie uważasz, że trochę niegrzeczny? Co do fotek instalacji sekwencyjnej w 1.8 to chyba wszyscy są ciekawi, bo taką instalacją sterują wtryski a u Ciebie jest 1 wtrysk, ale...to Ty jesteś najmądrzejszym laikiem. Pozdrawiam i życzę pokory. Kuba 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczur75 Posted October 19, 2013 Share Posted October 19, 2013 Malutko obeznany jesteś widzę, bo jutro już oddaje samochód do renomowanego salonu i wpakują mi 4 generację dzięki której nie będzie żadnych spadków i ilość spalania będzie niewiele większa niż benzyny Weź się zastanów, zanim ten renomowany salon cosik spapra. Po tym co napisałeś wnoszę, że nie mają pojęcia o aucie, które posiadasz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soltys Posted October 19, 2013 Share Posted October 19, 2013 Pomijam jednopunktowy wtrysk bo akurat da się to ogarnąć instalacją 4 generacji, ale jest to wredny wtrysk Hitachi z "fajnym" sterowaniem i ciekaw jestem finalnego wyglądu spod maski i użytych gratów, oraz odczuć z jazdy. Ewentualnie instalkę 3 generacji można zapodać tutaj bez większych problemów (tzw. ciągły wtrysk gazu). Link to comment Share on other sites More sharing options...
leon Posted October 19, 2013 Share Posted October 19, 2013 ... wredny wtrysk Hitachi z "fajnym" sterowaniem i... A co w nim takiego wrednego i ciekawego ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
americandolar Posted October 19, 2013 Author Share Posted October 19, 2013 ... wredny wtrysk Hitachi z "fajnym" sterowaniem i... A co w nim takiego wrednego i ciekawego ? Jak już pisałem wcześniej "znawców" tu nie brakuje Wróciłem niedawno z salonu, oddałem samochód i człowiek który siedzi w tym ponad 20lat powiedział mi że tylko i wyłącznie 4 generacja na różnych podzespołach takich żeby wszystko jak najlepiej działało Link to comment Share on other sites More sharing options...
cybel Posted October 19, 2013 Share Posted October 19, 2013 człowiek który siedzi w tym ponad 20lat powiedział mi że tylko i wyłącznie 4 generacja na różnych podzespołach takich żeby wszystko jak najlepiej działało Oby działało jak najlepiej,tego życzę. Subaru to nie jest popularne auto,sporo zakładów montujących instalacje gazowe,czasem nawet nie montowało ich w Subaru,a jeśli to robią to dość rzadko.Dobrze jest mieć opinię i polecenie konkretnego warsztatu od jakiegoś użytkownika Subaru i LPG. Obyś był zadowolony z samochodu i instalki LPG,oby nie wpłynęło to na sprawność i niezawodność silnika,bo będziesz wtedy potrzebował porad od tych "znawców". Link to comment Share on other sites More sharing options...
americandolar Posted October 19, 2013 Author Share Posted October 19, 2013 Z licznikiem 73k mogę liczyć jeszcze na spokojnie paręset tysięcy kilometrów tym Subem Potem już mogę je zezłomować Wiadomo, że chcę żeby zamontowany LPG działał jak najlepiej i jeżeli właśnie tak będzie to będę inwestował w niego kasę do końca jego żywotności. Nie sprzedam już na bank ! Ponadto na LPG mam 5 lat gwarancji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cybel Posted October 19, 2013 Share Posted October 19, 2013 Z licznikiem 73k mogę liczyć jeszcze na spokojnie paręset tysięcy kilometrów tym Subem Szczerze tego życzę. Ponadto na LPG mam 5 lat gwarancji. Przeczytaj uważnie warunki tej gwarancji. Na papierze i przy umawianiu montażu,wszystko wygląda pięknie i bezproblemowo,gdy pojawiają się kłopoty i zastrzeżenia wtedy już tak różowo czasem nie jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiterOKL Posted October 19, 2013 Share Posted October 19, 2013 moze podasz namiary na ten renomowany salon? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts