Jump to content

Pasek wieloklinowy i sprzęgło klimatyzacji w Legacy 2.0 D

kancelista1

Recommended Posts

Witam,

mechanik podczas pewnych prac w moim samochodzie zauważył, że w okolicach sprzęgła klimatyzacji jest od diabła i jeszcze trochę rdzy, a samo koło wystające z bloku silnika (to od sprzęgła klimatyzacji) jest zardzewiałe, że hej. W zasadzie mógłbym się nie przejmować, bo to tylko kwestia estetyczna, ale za 10 tysięcy i tak będę zmieniał (zgodnie z instrukcją) pasek wielorowkowy (wieloklinowy), więc może trzeba by przeczyścić i ten element przy okazji. Moje pytania są następujące :

- czy ktoś z Was miał już problem ze rdzą w tym miejscu (okolice sprzęgła klimatyzacji) i czy daliście sobie z tym spokój, czy postanowiliście coś temu zaradzić?

- czy ktoś z Was dokonywał w dieslu zmiany paska wielorowkowego, a jeśli tak, to czy zmieniał przy tym napinacz i jedno z kółek prowadzących ? Czy zmiana napinacza oraz jednego z tych łożysk prowadzących pasek - jest Waszym zdaniem niezbędna? Czy uważacie, że zamienniki (pasek, rolka napinacza i sam napinacz) dostępne na rynku (choćby w Intercarsie) są odpowiedniej jakości, czy zdecydowalibyście się na oryginały? Pasek oryginał jest 300 % droższy, rolka napinacza 100 % droższa, a napinacz około 80 % droższy od ich zamienników:). Z góry dziękuję za Wasze opinie.

czesc.Rdze mozesz wyczyscic ,wizualnie bedzie lepiej.Co do paskow napinaczy i rolek kwestie sa podzielone.Jedni wymieniaja wszystko drudzy tylko to co ich zdaniem niezbedne.Ja naleze do tych pierwszych.po czesciowej wymianie nigdy nie ma pewnosci ,ze pozostale elementy posluza rownie dlugo.Obecnie na rynku jest juz sporo zamiennikow do SBD dobrej jakosci i w dobrych cenach.Zawsze mozna wymienic pasek szybciej jak zaklada instrukcja.Ja tak robie od lat i nie mam zadnych problemow z autami i nie tylko subaru.