dubelt Posted October 6, 2013 Share Posted October 6, 2013 Witam wszystkich. Ostatnio zgasł w moim Outbacku MY08 prawy żarnik. Mają już kilka lat, więc sugerowałem się zużyciem samego żarnika. Niestety było to mylne rozumowanie. Demontaż żarnika - prosty. Jednak zdziwiła mnie silikonowa osłonka wewnątrz żarnika - nie powinno jej tam być. Okazało się że jest to część wtyczki, a mocowanie silikonowego kołnierza po prostu się stopiło. Czy taka wtyczka jest do zakupienia gdziekolwiek, bo bez sensu/nieekonomicznie byłoby wymieniać razem z przetwornicą ... BTW, czy wszystkim userom forum działa jak "po modemie z lat 90tych" (czyt. wolno)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
przymar Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 U mnie się tylko delikatnie nadtopiło. Myślałem, że to element żarnika, ale po wyjęciu nowych z pudełka okazało się, że jednak nie. Pytanie raczej do jakiegoś fachowca od ksenonów - czy w ogóle coś takiego jest niezbędne czy raczej jest to dodatkowy "well". Link to comment Share on other sites More sharing options...
sherif Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 Wtyczka jes połączona z przetwornica. Popatrz na jakies uzywki, za nawet 150 mozna znalesc komplet. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przymar Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 Ale koledze chodzi tylko o to białe g... a nie o całą wtyczkę. Tak przynajmniej zrozumiałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzyq Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 Jak z hawka pasuje to powinienem miec Tapatalk. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dubelt Posted October 7, 2013 Author Share Posted October 7, 2013 Ale koledze chodzi tylko o to białe g... a nie o całą wtyczkę. Tak przynajmniej zrozumiałem. dokładnie o to lub o mocowanie do żarnika - czyli samą "wtyczkę" takiego białego gumka nie miałem w żadnym samochodzie... wszędzie były normalne plastikowe końcówki bez uszczelek Link to comment Share on other sites More sharing options...
piterb1 Posted October 8, 2013 Share Posted October 8, 2013 wtyczka jest integralną częścią przetwornicy , nie da się jej oddzielić. samą uszczelkę może się da przełożyć -ale trzeba mieć dawce. ogólnie xena jak to u koito z tamtych lat ma plastykową soczewkę i pewnie się wypala . jak to u żóltych nie ma tam tez pewnie odprowadzenia ciepła i może sie nawet stopić Link to comment Share on other sites More sharing options...
przymar Posted October 8, 2013 Share Posted October 8, 2013 Ja bym sobie dał spokój i założył bez tej uszczelki. Sama lampa wydaje się dość dobrze "zaizolowana". Nie wiem zasadniczo czemu ma ta uszczelka służyć, ale chętnie posłucham kogoś NAPRAWDĘ obeznanego z tematem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts