Jump to content

Legacy 2008 2.0R 150 KM - Swiszczy przy 2800 rpm POMOCY!

Wawrzach

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie. Od jakiegoś czasu słyszałem delikatne świszczenie, ćwiergotanie przy wchodzeniu i schodzeniu z obrotów. Namierzyłem ten zakres - dokładnie 2800 RPM i metalicznie ćwierka, świszczy. Nie łączy sie to ze spadkiem wydajności itd. Hałasuje tylko przez chwiel w tym zakresie obrotów... obojętnie na jakim biegu.

U mechanika już sprawdzony został i teraz... osłuchaliśmy czy to może nie skrzynia biegów... ale nie stetoskopem badanie nic nie dało... i tak zdemontowaliśmy cały przód bo dźwięk wyraźnie idzie od strony rozrządu. Samochód zdemontowany na podnośniku i teraz mam pytanie bo nie bardzo wiemy co to takiego.

Jest winowajca - rolka po stronie akumulatora prawa górna (prawej stojąc na wprost samochodu twarzą do niego) - podobno odchodzi do niej pasek z wałka rorządu ssącego...??!!! Nie wiem co piszę tak kazał przekazać mechanik :)). Jest pełna - tzn od czoła ma zamkniętą klapkę na 3 śróbki dochodzi olej...

No i pytanie co to takiego? Znacie obiawy? i co to za ustrojstwo??

Samochód mam rogrzebany więc jeżeli ktoś może coś pomóc to proszę o informacje...

DZIĘKI!

pozdrawiam

Edited by Wawrzach

Manual - ale nie dwumas... skrzynia, sprzegło i okolice zbadane stetoskopem (mówie poważnie) - wykluczyli dwumasę itd.

Jak zdjeli paski alternatora... itd. i maja przed twarzą chodzący silnik to wyraźnie dźwięk idzie z wałka jednego... znalazłem taki oto schemat i chyba już wiem z którego... ale nadal potrzebuję informacji z czym to sie je... :)

Z ich opisu wynika że to lewy górny wałek (3,4)...

Teraz żałuję że zacząłem tego szukać :((( auto od tygodnia na warstzacie czekało na kolejkę a teraz nie wiedzą z czym to sie je :(

OK - mechanicy potwierdzają - część 14 do ewentualnej wymiany - koło zębate z mechanizmem faz rozrządu wałka ssącego rozrządu... :( brzmi strasznie...

Jakieś namiary na części ktoś posiada? Cena? Dostępność?

pozdrawiam!