Jump to content

Wycie przy dodawaniu gazu (od 70 km/h)

xyz

Recommended Posts

Witam,

mam Outbacka II z automatem, ostatnio zauważyłem, że gdy dochodzę do prędkości 70 km/h z przodu auta zaczyna dobiegać wycie (coś w stylu wycia tylnego mostu w autach z napędem na tył). Hałas pojawia się gdy wciskam pedał gazu, gdy go odpuszczam szybko ustaje.

Wycie zaczęło się po przejechaniu ok 1800 km, wcześniej po zakupie auta musiałem wymienić przednie prawe łożysko (używane).

Dodam, że nie katowałem go w terenie, jedynie kilka razy zerwałem przyczepność na grząskich polnych drogach po deszczu.

Proszę o poradę co może być przyczyną tego wycia.

Pozdrawiam

Opony raczej nie byłyby czule na odjęcie gazu. Wg mnie to coś z napędem. Może jednak łożysko, lub przegub. Sprawdź czy odgłos zmienia się podczas jazdy po łuku w jedną lub druga stronę.

Jest LPG?

Wir w butli tak wyje ? :biglol:

Zapytaj się jeszcze o hak. :P

Tu nie ma nic do śmiacia. Czasem reduktor LPG, w pewnym zakresie obciążenia, potrafi wydawać wyjąco-buczący dźwięk. Było już niedawno podobne pytanie, i winnym okazał się właśnie reduktor. :P

Też mam ten problem niestety jeszcze nie opanowany i powoli kończą się pomysły.

Wrzuć auto na podnośnik i rozpędź do 100 km/h może usłyszysz skąd dochodzi.

Ja usłyszałem i wymieniłem 5 łożysk w dyfrze i nadal wyje ale ciszej. Niestety w kabinie raczej był tego nie usłyszał. Ponadto testowałem dwa różne wały a z nudów wymieniłem 4 łożyska w skrzyni biegów w dupce i na wiskozie.

W sumie jest wymienione 5 łożysk w dyfrze + 6 w skrzyni i 2 w kołach w ciągu 1,5 roku i nadal wyje od 60 km/h.

Na pewno będą jeszcze wymienione przeguby wewnętrzne, a potem cholera wie co.....

może jednak spróbuj te opony - zamiana kół to 15 min roboty a zawsze jedna przyczyna mniej.Na moich obecnych shit-zimówkach wyje jak jasna cholera. Na dobrych letnich wycia nie słychać

W sumie jest wymienione 5 łożysk w dyfrze + 6 w skrzyni i 2 w kołach w ciągu 1,5 roku i nadal wyje od 60 km/h

Kiepska sprawa... spróbuję z podnośnikiem, może coś usłyszę.

Znalazłem na forum podobny temat http://www.forum.subaru.pl/index.php?/topic/47983-wyje-podczas-przyspieszania-od-50-do-80kmh/

Opony by huczały cały czas a nie tylko przy dodaniu gazu.

Właśnie te łożyska z tego linku w dupce też wymieniłem.

To co usłyszałem pod autem na podnośniku to łożysko podporowe dyfra - zaraz za wałem.

Po jego wyjęciu i włożeniu nowego jest lepiej ale nie idealnie.

Miałem podejrzenie że może obracać się zew pierścień o obudowę ale opór łożyska był wielokrotnie mniejszy. Na wszelki wypadek wkleiłem łożysko na Loctite.

Pozatym przy wydechu subarowym nie usłyszałbym tego w kabinie. Na razie podejrzewam coś z przednią częścią skrzyni. Jutro rozbiorę półosie więc zobaczę czy nie ma luzu na łożyskach.