Paweł951 Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 Witam. Szukam skrzyni biegów takiej jak w temacie lub kogoś kto naprawi mi dyfer przedni. Niestety hałasują może i łożyska ale wiem tez na pewno, że uszkodzony jest wałek atakujący (pinion shaft) stracił biedaczek dwa zęby. Nie wiem czy naprawa dyfra będzie opłacalna, bo koszt części (wałek, koło talerzowe i łożyska kosza) + robota pewnie tanie nie będą. Jeszcze prośba o potwierdzenie wartości przełożenia dla tej skrzyni. Wg wszelkich prawideł skrzynia w OBK 2.5 AT powinna mieć 4.444 na przekładni głównej. czy jest gdzieś jeszcze oznaczenie skrzyni oprócz naklejki koło rozrusznika? U mnie jej niestety nie ma. O modelu skrzyni wnioskuję z tabliczki znamionowej na kielichu amortyzatora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lojszczyk Posted October 2, 2013 Share Posted October 2, 2013 Taka robota z używanymi częściami kosztuje coś między 2,0 a 2,5 tys zł . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł951 Posted October 2, 2013 Author Share Posted October 2, 2013 Hm, sporo. Szukam zatem skrzyni powoli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lojszczyk Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 Hm, sporo. Szukam zatem skrzyni powoli. Liczysz na to że znajdziesz całkiem sprawną skrzynię za mniejsze pieniądze ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł951 Posted October 3, 2013 Author Share Posted October 3, 2013 Tak właśnie liczę . Link to comment Share on other sites More sharing options...
proti Posted October 8, 2013 Share Posted October 8, 2013 Mnie spotkała podobna historia w listopadzie 2012, wyciekł olej z dyfra i się cały posypał. Naprawa była nieopłacalna, szkoda bo skrzynia była w bardzo dobrym stanie. Udało mi się wyszukać używaną skrzynię za 1300 zł i do tej pory dział bez najmniejszego problemu, płynnie, cicho itp. Niestety ok. 2 miesiące szukałem tej skrzyni, żeby kod się zgadzał. Prawie doktoryzowałem się z czytania kodów. Stanęło na tym, że 1 literka się nie zgadzała z naklejki, ale tylko ta która odpowiadała za rocznik. Z robocizną wyszła mnie wymiana 1800 zł, także dużo taniej niż naprawa dyfra, a starą skrzynię z zaznaczeniem że dyfer padł sprzedałem jeszcze za 500 zł. Powodzenia w poszukiwaniach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł951 Posted October 9, 2013 Author Share Posted October 9, 2013 (edited) Ja też znalazłem skrzynię (o ile jeszcze jest) tez za 1300 i może ją kupię ale dźwięk, który dochodzi z napędu może pochodzić również z przegubu wewnętrznego prawego. słychać go dopiero po rozgrzaniu układu napędowego i tylko w przedziale 75-100 km/h. Reaguje on na ruchy zawieszenia, tzn jak jest nierówność, łata lub inny powód ruchu wahacza góra dół to dźwięk ten wyraźnie moduluje. Innych niepokojących objawów nie ma. Biegi chodzą ok. Nie wiem czy dwa znalezione przeze mnie kawałki zębów z wałka ataku (a raczej ich brak) są powodem odgłosów. Znalazłem je przypadkowo przy okazji wymiany uszczelki korka. Wsadziłem tam palec i ... . Może już tam leżały jak kupowałem auto, a padł mi przegub wewnętrzny, który ma ciut luzu względem wału półosi. Przy ruchach wahacza to przegub bardziej się wychyla niż mech. różnicowy. Odjęcie gazu wycisza ten odgłos. Niemniej jednak świadomość, że wałek ataku jest troszkę szczerbaty też nie jest przyjemna. Znalazłem również skrzynie u kolegi z forum i jak ją porównałem z moją na tej stronie http://opposedforces.com część po części i jest w 90% taka sama za wyjątkiem funkcji POWER/HOLD. Tamta jest z imprezy i tego nie ma. Ja mam na 99,9% dodatkowy zawór (solenoid) a przełożyć płyt sterujących pewnie się nie da, inny ma również nr części obudowa przedziału gdzie zmienia biegi pewnie jakiś kanalik dodatkowy czy coś. @proti a jak uszkodzenie i objawy wyglądały u Ciebie? Czy wiesz może jakie znaczenie mają litery po pauzie np. XXXXXXXX - "WJ" ? Edited October 9, 2013 by Paweł951 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts