Jump to content

Felgi do nowego Forka - propozycje proszę

Platon

Recommended Posts

Witam,

Zastanawiam się nad zakupem drugiego kompletu felg do nowego Forka XT co by zimówki na nie założyć. Ale z tego co widzę nie będzie to łatwe, bo seryjna rozmiarówka jest kiepska. :wacko: ( 7Jx18" z ET48 )

Przerabiał ktoś już ten temat - jakieś propozycje? Coś co wejdzie na seryjne zaciski?

Chyba bedzie ciezko cos znalesc. Przeszukalem juz kilka stron i robilem rozne opcje z ET. Narazie musze wrocic do domu i wtedy sprawdze ile jeszcze jest wolnego do rantu blotnika. Chce ustrzec sie wygladu wystajacych kol poza obrys blotnikow. Jedynie firma TSW ma na swojej stronie nowego forka i felgi ktore powiedzmy pasuja. Jedyna opcja zamowic kute w rosji na taki wymiar jaki sie chce:-)

nie bardzo rozumiem, w czym problem... pelno jest felg 5x100 7x17 z odpowiednim ET (~48-35)

chyba ze SIP rygorystycznie nalega, aby ET przy tej szerokosci felgi (7cali) jej ET bylo nie mniej i nie wiecej jak 48

inaczej niz w poprzednich generacjach, kola sa dosc blisko zewn. krawedzi nadkola, ale jeden dodatkowy cm nie powinien robic roznicy

19ji.jpg

9mg5.jpg

jezeli ktos nie musi miec nowek, to zawsze mozna kupic uzywane seryjne felgi od starszych WRX'ow (7x17 ET55), ktore beda ciut wiecej schowane w nadkolach, dzieki czemu zima boki auta beda troszke sie mniej brudzily ;):D

p.s. jezeli chodzi zas o konkretne (nie najdrozsze) propozycje, to mozna kupic np. MOMO WIN 2 7x17 ET35 (309 zl.) albo RONAL R46 7x17 ET38 (376 zl.)

Edited by eddie_gt4

Ja np. bardziej mysle o 18". Cos pewnie sie znajdzie na rynku tylko trzeba poszukac. Co do 17" to widzialem na allegro felgi od BRZ, wiec powinny pasowac bez problemu tylko nie wiem czy nie za delikatne jak na forestera.

doszły mnie słuchy, że 17" to nie tak prosto, bo większość nie wchodzi na seryjne zaciski (???).

Na razie nie mam jak sprawdzić, bo brak 17" pod ręką. :P

To może porównaj sobie zaciski z XT i z innej wersji, gdzie są standardowo 17' - pewnie wyjdzie na to samo ;)

Ja znam 17", szerokości 7" i ET42, które wchodzą bez problemu na Brembo z STi, więc takie "hamulczyki" z Forka to połkną bez problemu ;)

a ja znam takie 18" które wchodzą na Brembo STI a nie weszły na mojego WRX (bez STI) :biglol:

@GREGG - nie miałem do czynienia z Drag czy Japan Racing także co do jakości się nie wypowiem, nie wiem jak są powiązane te trzy marki ze sobą.

TenzoR - sprawdzone przez znajomych.

@GREGG - nie miałem do czynienia z Drag czy Japan Racing także co do jakości się nie wypowiem, nie wiem jak są powiązane te trzy marki ze sobą.

TenzoR - sprawdzone przez znajomych.

OK to jak będę szukał uderzę w to Tenzo, prezentują się bardzo fajnie a ceny też wydaja się sensowne :)

Mnie nie ma w domu, wiec jakby ktos wiedzial jaka ET trzeba miec aby 18" weszlo to niech da znac. Ja tez wezme Tenzo-r, bo cena bardzo dobra bym powiedzial. Z moich kalkulacji chyba powinien pasowac rozmiar ET 45 18x8. Na zewnatrz bedzie od standartowej wystawac 18 mm, a wewnatrz 10mm. Mysle, ze bedzie dobrze, bo w stanach nie wiedziec czemu zakladaja opony 235/60/17 z felga ET 45.

Mnie nie ma w domu, wiec jakby ktos wiedzial jaka ET trzeba miec aby 18" weszlo to niech da znac. Ja tez wezme Tenzo-r, bo cena bardzo dobra bym powiedzial. Z moich kalkulacji chyba powinien pasowac rozmiar ET 45 18x8. Na zewnatrz bedzie od standartowej wystawac 18 mm, a wewnatrz 10mm. Mysle, ze bedzie dobrze, bo w stanach nie wiedziec czemu zakladaja opony 235/60/17 z felga ET 45.

