andre82 Posted October 8, 2013 Share Posted October 8, 2013 Witam.Niedawno wymieniałem rozrząd razem z pompą wody (Aisin) która jak się okazało po zdemontowaniu oryginalnej ma mniejszy wirnik.Problem jest taki że silnik w czasie jazdy trzyma normalną temperaturę jak postoję chwilę na światłach zaczyna szybko rosnąć.Jak tak dalej będzie to jeszcze UPG się ukłoni.Termostat sprawdzony, sprawny, chłodnica drożna, ogrzewanie cały czas działa zacnie, Spotkał się ktoś z takim zjawiskiem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kts Posted October 8, 2013 Share Posted October 8, 2013 (edited) ...na 99% uklad nieodpowietrzony. Edited October 8, 2013 by Kts Link to comment Share on other sites More sharing options...
andre82 Posted October 8, 2013 Author Share Posted October 8, 2013 też tak myślałem, odpowietrzałem kilka razy i dalej to samo Link to comment Share on other sites More sharing options...
badyl Posted October 9, 2013 Share Posted October 9, 2013 (edited) Jak nie zapowietrzony to ta pompa jest malo wydajna. Jak jest mniejsza to nie pompuje tylko mieli w miejscu. Przy wyrzszych obrotach daje rade a na wolnych nie. Edited October 9, 2013 by badyl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soltys Posted October 9, 2013 Share Posted October 9, 2013 Płyn zmieniałeś? Jaki masz zalany? Może jest za gęsty i na wolnych pompa nie tłoczy jak powinna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andre82 Posted October 9, 2013 Author Share Posted October 9, 2013 płyn prestone świeży.Też podejrzewam że pompa nie daje rady na wolnych ech znów koszta kupię OEM taniej wyjdzie.Może uszczelki nie dostały za mocno w d.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soltys Posted October 16, 2013 Share Posted October 16, 2013 Przypomniała mi się jeszcze banalna rzecz, podłączyłeś kostki od wiatraków ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
andre82 Posted October 17, 2013 Author Share Posted October 17, 2013 Wentylatory podłączone.Właśnie to że wentylatory zbyt często się włączały było sygnałem że coś się dzieje.Pompa zamówiona pozostaje cierpliwie czekać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soltys Posted October 18, 2013 Share Posted October 18, 2013 Ja też ze 2 miesiące temu przerabiałem ten temat tylko wsadziłem pompę Thermoteca i śmiga. W mojej też wirnik różnił się od oryginalnej. Aha, teraz już wiem, że moje 2,2 jest bezkolizyjne Link to comment Share on other sites More sharing options...
badyl Posted October 18, 2013 Share Posted October 18, 2013 Aha, teraz już wiem, że moje 2,2 jest bezkolizyjne to masz szczęscie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soltys Posted October 19, 2013 Share Posted October 19, 2013 Niechcący sprawdzone, ale jednak to prawda. Rozrząd ustawiłem na znaki, przekręciłem kluczem parę razy na "sucho" - wszystko się zgadzało i stanęło na swoim miejscu. Po odpaleniu dziwnie zagadał i źle pracował. Okazało się, że przestawiło się kompletnie wszystko, ale nic się nie stało. Złożone za drugim razem śmiga aż miło. Dziwne, ale widocznie napinacz nie zrobił swojej roboty za pierwszym razem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andre82 Posted October 21, 2013 Author Share Posted October 21, 2013 (edited) Pompa wymieniona na OEM układ odpowietrzony i jest cymesik temperatura ustabilizowana.Później wrzucę foto obu pomp dla porównania.Sołtys nie raduj się tak, jeśli pompa ma taki sam wirnik jak Aisin spodziewaj się problemów jak postoisz dłużej w korkach. Na krótkie dystanse czy trasę daje rade, ale w mieście w korku zagotujesz silnik. Jak siedziała pompa Aisin temperatura w trasie wg kompa 84-86, postój jedną zmianę świateł do 95 rosła chwilę po ruszeniu zaczynała spadać i tak w kółko a na starej pompie nie było takich herezji. Pompa w środku to Aisin,po bokach stara i nowa OEM. Edited October 19, 2013 by andre82 Link to comment Share on other sites More sharing options...
badyl Posted October 21, 2013 Share Posted October 21, 2013 tu bardziej nie o srednice chodzi tylko o budowę wirnika, widocznie ten w środku nie spełnia roli w takiej obudowie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soltys Posted October 23, 2013 Share Posted October 23, 2013 Ten Thermotec co u mnie siedzi ma wirnik jak Aisin. Zaliczył trochę korków w ciepłe dni (też w rozkopanym Białymstoku ) i jest ok. Jak będzie lipa to się będe martwił Link to comment Share on other sites More sharing options...
andre82 Posted October 23, 2013 Author Share Posted October 23, 2013 To masz szczęście, moje maleństwo jest wybredne jak kobieta ma być OEM bo jak nie to grymasi . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts