coocer Posted September 30, 2013 Share Posted September 30, 2013 Witam Wszystkich Od paru lat mam stara impreze z 98 roku. Auto mialo wymieniany silnik na 2.2 ale nie wiem jaka wersje i rok w zwiazku z tym jest kupa problemow i kombinacji z doborem czesci. Numery podobno są przytarte. Jak można rozpozać jaki to silnik? Dzięki, Maciek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corax Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 Wolny ssak (silnik bez turbo - atmosferyczny) czy z turbo ? Jak to pierwsze to na tabliczce znamionowej powinno pisać co za model silnika i podobno w okolicy alternatora jest gdzieś numer grawerowany choć ja u siebie się jeszcze nie dopatrzyłem. Jak to drugie to albo masz silnik 2.0 w którym coś padło solidnie i właściciel poprzedni zrobił rozwiercenie na 2.2L (tzw., stroker) i numery na tablicze i silniku nic ci nie powiedzą. W opcje ze jest tam EJ22 z 22b raczej nie wierzę ale kto wie. Powiedz coś więcej to może subarowi wyjadacze się wypowiedzą bo jak na razie to niewiele więcej wiadomo (na przednim nadkolu po stronie kierowcy powinieneś mieć tabliczkę znamionową z danymi subci). Link to comment Share on other sites More sharing options...
AMI Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 rozwiercenie na 2.2L (tzw., stroker) Stroker to troche inna historia niz rozwiercenie. EJ22 z 22b I to tez troche nie do konca tak - bo ten slynny blok 2.2l (EJ22T wlasciwie), korzenie ma w Legacy turbo z rynku amerykanskiego bodaj. Co nie zmienia faktu, ze stosunkowa rzadkosc i do tego niezbyt tania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kameleon Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 takie osoby jak Corax nie powinni w ogóle się wypowiadać publicznie na forach aby nikogo w błąd nie wprowadzać... Ja wyznaje zasadę - nie wiem to się nie wypowiadam a nie gdybam... Link to comment Share on other sites More sharing options...
cybel Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 Tu masz zestawienie silników Subaru,nawet niezłe. http://en.wikipedia.org/wiki/Subaru_EJ_engine Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corax Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 @ Kameleon wiesz coocer nic nie napisał konkretnego to sobie pogdybałem żeby się dookreślił, może trzeba było w ogóle napisać "podaj więcej danych bo nic nie wiadomo" i się nie odzywać tak jak się robi na innych forach (ale jak dla mnie to na dzień dobry taki OPR od razu i do jakiejś świeżynki), ale jak przeczyta te moje gdybania i to co kolega AMI i cybel napisał to następnym razem nie napisze "2.2 L silnik mam" bo z naszego punktu widzenia (czytający) to może być tak naprawdę cokolwiek patrząc na to co ludzie z autami potrafią wyczyniać i uwzględniając jeszcze że kolega pyta o numery części co jest moim zdaniem dość precyzyjnym pytaniem bo ja bym się nie odważył mu podać jakiegokolwiek numerka. Napisałem co napisałem bo chciałem pomóc w uzyskaniu informacji, a stwierdzenie "takie osoby jak Corax nie powinni w ogóle się wypowiadać publicznie na forach aby nikogo w błąd nie wprowadzać..." uważam trochę za krzywdzące każdy kiedyś zaczynał w jakimś tam temacie i zapewne nie jeden błąd merytoryczny zrobił plus chyba nie jest obowiązkowe przeczytanie całego forum żeby jakąkolwiek wypowiedź napisać. Tak to widzę i żeby nie robić jakiś wojen o nic nie będę się tu więcej wypowiadał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartZ Posted October 2, 2013 Share Posted October 2, 2013 Tu nie ma co gdybać, stawiam dolary przeciw orzechom, że to zwykłe 2,2 l z legasia NA Link to comment Share on other sites More sharing options...
coocer Posted October 5, 2013 Author Share Posted October 5, 2013 Dzięki chłopaki za odzew. Oczywiscie BartZ ma całkowitą rację jest to przeszczep zwykłego 2,2 prawdopodobnie z Legacy, rok nieznany. Wiem, że były 2 wersje 128 i 131 KM. Niestety grawer jest wytarty więc oznaczenia nie mam. Czy silnik ma osobną tabliczkę? Jeśli tak to gdzie? Czy są jakieś znaki szczególne wskazujące na rok / wersje silnika?. I jak rozpoznać czy komputer (o ile to ma jakiekolwiek znaczenie) jest od 2.0 czy od 2.2. Dzięki z góry Link to comment Share on other sites More sharing options...
coocer Posted October 17, 2013 Author Share Posted October 17, 2013 Pytanie UP Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartZ Posted October 17, 2013 Share Posted October 17, 2013 Była też wersja 100kW czyli 136 KM Nie wiem jak jest z komputerem, ale co do części mechanicznych to cała masa z nich pasuje do szerokiej gamy modeli, niezależnie czy to impreza czy legaś, co więcej nie ma znaczenia nawet wersja silnika: 1.6, 1.8, 2.0, 2.2. W każdym bądź razie powodzonka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts