Jump to content

Ciężko wchodzi R na wzniesieniu (automat)

xyz

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie do użytkowników Outbacków II ze skrzyniami automatycznymi.

U mnie gdy parkuję na wzniesieniu (głównie przodem do góry) bardzo ciężko wchodzi R, towarzyszy temu głośny stuk, czym większy kąt górki tym ciężej i głośniej.

Jak sprawa przedstawia się u Was? Czy jest to normalna przypadłość czy powinienem się zacząć martwić?

Pozdrawiam

Hej,

chodzi Ci o problem z przełączeniem z położenia P na R? To raczej normalne, ponieważ działa mechaniczna blokada parkingowa (wygląda mniej więcej tak: park1a.jpg

Na pochyłym terenie na blokadę działają większe siły i ciężej ją podnieść - działają na nią spore siły.

Jest bardzo fajny opis działania klasycznej, hydrokinetycznej skrzyni biegów na forum mercedesa, polecam:

http://mb201-124.eu/topic/19580-automatyczna-skrzynia-biegow-budowa-i-zasada-dzialania/

• Upvote 1

jeżeli chcesz zminimalizować ten efekt, używaj hamulca ręcznego.

Dokładnie, ale w następujące kolejności musisz robić czynności bo inaczej nic ręczny nie pomoże wiem bo mieszkam na górce i tylko w garażu mam płasko :unsure:

Tak więc kiedy zatrzymasz samochód najpierw zaciągnij ręczny i pchnij wybierak w skrzynce na N, po czym popuść hamulec niech hamulec ręczny zacznie trzymać, kiedy poczujesz że auto oparło się na hamulcu ręcznym naciskasz hamulec i wrzucasz P. Wtedy ciężar auta trzyma ręczny a nie mechaniczna blokada skrzynki ;)

• Upvote 3