Jump to content

Formula E

jpol

Recommended Posts

Wydaje mi się, że temat elektryczny zasługuje na oddzielny wątek (zwłaszcza w offtopicu ;)). Zatytułowałem Formula E, bo to chyba pierwsza taka seria - "normalnych" wyścigów, ale jednak w 100% elektrycznych - ale nie zamierzam w tym temacie ograniczać się wyłącznie do sportu.

Chcemy czy nie - przyszłość nadchodzi.

http://www.fiaformulae.com/

• 1 month later...

Jak się kolegom podoba pomysł Formuły E ? To drugi głośny projekt elektryczny po Andros Trophy ?

Ja chętnie zobaczę i chętnie zapoznam się ze specyfikacją techniczną.Czy one mają skrzynie biegów ?

Zresztą zwykła F1 też coraz bardziej jest elektryczna: ERS i odzyskiwanie energii z ciepła.

Tu info:

http://www.sport.pl/...___wyscigi.html

Bolidy napędzane silnikami elektrycznymi mają rozwijać prędkość do 220 km/godz. i przyspieszać od zera do setki w trzy sekundy. W startującą od września przyszłego roku Formułę E zaangażował się Leonardo DiCaprio. - To przyszłość motorsportu - twierdzą eksperci. Zupełnie innego zdania są kibice.

- Nasza przyszłość zależy od zastąpienia samochodów tankowanych paliwem tymi napędzanymi wytwarzaną energią - mówi słynny aktor, który właśnie został współwłaścicielem zespołu Venturi, jednej z dziesięciu ekip, które wystartują w pierwszym sezonie przyjaznej środowisku Formuły E.

Na czym nowa seria ma polegać? W każdym wyścigu weźmie udział 10 zespołów, czyli na torze będzie 20 bolidów. W trakcie GP każdy kierowca będzie musiał odbyć dwa pit-stopy, podczas których musi zmienić bolid (bateria nie wystarczy na cały wyścig). Zawody mają trwać około godziny, wcześniej podobnie jak w Formule 1 odbędą się sesja treningowa i kwalifikacje.

Ściganie rozpocznie się we wrześniu 2014 roku (GP Chin), skończy w czerwcu 2015 (GP Wielkiej Brytanii). Planowanych jest dziesięć wyścigów na torach ulicznych największych światowych metropolii (Pekin, Putrajaya, Hongkong, Punta del Este, Buenos Aires, Los Angeles, Miami, Monte Carlo, Berlin, Londyn). Kibiców mają przyciągnąć nie tylko efektowne scenerie, ale także czas - na ten moment przypada przerwa zimowa w Formule 1.

Kontrowersje? Wyścigi czajników

Poziom głośności bolidu Formuły E to 80 dB. To wynik pomiędzy zwykłym osobowym samochodem (70 dB) i autobusem (90 dB). Dla porównania bolidy Formuły 1 warczą z mocą 140-150 dB. I to właśnie wzbudza najwięcej emocji na internetowych forach, na których gromadzą się fani F1. Dla większości świst elektrycznych silników nie ma nic wspólnego z motorsportem.

Czajnik, mikser, odkurzacz, samolot, pralka w ostatniej fazie wirowania czy dźwięk rodem z "Gwiezdnych Wojen" - to pierwsze skojarzenia internautów po obejrzeniu przejazdu testowego Lucasa di Grassiego, który w serwisie YouTube ma już 300 tysięcy wyświetleń.

Przyszłość motorsportu?

- Nowa konkurencja w centrum wielkich miast ma przyciągnąć nową publiczność. Ta spektakularna seria zapewni nie tylko rozrywkę, ale także promocję wyższych wartości i celów, takich jak czysta energia. To ważne także dla najmłodszych kibiców - mówi szef FIA Jean Todt. Nie wiadomo, jak duży jest potencjał marketingowy Formuły E i czy FOM znajdzie rozwiązanie, jak transmitować nowe wyścigi.

- Wiem, że te bolidy brzmią trochę jak Scalextric (samochodowe zabawki napędzane elektrycznością - przyp. WM), ale to przyszłość Formuły 1, która coraz częściej zaczyna czerpać z nowych technologii - twierdzi Sir David King, zajmujący się nowymi rozwiązaniami w transporcie i branży samochodowej. Zgadza się z nim James Allen, brytyjski ekspert wyścigowy. - To fantastyczna teoria, będziemy się jej przyglądać. Zobaczymy, czy zmieni to postrzeganie motorsportu - pisze Allen na swoim blogu.

Ekorewolucja także w F1

Coraz bardziej przyjazna środowisku ma być także Formuła 1. Wraz z końcem sezonu 2013 pożegnaliśmy się z silnikami V8 (pojemność 2,4 litra), które od następnego sezonu zastąpią bardziej ekologiczne jednostki V6 (1,6 litra).

Od nowego sezonu F1 czekają także zmiany w systemach odzyskiwania energii - dzisiejszy KERS przejdzie do lamusa, pojawi się ERS, dający, ogólnie rzecz biorąc, dwukrotnie więcej mocy z hamowania i wytwarzanego ciepła. Do tego jednostki napędowe muszą być oszczędniejsze, bo w bolidach będzie można zatankować mniej paliwa, i bardziej wytrzymałe (mniej silników do wykorzystania w trakcie sezonu).

Lista teamów, które będą ścigać się w E Formule:

Drayson Racing Formula E Team

China Racing Formula E Team

Andretti Autosport Formula E Team

Dragon Racing Formula E Team

e.dams Formula E Team

Super Aguri Formula E Team

Audi Sport ABT Formula E Team

Mahindra Racing Formula E Team

Virgin Racing Formula E Team

Venturi Grand Prix Formula E Team

PS. Według mnie te bolidy są trochę śmieszne.Gdzie im tam do F1.Ale sama koncepcja jest ciekawa.

Edited by Jacky X

Myślę , że ktoś kto choć raz był na wyścigu F1 to w życiu na coś takiego nie pójdzie... Na F1 dźwięk powala z nóg i to co oglądasz w TV nawet w 1/10 nie jest w stanie oddać tego odczucia co na żywo... A tutaj będziesz miał wrażenie jak by goniły się przerośnięte suszarki do włosów....To moje zdanie, na F1 byłem nie raz a to "coś" nie ma nic co by mnie mogło zachęcić do przyjścia.

Myślę , że ktoś kto choć raz był na wyścigu F1 to w życiu na coś takiego nie pójdzie...

byłem na F1 na zywca na Ringu...i już nigdy żadnego wyścigu nie obejrzę na żywo...choćby dopłacali.

A tutaj będziesz miał wrażenie jak by goniły się przerośnięte suszarki do włosów..

pitolenie... tak samo jak z mechanizacja na wsi ;) Panie, po co mi traktor, skoro od wieków koń dobrze robił :)

Jeśli organizatorzy nie popełnią błędów z F1, które spowodowały, że nie da się tego nawet w TV oglądać, to jest szansa na fajny cykl.

Jacky, jak zwykle, od początku, gdy z nami jesteś, się z wątkiem spóźniłeś...i zawsze się już będziesz spóźniał

:D

• 8 months later...
  • 3 weeks later...

:o Nie ma takiego kanału :P a jak jest, to na jakiej platformie? ;)

http://www.filmon.com/tv/itv4

A piętro niżej jest +1, czyli od początku.

No niezły crashtest był.

co to piętro niżej +1?

to samo, tylko przesunięte o godzinę, dla spóźnialskich.

zajrzyj, obaczysz.

czyli z odtworzenia?

jesli tak to jak mam to zrobić?

• 1 year later...