Jump to content

Problem z montażem dwu tłoczka w GT

kaarolekkk

Recommended Posts

Witam. Zakupiłem dwu tłoczki ( w UK, powiedziano ze z wrx ), adaptery do nich oraz nowe 290mm tarcze i niestety mam problem z montażem.

post-12702-0-57899900-1381608067_thumb.jpg

post-12702-0-42418100-1381608097_thumb.jpg

post-12702-0-74835700-1381608134_thumb.jpg

post-12702-0-86576500-1381608170_thumb.jpg

post-12702-0-60169400-1381608205_thumb.jpg

Pomimo zastosowania adapterów zaciski nie pasują jak i nie da rady zamontować ich gdyż kołnierz nad otworami montażowymi w tarczach kotwicznych nie pozwala włożyć zacisków na całą tarcze. Ogólnie otwory w adapterach pasują do tych w zaciskach i tarczach kotwicznych. Przykręcając adaptery do zacisków a następnie chcąc do tarcz kotwicznych, nie można ponieważ zaciski wadzą tarcze. Na adapterach raczej ich teraz nie zamontuje więc pozostaje mi chyba kupić zwrotnice od WRX i wtedy będzie cacy. I tu moje pytania:

1-na zdjęciu poniżej fotka tych dwu tłoczków. Mógłby ktoś zerknąć i zweryfikować od jakiego modelu one i jaką powinienem zwrotnice do nich kupić.

2-jeśli już kupię zwrotnice od WRX to rozstaw szpilek na piaście będzie taki sam jak obecnie mam i felga jak i tarcze będą pasowały?

Jeśli myślę w złym kierunku i coś źle mówię proszę o poprawę.

Edited by kaarolekkk

Przede wszystkim wygląda jakby brakowało Ci "dystansów" przy tych adapterach. To nie tylko te "blaszki", także te "tulejki" z trzeciej fotki.

Tak wyglądają zwrotnice z adapterami zdjęte z mojego WRX-a:

http://temp.politowski.pl/zwrotnice/small/IMG_0511_resize.JPG

http://temp.politowski.pl/zwrotnice/small/IMG_0513_resize.JPG

http://temp.politowski.pl/zwrotnice/small/IMG_0514_resize.JPG

http://temp.politowski.pl/zwrotnice/small/IMG_0515_resize.JPG

Podkładki sobie dotoczyłem ale to i tak nic nie daje bo jak mówiłem wyżej przykręcając adaptery do zacisków i tak nie przykręcę ich do tarczy kotwicznej ponieważ zacisk raz że wadzi o tarcze kot. a dwa że nie wchodzi wtedy cały na tarcze .

jpol - na drugim zdjęciu tak jak masz przykręcone adaptery do tarczy to ok tylko że u mnie teraz nie przykręciłbym zacisków bo otwory by się nie zgadzały.

Cena coś w dół poleciała czy taka sama? Poza tym myślałem że zmieniając zwrotnice na te z WRX adaptery potrzebne już nie są. Poza tym na zdjęciu zaznaczyłem co mi dokładnie przeszkadza w montowaniu dwu tłoczka.

post-12702-0-58031400-1381612005_thumb.jpg

poza tym nie chciałbym kupować znów w ciemno jak adapterów i na sam koniec zauważyć że nic do siebie nie pasuje :(

Tulejek na stronę mam 2. Ale to i tak nie ważne bo kołnierz od tarczy k. jak zaznaczyłem wyżej na zdjęciu wadzi o zacisk i nie mogę go przykręcić do adapteru.

Powinieneś mieć 4 szt na stronę.Przekładasz śrubę od zew strony zwrotnicy dajesz tulejkę i przykręcasz adapter.Potem od wew strony zwrotnicy przekładasz śrubę przez adapter dajesz tulejkę i przykręcasz zacisk

Brakuję tych tulejek dlatego zacisk wadzi o tarcze kotwiczną i nie można go przykręcić

http://temp.politows...0514_resize.JPG

Edited by siwiutki

siwiutki przykręcając adaptery do tarczy kotwicznej wtedy otwór w adapterze do którego przykręciłbym zacisk nie pasuje bo jest za nisko sam otwór i zasłania go tarcza k. Kupowałem adaptery od osoby tu z forum właśnie pod zaciski od WRX. Więc dając nawet te tulejki od zewn. strony adapterów i tak nie jestem w stanie zamontować zacisków bo tarcze hamulcową musiał bym wysunąć z gniazda.

Edited by kaarolekkk

Z tego co pamiętam to na styk wszystko było jak się montuje taki zestaw .Może masz za grubą podkładkę lub za długą śrubę? Dlatego wypycha tarczę hamulcową jak przykręcasz zacisk w takiej konfiguracji jak Ci pisałem

32484d725d29ed3b6.jpg

Edited by siwiutki

Na styk byłoby bez tuleji z zewn. strony a dodając tuleje tarcza hamulcowa automatycznie mi sie wysunie bo i zacisk mi się przesunie. dlatego myślę że coś mam ze zwrotnicą.

Dzięki za odpowiedzi. Jutro sprawdzę aby być pewnym jak mówi siwiutki.

sprawa rozwiązana. Dotoczyłem tulejki , troszkę rzeźby i jest ok. tylko mam problem w tym źe kupiłem tarcze 290 mm a powinienem wziąść 294 mm bo jednak ten kawałek mam zapasu. A to na przyszłość.

Ja tam sie nie znam moze - ale na tyl nie bylo chyba wiekszych niz 290mm jesli idzie o zwykle subarowe tarcze pod dwutloczka.

Przy czym byly oczywiscie dwa warianty w zaleznosci od typu zwrotnicy - pod wiekszy reczny 190m i mniejszy - 170mm - ale i tak latwiej kupic na 170mm, wiec raczej problem nie powinien Cie dotyczyc chyba :)

Edited by AMI