Red Hood Posted October 13, 2013 Share Posted October 13, 2013 Szanowni Forumowicze, nie działa mi ogrzewanie tylnej szyby, nie ma napięcia na stykach przy szybie (elektryk sprawdził woltomierzem), bezpieczniki cale - w momencie włączania słychać "cyk" chyba przekaźnika lecz lampa sygnalizująca działanie ogrzewania nie działa. Macie może jakieś doświadczenia w tym temacie? Pozdrawiam, Maniek Link to comment Share on other sites More sharing options...
bakum Posted October 13, 2013 Share Posted October 13, 2013 Pewnie styki przekaznika wypalone, lub przerwa na kablach zasilających między przekaznikiem a szybą. Sprawdź jeszcze miernikiem czy między karoserią (masą) a stykiem dodatnim na szybie jest napięcie. Może właśnie z masą jest problem. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Red Hood Posted October 13, 2013 Author Share Posted October 13, 2013 Sprawdziłem, napięcia nie ma, całe okablowanie wydaje sie być ok, wydaje mi się że to problem z przekaźnikiem, ale dziwi mnie fakt ze coś cyka a żaróweczka w przycisku sie nie zapala. Gdzie znajduje sie przekaznik? Na schemacie widze jakieś 2 - FB13 i FB14 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bakum Posted October 13, 2013 Share Posted October 13, 2013 (edited) Który to przekaznik niestety nie wiem. Skoro słychać że cewka przekaznika dostaje napięcie, najłatwiej sprawdzić to "na macanego" Edited October 13, 2013 by bakum 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Red Hood Posted October 13, 2013 Author Share Posted October 13, 2013 Który to przekaznik niestety nie wiem. Skoro słychać że cewka przekaznika dostaje napięcie, najłatwiej sprawdzić to "na macanego" pomacalem i zadzialalo pewnie cosik nie stykalo Link to comment Share on other sites More sharing options...
bakum Posted October 13, 2013 Share Posted October 13, 2013 Nie ma to jak stare, dobre sposoby Link to comment Share on other sites More sharing options...
angod Posted October 25, 2013 Share Posted October 25, 2013 pomaga popsiukanie styków przekażnika specjalnym sprayem do połączeń elektrycznych.pozd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamaryn Posted January 1, 2014 Share Posted January 1, 2014 czy może ktoś powiedzieć gdzie znajduje się ten przekaźnik ??? mam identyczny problem lusterka grzeją przycisk świeci a tylna szyba ma to .....gdzieś! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Max 84 Posted January 1, 2014 Share Posted January 1, 2014 W moim SF 2002 Przekaźnik znajduje się w środku " skrzynki " z bezpiecznikami, na wysokości lewego kolana kierowcy. Podejrzewam że, w 2006 lokalizacja jest podobna. Przekaźnik jest malutki, wlutowany w płytkę od strony silnika. Ma wymiary ok 3 na 3 cm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamaryn Posted January 3, 2014 Share Posted January 3, 2014 ...znalazłem...wymieniłem...DZIAŁA!!! Dzięki za pomoc Max 84 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Max 84 Posted January 3, 2014 Share Posted January 3, 2014 Super. Ciesze się że, udało Ci się przywrócić grzanie szybki. Przed powrotem zimy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts