voodoo84 Posted October 13, 2013 Share Posted October 13, 2013 Pacjent: Impreza WRX 03 przebieg 190 tys km Objawy: bardzo irytujący dźwięk przy przyspieszaniu. Dźwięk ten trudno opisać (gwizd, wycie). Pojawia się przy mocniejszym przyspieszaniu. Słychać go na każdym biegu. Nie biegu jałowym nie pojawia się. Dochodzi z pod maski. Charakterystyczne jest też to, że pojawia się dopiero po kilku minutach jazdy (ok. 10), czyli jak się wszystko wygrzej. Jeżeli silnik jest ciepły dźwięk towarzyszy mi od początku. Sądziłem, że jak coś ma się rozlecieć to się rozleci a tymczasem zrobiłem już ponad 5tyś. km i niewiele się zmieniło, może tylko że słychać go już przy mniejszym obciążeniu. Poza tym auto jeździ normalnie, doładowanie stałe. Ostatnio wymieniałem olej skrzynia/dyfer nic się nie zmieniło. W aucie była wymieniana skrzynia (używka) i sprzęgło jakieś 20 tys. km temu. Dźwięk jest na tyle irytujący, że zmusza do spokojnej jazdy, ostatnio zdarza mi się robić grubo ponad 400 km na baku. Słychać go wyraźnie ok 30s. http://www.youtube.com/watch?v=OsXhSabXY4k Podpowiedzcie czego można się czepić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dareckiislandia Posted October 13, 2013 Share Posted October 13, 2013 W mojej subarynie tez to mam tylko lekkie trekotanie , a u ciebie wycie stawiam na skrzynie biegów , nie chce mi się szukać gdzie u mnie wyje najlepiej by było wstawić auto na podosnik i jechać a druga osoba by szukała hałasu załóż wydech lepsiejszy i nie będzie słychać hehe ...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiterOKL Posted October 13, 2013 Share Posted October 13, 2013 u mnie dziwnie ''furczało'' jak turbo ładowało a dzwięk odrzutowca pochodził z nieszczelnej uszczelki BOVa Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo84 Posted October 13, 2013 Author Share Posted October 13, 2013 (edited) Myślałem nad osłuchaniem na podnośniku ale podejrzewam że obciążenie ma znaczenie i może być cicho. Nieszczelności niema, sprawdzałem poza tym dźwięk pojawia się już przy minimalnym doładowaniu. Podejrzewam cos mechanicznego, bo hałasuje dopiero po rozgrzaniu. W skrzyni zmieniałem olej, na świeżym powinno być trochę lepiej a nic się nie zmieniło. Mogę jeszcze popróbować „magicznych” specyfików. Edited October 13, 2013 by voodoo84 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matiz Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 w 30 sek ja słysze np dżwięk podobny do kłowej skrzyni. O ten chodzi? to że jest nowy olej w skrzyni niekoniecznie musi ją sciszyć u mnie na motulu jest zdecydowanie głośniej Link to comment Share on other sites More sharing options...
mechanik Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 (edited) Pojawia się przy mocniejszym przyspieszaniu. Słychać go na każdym biegu. Ja miałem podobnie i okazało się, że to łożysko w skrzyni biegów. Naprawa niestety bije po kieszeni, zwłaszcza, że wymianić się powinno wszystkie łożyska, a i pracy jest trochę.Wymiana oleju nic tu nie zmieni. Przejedź sie z dobrym mechanikiem to diagnoza powinna być szybka. U mnie nie miał wątpliwości (niestety miał rację). Fakt nie mam Subaru, ale w tej sytuacji to nie ma znaczenia uważam. Edited October 14, 2013 by mechanik Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo84 Posted October 14, 2013 Author Share Posted October 14, 2013 (edited) Zalany jest własnie Motul. A jeśli to łożysko w skrzyni to nie powinno wyć też przy hamowaniu silnikiem? Macie może jaki schemat/rysunek skrzyni. Edited October 14, 2013 by voodoo84 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mechanik Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 A jeśli to łożysko w skrzyni to nie powinno wyć też przy hamowaniu silnikiem? Wanie na początku nie, poza tym lepiej nie czekaj aż zacznie wyć na stałe ; na poważnie to pojedź do mechanika im szybciej tym lepiej. Uszkodzone łożysko nie jest przewidywalne, może paść dziś jutro, za miesiąc. Nie dopuść do sytuacji aż się wysypie całkowicie bo koszty pójdą w kosmos. Oczywiście, jeśli to wogóle łożysko w skrzyni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts