Jump to content

Impreza GT Wpadł pedał sprzęgła

thores

Recommended Posts

Witam ponownie wszystkich mam poważny jak sądzę problem:

podczas troszkę mocniejszej jazdy przy normalnej redukcji z 4 na 3 wpadł mi w podłogę pedał sprzęgła

powiedzcie mi co może być przyczyną?

nie znalazłem wycieku od płyny hydraulicznego pod autem zdjąłem sworzeń od popychacza bo myślałem że może pompka nie odbiła jednak czuć opór sprężyny a tłoczek nie stawia żadnego oporu od płynu. Nie patrzyłem jeszcze od strony silnika bo stało się to wieczorem. Jak zdiagnozować czy to pompa czy może docisk sprzęgła.

Dodam, że na zimnym silniku przy lekkim wciśnięciu (nawet dotknięciu) słychać wcześniej było szumiące łożysko, jednak po nagrzaniu silnika i po przejechaniu kilku kilometrów po mieście przestawało szumieć

Natomiast po dłuższym mocnym "upalaniu" sprzęgło stawało się miękkie i i tak jakby nie do końca powracało (pedał stawał się krótszy).

I teraz nie wiem czy to docisk, łożysko czy wysprzęglik, może ktoś się spotkał wcześniej z tym.

Jaki koszt ewentualnej naprawy co pasuje wymienić na nowe a co można używane?

Sprawdź łapkę od skrzyni przy wysprzęgliku.

Jeśli jest luźna to znaczy, że coś się stało w środku, czyli łożysko oporowe/docisk --> skrzynia w dół :)

Jeśli łapka jest na sztywno, to wysprzęglik/pompa itd.

Wymienisz sprzęgło komplet i będzie OK. Miałem dokładnie to samo. Rozleciało się łożysko i pedał wpadł. Koszt przyzwoitego sprzęgła komplet docisk,tarcza,łożysko to ok. 1400-1700 + wymiana 150-250.

miałem dokładnie tak samo w GT95 trzeba wymienic sprzegło i po problemie, prowizorycznie można spróbować cofnać lape recznie (tam mi zrobil mechanik za 1 razem) ale nie radze tak dlugo jezdzic bo problem bedzie wracać

To się podłamałem trochę bo zapowiada się spory wydatek ... jutro odkręcę IC i popatrzę na Łapkę od skrzyni. Jak będzie latać to pozostaje szukać sprzęgło z dociskiem ma ktoś może namiary na sprawdzone i tanie części?

Wiec po odkręceniu IC zobaczyłem spadniętą sprężynę oraz popychacz od wysprzęglika, a łapka wychodząca ze skrzyni niestety nie stawia oporu i można ją ręką ruszać do skrajnego jak sądze położenia :( Więc domślam sie że chyba łożysko docisk i sprzęgło