xyz Posted October 6, 2013 Share Posted October 6, 2013 Witam, mam pytanie do użytkowników Outbacków II ze skrzyniami automatycznymi. U mnie gdy parkuję na wzniesieniu (głównie przodem do góry) bardzo ciężko wchodzi R, towarzyszy temu głośny stuk, czym większy kąt górki tym ciężej i głośniej. Jak sprawa przedstawia się u Was? Czy jest to normalna przypadłość czy powinienem się zacząć martwić? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
marhof Posted October 6, 2013 Share Posted October 6, 2013 Hej, chodzi Ci o problem z przełączeniem z położenia P na R? To raczej normalne, ponieważ działa mechaniczna blokada parkingowa (wygląda mniej więcej tak: Na pochyłym terenie na blokadę działają większe siły i ciężej ją podnieść - działają na nią spore siły. Jest bardzo fajny opis działania klasycznej, hydrokinetycznej skrzyni biegów na forum mercedesa, polecam: http://mb201-124.eu/topic/19580-automatyczna-skrzynia-biegow-budowa-i-zasada-dzialania/ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kubeusz Posted October 6, 2013 Share Posted October 6, 2013 jeżeli chcesz zminimalizować ten efekt, używaj hamulca ręcznego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
OWOC Posted October 6, 2013 Share Posted October 6, 2013 jeżeli chcesz zminimalizować ten efekt, używaj hamulca ręcznego. Dokładnie, ale w następujące kolejności musisz robić czynności bo inaczej nic ręczny nie pomoże wiem bo mieszkam na górce i tylko w garażu mam płasko Tak więc kiedy zatrzymasz samochód najpierw zaciągnij ręczny i pchnij wybierak w skrzynce na N, po czym popuść hamulec niech hamulec ręczny zacznie trzymać, kiedy poczujesz że auto oparło się na hamulcu ręcznym naciskasz hamulec i wrzucasz P. Wtedy ciężar auta trzyma ręczny a nie mechaniczna blokada skrzynki 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
xyz Posted October 6, 2013 Author Share Posted October 6, 2013 Dzięki za podpowiedzi, zazwyczaj zaciągałem ręczny po przełączeniu na P i odpuszczeniu nożnego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts