Jump to content

Anti-lift kit (ALK) - czego się spodziewać?

kons6

Recommended Posts

Alk jak sama nazwa wskazuje troche niweluje unoszenie przodu przy starcie. Reszta to samosugestia;-)

może w GD jest już poprawione seryjne zawieszenie, może auto ma np. dobry gwint, camber plate'y, stabilizatory, dobrze ustawioną geometrię i nie ma czego już poprawiać...

u mnie auto nie ma lekko, podchodzę z rezerwą do wszystkich zmian, po założeniu ALK było zgodnie z opisem w dokumentach Whiteline'a: zaczęło mocniej pracować na przednich sprężynach i przez to łatwiej zaczynać skręcać

myślicie, że sobie tę teorię dorobili? http://www.whiteline...of_WL_ALK_a.pdf dodatkowo potwierdzającą się w odczuciach z jazdy?

zobaczę na filmach, czy auto zaczęło mocniej nurkować przodem przy hamowaniu i początku zakręcania (bo piszą, że tak będzie), z wewnątrz wydaje się, że tak jest

przy moim użyciu auta obawiam się czy nie będzie mocniej dobijać przy lądowaniach na hopkach, ale wstawiam nowe sprężyny, więc na nie liczę :)

być może faktycznie same odpowiednio zaprojektowane tuleje dają zbliżony efekt, ale w zestawie odpada ich wciskanie w mocowania, trzeba jedynie wcisnąć metalowe wkłady w poliuretan

Edited by kons6

• 7 years later...

Cześć,

odświeżam bardzo stary temat z pytaniem - czy aby zdemontować ALK trzeba kupić jakieś oryginalne części, które w to miejsce się montuje? Jeżeli tak, to jakie? Czy demontaż tego ALK to skomplikowana sprawa? Ile realnie powinien skasować za to serwis?

Będę bardzo wdzięczny za info.

Kuba

Chcąc wrócić do serii wymieniasz tuleję tylną wahacza i robisz zbieżność oraz geometrię.

Za tuleje OEM zapłacisz coś ok. 300PLN/1szt ( zamienniki pewnie za ok70PLN)  + robocizna jakieś 250 + 150 geometria.

Ceny roboczogodzin w serwisie i usług geometrii mogą się różnić w zależności od regionu i zakładu.

Podałem Ci orientacyjny koszt i chyba niewiele się pomyliłem.

Zostaw ALK bo jest to dobry mod do Imprezy. Sam używam i jestem zadowolony.

Edited by _scooby_
  • Thanks 1

Coś tam kiedyś próbowało wydać jakiś dźwięk właśnie przy pokonywaniu progów zwalniających ale profilaktycznie wymieniłem sworznie zwrotnicy, końcówki drążków kierowniczych, łączniki staba +gumy staba i jest cisza więc ALK raczej to nie był.