Jump to content

Dziwne dzwięki z przeniesienia napędu Legasia


Tommy80
 Share

Recommended Posts

Chciałem zapytać o możliwą przyczynę lub lokalizację następującej usterki. W czasie jazdyze stałą prędkościa po odpuszczeniu gazu można usłyszeć dziwny dźwięk -jakby rzężenie-po spięciu napędów ,choćby delikatnym "dotknięciu pedału gazu" dźwięk zanika.Najbardziej słychać to przy prędkości od 80 km/h w górę -w sumie niezależnie od aktualnie zapiętego biegu.Może spotkaliście się z podobnymi przypadłościami w Subaru?

Link to comment
Share on other sites

Proponuję nagrać ten dźwięk i wrzucić na YT.

Po pewnym czasie uzbiera się lista dźwięków "podstawowych" i łatwiej będzie zgadywać.

Dwa w kolekcji już mam:

:)

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za wszelkie sugestie bo sam nie wiem gdzie szukać .Sprawdziłem lewarek-niestety nie ten kierunek poszukiwań.Myślę że warto w tym wypadku zastosować staropolskie przysłowie "Jak nie wiesz to się nie bierz" i pojechać do Dr.Carfita

Link to comment
Share on other sites

w 1 filmiku obstawiam pasek. w 2 to panewki się kończą lub szklanki popychaczy jeśli jest w tym silniku hydraulika lub zbyt duże luzy zaworowe, które reguluje się ręcznie. Tego typu filmiki nic nie pokazuja jedynie dają temat do gdybania.

Link to comment
Share on other sites

No i po problemie. Wymieniono łożyska w tylnym dyfrze i cisza jak makiem zasiał.Dobrze że są takie firmy jak Carfit. Brzmi jak reklama :P ale poważnie cieszę się bo miejscowy mechanik szukał po omacku i nic nie mógł zlokalizować a tu podejście do tematu zawodowe-dzięki :)

Edited by Tommy80
Link to comment
Share on other sites

No i po problemie. Wymieniono łożyska w tylnym dyfrze i cisza jak makiem zasiał.Dobrze że są takie firmy jak Carfit. Brzmi jak reklama :P ale poważnie cieszę się bo miejscowy mechanik szukał po omacku i nic nie mógł zlokalizować a tu podejście do tematu zawodowe-dzięki :)

No super. Cieszymy się razem z Tobą. Jest tylko jeden mały problem. Nikt z tego wątku niczego ciekawego się nie dowie w przyszłości. Dlatego prosiłem Cię o zrobienie nagrania. Kto to potem będzie naprawiał, to już zupełnie inna bajka. W końcu to "Forum Techniczne", a wyszło jak zwykle - reklama i komercja w czystej postaci. Oczywiście informacja, jakie łożyska i do jakiego modelu też jest tajemnicą?

Link to comment
Share on other sites

Nie,nie -to nie tak jak myślisz.Jeśli chodzi o nagrania to po pierwsze nie mam wystarczająco czułego sprzętu nagrywającego a dźwięk naprawdę był cichy a sam Edwin ledwie go usłyszał po dłuższej chwili. Wiecie jak to jest-szum wiatru,opon i jeszcze było mokro-więc dźwięk uderzającej o podwozie wody też nie ułatwiał sprawy.Chłopaki wzięli auto na podnośnik i tam go rozpędzili i słuchali.Jaki model ?-Legacy 2.0 165 KM 2006R.Były wymienione 3 łożyska w tylnym moście oryginalne Subaru. O reklamę i komercję mnie nie posądzaj bo nie mam z chłopakami nic wspólnego poza tym ,że ich szanuję za fachowość i lubię za podejście do mnie jako klienta.A wątek może komuś w przyszłości pomóc bo objawy jakie przedstawiłem występowały tylko przy odpuszczaniu gazu i zanikały po jego nawet delikatnym dodaniu.-więc myślę że są odrobinę charakterystyczne.Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...