225/55R18

7Jx18 ET 48

No wlasnie zakladaja 235. Nie mowie, ze wszyscy ale kilku tam takich jest. Chodzi mi tylko, ze jak jeden ma opone 235 i ET45 i mu sie miesci wszystko wiec rozmiar felgi 18x8 ET 45 powinien wejsc do forka i jakos wygladac:-)

Tu jest kilka zdjec o tym

http://www.subaruforester.org/vbulletin/f72/sj-fxt-wheel-tire-fitment-information-175057/index2.html

Wyszkowaty mi chodzilo o rozmiar felg ale np Tenzo-R jak ET dla 18x8 , zeby mialo to rece i nogi, i nie obcieralo nigdzie.

• 3 weeks later...

Też przymierzam się do zakupu drugiego kompletu 18-tek, przy czym zimówki planuję zakładać na fabryczne felgi, a drugi komplet chciałem dokupić na lato. Wyboru faktycznie wielkiego nie ma, jeżeli chcemy się trzymać fabrycznego ET48 ew.jakiegoś rozsądnego ekwiwalentu. Poniżej kilka modeli, które wpadły mi w oko:

Sparco Tarmac Gun Metal 8Jx18 ET48 - mój typ nr 1

http://www.ozracing.com/car_wheels_var/Sparco%20Wheels/25188/SPARCO/TARMAC/561100.aspx

cena ok. 900 zł/szt.

różnica w szerokości +26 mm (równo po 13 mm na zewnątrz i wewnątrz)

n_970_s.jpg

(na wizualizacji wygląda na całkowicie czarną, w praktyce jest to grafit)

TENZO-R PROJECT-7 8Jx18 ET45 + kilka innych modeli tej firmy

http://wheeltrade.pl...4.blackred.html

cena: 600 zł/szt (wyprzedaż)

różnica w szerokości +26 mm (16 mm na zewnątrz i 10 mm wewnątrz)

llantas-18-tenzo-r-project-7-v1-5x114-.jpg

DRAG DR31 8Jx18 ET48 + kilka innych modeli tej firmy

http://wheeltrade.pl....czerwonym.html

cena: 750 zł/szt

różnica w szerokości +26 mm (równo po 13 mm na zewnątrz i wewnątrz)

dr31-red-black.jpg

Zastanawiałem się także nad:

MAK Invidia Ice Black 8Jx18 ET45 - bardziej "SUVowe" (widziałem fotki na Volvo XC60 i Tiguanie)

http://www.makwheels.it/EMP0000000012.asp

cena: ~840 zł/szt.

różnica w szerokości +26 mm (16 mm na zewnątrz i 10 mm wewnątrz)

n_438_s.jpg

RC DESIGN RC26 7,5Jx18 ET45

http://www.rcdesign.de/rc.html

cena: ~700 zł/szt.

różnica w szerokości +12 mm (przesunięcie +9 mm na zewnątrz i +3 mm wewnątrz)

rc26_svp.jpg

I to właściwie tyle co udało mi się znaleźć sensownego w tym rozmiarze. Są jeszcze inne felgi, ale albo cena grubo przekracza 1000 zł/szt. (np. OZ Ultraleggera), albo IMHO nie pasują do SUVa (np. MAK Xlr). Z tego wszystkiego najbardziej podoba mi się Sparco Tarmac, ale cena też jest lekko szalona, poza tym nie jestem pewien czy taka felga będzie dobrze wyglądała na Forku (nawet XT ;) ). Najważniejsze jednak czy nie będzie wystawała przy +13 mm (na zewnątrz) albo tarła od środka...

Edited by Krogulec

Szerokosc felgi 8x18 i ET45 powinno byc dobre do XT, ale ja bardziej sie sklaniam do szerokosci felgi 7 lub 7.5x18. Znalazlem kilka opcji takich felg i jedna z nich jest np MAK Iguan, ktory na stronie producenta jest polecany do Forka. Wyslalem zapytanie do dwoch sklepow internetowych czy moga sciagnac felgi w rozmiarze jakim ja chce, bo glownie to ET35, a szerokosc felgi 8", ale narazie cisza:)

8799.jpg

Edited by pat

Ja też nigdzie nie widziałem tej felgi w wersji 7,5Jx18 5x100 z odpowiednim ET (42, 45 albo 48)... Obawiam się, że ona w ogóle nie występuje w tym wariancie. Na stronie producenta widnieje jako polecana do Forka ponieważ występuje w wariancie 7Jx17 5x100 ET48 - czyli dokładnie takim jak fabryczne felgi 17"

Edited by Krogulec