Jump to content

Odłączenie 4WD / demontaż wału a wadliwe sprzęgło FORESTER DIESEL

Recommended Posts

Witam

W związku z ciężkim tematem palącego się sprzęgła w modelach wysokoprężnych chciałem zapytać czy technicznie jest możliwe odłączenie napędu 4WD i odciążenie układu poprzez demontaż wału czyli zmiana na napęd 2WD ? Czy samochód pojedzie i czy będą jakieś skutki uboczne po takim zabiegu ? Czy w ogóle zmieni to trwałość sprzegła na plus ? Bo po co komu auto 4WD którym strach jeździć pod lekkie górki i w lekkim terenie nie wspominając już o mocniejszym naciskaniu gazu .Z góry dziękuje za pomoc

Edited by Wobest

Witamy,

Dobrym zwyczajem na naszym Forum jest przywitanie się w wątku http://www.forum.sub...page__st__15225

Odnośnie twojego pytania to na tym forum najdziesz wiele odpowiedzi odnośnie sprzęgieł, napędów itp. Polecam wyszukiwarkę.

Pytaniem zasadniczym jest czym będzie Subaru bez napędu 4x4 :unsure: i czy na prawdę chcesz to zrobić, bo myślę, że przynajmniej tutaj nie znajdziesz zwolenników tego pomysłu,

Oczywiście wszystko się technicznie da zrobić, ale istnieje przynajmniej kilka innych, być może prostszych rozwiązań.

1. wymiana samochodu na innego diesla z napędem na jedną oś (VW, Audi, Skoda, auta włoskie, francuskie, daleko wschodnie)

2. wymiana softu w silniku i nauczenie się specyficznego posługiwania się sprzęgłem w samochodzie ze stałym napędem na cztery koła (sprzęgło można przypalić również w samochodach innych marek aczkolwiek takich ze stałym napędem jest na rynku niewiele :) ). Ja zrobiłem Legacy SBD 100 tys. km na jednym sprzęgle, które zaśmierdziało w tym czasie może ze 3 razy.

3. wymiana samochodu na inne Subaru z automatyczną skrzynią biegów (jest obecnie Outback Diesel ze skrzynią CVT, idealny do lekkiego a nawet średniego terenu ;) )

4. Jeśli chodzi o mocniejsze naciskanie gazu to polecam nowego Forestera XT (też z automatem) - dopiero po przesiadce z Subaru Legacy SBD do Forka poczułem co to znaczy nacisnąć gaz :evil2:

Co do ewentualnego zrobienia 2WD :facepalm: to poza odłączeniem wału musiałbyś jeszcze zaspawać szperę w centralnym dyfrze, bo nie wiem czy można go całkowicie usunąć, tak żeby był napęd tylko na przód.

Pozdrawiam, i życzę miłych i owocnych rozważań.

Edited by przemekka

To nie sprzęgło jest badziewne w Subaru Diesel, tylko SILNIK.

Wiem, bo mam takowe sprzęgło zamontowane w Legacy GT (250KM, 340Nm) i sprawuje się wyśmienicie.

A silnik boxer-diesel, cóż, najlepiej skomentują ci, co im padł....

Ale przyznasz, że to nie silnik pali sprzęgło tylko kierowca, m m in. dlatego że duży moment jest przy niskich obrotach. I dlatego też Wobest chce zrobić z Forestera bulwarówkę.

Wobest to:

1) Powinien poszukać samochodu innej marki, gdzie dostanie przedni napęd, stołek barowy do siedzenia i dużą ilość powietrza w środku do wożenia.

Idealnie spełnia te warunki C4 Picasso :P .

2) Jak już upiera się na Forestera (przyjmując że ma to być wóz używany), lepiej niech zaprzyjaźni się z noPB.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...