Jump to content

GC8 sti zabezpieczenie antykorozyjne

Badi91

Recommended Posts

Zanabylem w tamtym tygodniu piekne sti gc8 1999r.

Ma minimalne kwestie do poprawek lakierniczych (tylne blotniki delikatna rdza na wewnetrznych rantach i rdza na progach w miejscach podnoszenia)

Chce to zrobic przed zima aby zachowac perfekcyjny stan nadowzia.

Moje pytanie do was, bardziej doswiadczonych jest takie, czy warto robic zabezpieczenie antykorozyjne podwozia? W tym momencie nie ma żadnych oznak korozji tak wiec zastanawiam sie czy warto "brudzic" cale podowzie czy moze po prostu raz w miesiacu w zime jechac na myjnie i myc podwozie??

Ja bym się zastanowił nad dokładnym wyczyszczeniem, a potem umiejętnym zgrzaniem mat bitumicznych - chyba 3M robi takie, o ile dobrze pamiętam.

PS: a miałbyś gopro do sprzedania? PW plizz ;)

Radziłbym odczepić dokładki progów i dokładnie obejrzeć prawdziwy próg. Plastiki trzymają się na zatrzaskach które wkłada się w dziury w prawdziwym progu i u mnie prawy próg jest b.dobry jak na auto 15letnie (jakieś oznaki korozji około dziurek na zatrzaski) ale lewy tył jest kiepski (ktoś szpachlował i sie kit odwarstwił no i woda sobie pięknie wchodziła pomiędzy jedno i drugie efekt ruda menda na sporej powierzchni i czuć że blacha już nie posiada takiej wytrzymałości)

Też mi się wydawało że mam pordzewiałe i zagniecione tylko w okolicy wzmocnień pod podnośnik.

Przyłączam się do pytania bo 2 auta bym chętnie zrobił, w ogóle to jak sól z zeszłej zima obeszła się z prawą częścią civica to aż żal patrzeć i strach myśleć co będzie ze starszym 3 lata subarakiem :/

Chmm co do tych gum na podwozie pytam o tzw "dobry środek" bo to z tego co widzę na civie i w subie to draństwo jak jest średnio dobre albo stare (?) to się odwarstwi od blachy całym płatem później porobią się w dziurki od kamieni np. i woda włazi między taką gumę i blachę nadwozia i sieje spustoszenia (malczana przez bitex, zakładając że to był oryginał, ruda wrąbał tak że szok wydawało się, że jest w nim podłoga - do pierwszego walnięcia młotkiem ), trzeba chyba moim zdaniem nadkola i podwozie kontrolować co jakiś czas i odrywać to co spuchnie i na nowo położyć.

No chyba że tak jak napisałem zachowuje się stare zabezpieczenie, jak u was wrażenia ile taka warstwa wyrzymuje i co ile ją trzeba odtwarzać ?

• 2 months later...

Jeśli o chodzi o środek do konserwacji to jednym z lepszych dostępnych w naszym kraju jest NOXUDOL. Przed nałożeniem obowiązkowo podkład reaktywny.

Jeśli ktoś byłby chętny na wykonanie solidnej konserwacji z okolic śląska, to mogę polecić porządny warsztat