Jump to content

wtyczka palnika żarnika D2S Xenon

dubelt

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Ostatnio zgasł w moim Outbacku MY08 prawy żarnik. Mają już kilka lat, więc sugerowałem się zużyciem samego żarnika.

Niestety było to mylne rozumowanie.

Demontaż żarnika - prosty. Jednak zdziwiła mnie silikonowa osłonka wewnątrz żarnika - nie powinno jej tam być. Okazało się że jest to część wtyczki, a mocowanie silikonowego kołnierza po prostu się stopiło.

Czy taka wtyczka jest do zakupienia gdziekolwiek, bo bez sensu/nieekonomicznie byłoby wymieniać razem z przetwornicą ... :(

BTW, czy wszystkim userom forum działa jak "po modemie z lat 90tych" (czyt. wolno)?

post-7142-0-54481600-1381060208_thumb.jpg

U mnie się tylko delikatnie nadtopiło. Myślałem, że to element żarnika, ale po wyjęciu nowych z pudełka okazało się, że jednak nie. Pytanie raczej do jakiegoś fachowca od ksenonów - czy w ogóle coś takiego jest niezbędne czy raczej jest to dodatkowy "well".

Ale koledze chodzi tylko o to białe g... a nie o całą wtyczkę. Tak przynajmniej zrozumiałem.

dokładnie o to lub o mocowanie do żarnika - czyli samą "wtyczkę"

takiego białego gumka nie miałem w żadnym samochodzie... wszędzie były normalne plastikowe końcówki bez uszczelek

wtyczka jest integralną częścią przetwornicy , nie da się jej oddzielić. samą uszczelkę może się da przełożyć -ale trzeba mieć dawce.

ogólnie xena jak to u koito z tamtych lat ma plastykową soczewkę i pewnie się wypala . jak to u żóltych nie ma tam tez pewnie odprowadzenia ciepła i może sie nawet stopić

Ja bym sobie dał spokój i założył bez tej uszczelki. Sama lampa wydaje się dość dobrze "zaizolowana". Nie wiem zasadniczo czemu ma ta uszczelka służyć, ale chętnie posłucham kogoś NAPRAWDĘ obeznanego z tematem.