Wawrzach Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 (edited) Witam, Mam pytanie. Od jakiegoś czasu słyszałem delikatne świszczenie, ćwiergotanie przy wchodzeniu i schodzeniu z obrotów. Namierzyłem ten zakres - dokładnie 2800 RPM i metalicznie ćwierka, świszczy. Nie łączy sie to ze spadkiem wydajności itd. Hałasuje tylko przez chwiel w tym zakresie obrotów... obojętnie na jakim biegu. U mechanika już sprawdzony został i teraz... osłuchaliśmy czy to może nie skrzynia biegów... ale nie stetoskopem badanie nic nie dało... i tak zdemontowaliśmy cały przód bo dźwięk wyraźnie idzie od strony rozrządu. Samochód zdemontowany na podnośniku i teraz mam pytanie bo nie bardzo wiemy co to takiego. Jest winowajca - rolka po stronie akumulatora prawa górna (prawej stojąc na wprost samochodu twarzą do niego) - podobno odchodzi do niej pasek z wałka rorządu ssącego...??!!! Nie wiem co piszę tak kazał przekazać mechanik ). Jest pełna - tzn od czoła ma zamkniętą klapkę na 3 śróbki dochodzi olej... No i pytanie co to takiego? Znacie obiawy? i co to za ustrojstwo?? Samochód mam rogrzebany więc jeżeli ktoś może coś pomóc to proszę o informacje... DZIĘKI! pozdrawiam Edited October 1, 2013 by Wawrzach Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedimy99 Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 To manual? Może dwumas ćwierka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wawrzach Posted October 1, 2013 Author Share Posted October 1, 2013 Manual - ale nie dwumas... skrzynia, sprzegło i okolice zbadane stetoskopem (mówie poważnie) - wykluczyli dwumasę itd. Jak zdjeli paski alternatora... itd. i maja przed twarzą chodzący silnik to wyraźnie dźwięk idzie z wałka jednego... znalazłem taki oto schemat i chyba już wiem z którego... ale nadal potrzebuję informacji z czym to sie je... Z ich opisu wynika że to lewy górny wałek (3,4)... Teraz żałuję że zacząłem tego szukać (( auto od tygodnia na warstzacie czekało na kolejkę a teraz nie wiedzą z czym to sie je Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczur75 Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 Regulator zmiennych faz rozrządu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wawrzach Posted October 1, 2013 Author Share Posted October 1, 2013 Dzięki a opisywana przypadłość? coś wiecie? spotkaliście się z czymś takim? Groźne to? czy olać i czekać aż się spie.......li wszystko? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mike85 Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 Jest winowajca - rolka po stronie akumulatora... Skoro to rolka to wymiana jej albo klp rozrządu w zależności od przebiegu , złożyć i dalej jazda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wawrzach Posted October 2, 2013 Author Share Posted October 2, 2013 Jak napisał SZCZUR to jest regulator zmiennych faz rozrządu... brzmi strasznie... i drogo... (( To się wymienia? pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mike85 Posted October 2, 2013 Share Posted October 2, 2013 Tak,to wymienna część i do tanich nie należy. Gdzieś mi umkneła wypowiedz Szczura przy czytaniu :-/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wawrzach Posted October 2, 2013 Author Share Posted October 2, 2013 OK - mechanicy potwierdzają - część 14 do ewentualnej wymiany - koło zębate z mechanizmem faz rozrządu wałka ssącego rozrządu... brzmi strasznie... Jakieś namiary na części ktoś posiada? Cena? Dostępność? pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczur75 Posted October 2, 2013 Share Posted October 2, 2013 @@Wawrzach, z jakiegoś powodu niedomaga Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wawrzach Posted October 2, 2013 Author Share Posted October 2, 2013 @Wawrzach, z jakiegoś powodu niedomaga ??!! że jak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts