kaarolekkk Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 (edited) Witam. Zakupiłem dwu tłoczki ( w UK, powiedziano ze z wrx ), adaptery do nich oraz nowe 290mm tarcze i niestety mam problem z montażem. Pomimo zastosowania adapterów zaciski nie pasują jak i nie da rady zamontować ich gdyż kołnierz nad otworami montażowymi w tarczach kotwicznych nie pozwala włożyć zacisków na całą tarcze. Ogólnie otwory w adapterach pasują do tych w zaciskach i tarczach kotwicznych. Przykręcając adaptery do zacisków a następnie chcąc do tarcz kotwicznych, nie można ponieważ zaciski wadzą tarcze. Na adapterach raczej ich teraz nie zamontuje więc pozostaje mi chyba kupić zwrotnice od WRX i wtedy będzie cacy. I tu moje pytania: 1-na zdjęciu poniżej fotka tych dwu tłoczków. Mógłby ktoś zerknąć i zweryfikować od jakiego modelu one i jaką powinienem zwrotnice do nich kupić. 2-jeśli już kupię zwrotnice od WRX to rozstaw szpilek na piaście będzie taki sam jak obecnie mam i felga jak i tarcze będą pasowały? Jeśli myślę w złym kierunku i coś źle mówię proszę o poprawę. Edited October 12, 2013 by kaarolekkk Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpol Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 Przede wszystkim wygląda jakby brakowało Ci "dystansów" przy tych adapterach. To nie tylko te "blaszki", także te "tulejki" z trzeciej fotki. Tak wyglądają zwrotnice z adapterami zdjęte z mojego WRX-a: http://temp.politowski.pl/zwrotnice/small/IMG_0511_resize.JPG http://temp.politowski.pl/zwrotnice/small/IMG_0513_resize.JPG http://temp.politowski.pl/zwrotnice/small/IMG_0514_resize.JPG http://temp.politowski.pl/zwrotnice/small/IMG_0515_resize.JPG Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwiutki Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 Jeszcze powinny być podkładki do tych adapterów Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaarolekkk Posted October 12, 2013 Author Share Posted October 12, 2013 Podkładki sobie dotoczyłem ale to i tak nic nie daje bo jak mówiłem wyżej przykręcając adaptery do zacisków i tak nie przykręcę ich do tarczy kotwicznej ponieważ zacisk raz że wadzi o tarcze kot. a dwa że nie wchodzi wtedy cały na tarcze . jpol - na drugim zdjęciu tak jak masz przykręcone adaptery do tarczy to ok tylko że u mnie teraz nie przykręciłbym zacisków bo otwory by się nie zgadzały. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpol Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 To - w razie potrzeby - temat, wbrew pozorom, nadal aktualny. http://www.forum.subaru.pl/index.php?/topic/48516-s-zwrotnice-wrx-tyl-z-adapterami-pod-hamulce-eu/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwiutki Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 Ile masz tych tulejek dystansowych na stronę? 4 szt? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaarolekkk Posted October 12, 2013 Author Share Posted October 12, 2013 Cena coś w dół poleciała czy taka sama? Poza tym myślałem że zmieniając zwrotnice na te z WRX adaptery potrzebne już nie są. Poza tym na zdjęciu zaznaczyłem co mi dokładnie przeszkadza w montowaniu dwu tłoczka. poza tym nie chciałbym kupować znów w ciemno jak adapterów i na sam koniec zauważyć że nic do siebie nie pasuje Tulejek na stronę mam 2. Ale to i tak nie ważne bo kołnierz od tarczy k. jak zaznaczyłem wyżej na zdjęciu wadzi o zacisk i nie mogę go przykręcić do adapteru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwiutki Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 (edited) Powinieneś mieć 4 szt na stronę.Przekładasz śrubę od zew strony zwrotnicy dajesz tulejkę i przykręcasz adapter.Potem od wew strony zwrotnicy przekładasz śrubę przez adapter dajesz tulejkę i przykręcasz zacisk Brakuję tych tulejek dlatego zacisk wadzi o tarcze kotwiczną i nie można go przykręcić http://temp.politows...0514_resize.JPG Edited October 12, 2013 by siwiutki Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaarolekkk Posted October 12, 2013 Author Share Posted October 12, 2013 (edited) siwiutki przykręcając adaptery do tarczy kotwicznej wtedy otwór w adapterze do którego przykręciłbym zacisk nie pasuje bo jest za nisko sam otwór i zasłania go tarcza k. Kupowałem adaptery od osoby tu z forum właśnie pod zaciski od WRX. Więc dając nawet te tulejki od zewn. strony adapterów i tak nie jestem w stanie zamontować zacisków bo tarcze hamulcową musiał bym wysunąć z gniazda. Edited October 12, 2013 by kaarolekkk Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwiutki Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 (edited) Z tego co pamiętam to na styk wszystko było jak się montuje taki zestaw .Może masz za grubą podkładkę lub za długą śrubę? Dlatego wypycha tarczę hamulcową jak przykręcasz zacisk w takiej konfiguracji jak Ci pisałem Edited October 12, 2013 by siwiutki Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaarolekkk Posted October 14, 2013 Author Share Posted October 14, 2013 Na styk byłoby bez tuleji z zewn. strony a dodając tuleje tarcza hamulcowa automatycznie mi sie wysunie bo i zacisk mi się przesunie. dlatego myślę że coś mam ze zwrotnicą. Dzięki za odpowiedzi. Jutro sprawdzę aby być pewnym jak mówi siwiutki. sprawa rozwiązana. Dotoczyłem tulejki , troszkę rzeźby i jest ok. tylko mam problem w tym źe kupiłem tarcze 290 mm a powinienem wziąść 294 mm bo jednak ten kawałek mam zapasu. A to na przyszłość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AMI Posted October 15, 2013 Share Posted October 15, 2013 (edited) Ja tam sie nie znam moze - ale na tyl nie bylo chyba wiekszych niz 290mm jesli idzie o zwykle subarowe tarcze pod dwutloczka. Przy czym byly oczywiscie dwa warianty w zaleznosci od typu zwrotnicy - pod wiekszy reczny 190m i mniejszy - 170mm - ale i tak latwiej kupic na 170mm, wiec raczej problem nie powinien Cie dotyczyc chyba Edited October 15, 2013 by AMI Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaarolekkk Posted October 15, 2013 Author Share Posted October 15, 2013 Może i tak ale klocek wychodzi poza tarcze i dlatego sądzę że powinna być większa tarcza no ale mogę być w błędzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts