Jump to content

Nie działa klimatyzacja - nie słychać przekaźnika


garfield
 Share

Recommended Posts

Klimatyzacja mi nie działa , nie włacza sie kompresor. Nie słychać przekaźnika. Lampka na przycisku A/C pali sie ale nic wiecej.

Co radzicie? Rozumiem ze jesli nie byłoby czynnika to kompresor tez by sie nie wlaczał , ale słychać by było przekaźnik? Może warto sprawdzic jakis bezpiecznik?

Link to comment
Share on other sites

filip 600-650g, garfield charakterystyczne pykanie podczas wlaczania sie klimatyzacji to sprezarka a nie przekaznik, tak jak chlopaki mowili jak masz zbyt niskie cisnienie w ukladzie to sprezarka nie bedzie sie zalaczac i cykania tez nie bedzie, jedz sprawdzic stan czynnika, kiedy ostatnio to robiles? pamietaj o sprawdzeniu szczelnosci ukladu.

Link to comment
Share on other sites

Własnie ja jak kupiłem to tez było bardzo mało czynnika nie pamietam ale z 25% tego co powinno byc i klimatyzacja sie właczała ale z niej nie korzystałem. Uzupełniłem w wakacje chyba w sierpniu 2012. Podjade sprawdzic szczelność.

Link to comment
Share on other sites

Dziwne bo u mnie w bugu jak go kupilem to nie bylo nic czynnika a klima normalnie sie zalanczala i na niej jezdzilem normalnie.

 

niemozliwe, może paliła ci sie tylko dioda od klimy ale sprezarka napewno nie była załączona.

Edited by audiocars
Link to comment
Share on other sites

Dziwne bo u mnie w bugu jak go kupilem to nie bylo nic czynnika a klima normalnie sie zalanczala i na niej jezdzilem normalnie.

 

niemozliwe, może paliła ci sie tylko dioda od klimy ale sprezarka napewno nie była załączona.

 

Auto kupiłem w czerwcu 3 lata temu więc było dość ciepło i klimę używałem cały czas.

Silnik stojąc na wolnych obrotach podnosił je przez załączającą się sprężarkę a wtedy wraz z nim działały wentylatory.

Zimne powietrze nawet leciało stojąc w korku w upalny dzień.

 

 

Gdy pojechałem ją nabić i odgrzybić, dowiedziałem się że nie było żadnego czynnika w układzie a mimo leciało zimne powietrze jakby z klimy.

Link to comment
Share on other sites

@@ADK90, Jeśli nie byłoby czynnika w układzie to nie było by zimniejszego powietrza niż temp otoczenia. Klima nie powinna się załaczyć, gdyż nie pozwoliłby na to czujnik ciśnienia. Dodatkowo bez jakiegokolwiek czynnika wewnątrz układu zatarłbyś prawdopodobnie sprężarkę.

Link to comment
Share on other sites

@@ADK90, Jeśli nie byłoby czynnika w układzie to nie było by zimniejszego powietrza niż temp otoczenia. Klima nie powinna się załaczyć, gdyż nie pozwoliłby na to czujnik ciśnienia. Dodatkowo bez jakiegokolwiek czynnika wewnątrz układu zatarłbyś prawdopodobnie sprężarkę.

 

To mi "eksperci" nagadali mi głupoty że była pusta skoro działała poprawnie chodź powietrze nie było super chłodne było po prostu zimne ale bez szału. Nie raz okna trzeba było otwierać.

Dodam że na włączonej klimie jeżdżę cały rok.

Link to comment
Share on other sites

Klima jak koledzy napisali, żeby działała musi mieć minimalne ciśnienie, inaczej sprężarka nie wystartuje. To jest standardowe zabezpieczenie, przez zarżnięciem sprężarki, która jest smarowana przez czynnik chłodzący. Może się zdarzyć również, że mimo nabitej klimy nie się nie dzieje, wtedy warto jest sprawdzić sprzęgło elektromagnetyczne, tudzież przekaźnik ni sterujący.

Link to comment
Share on other sites

przewaznie problemy ukazuja sie na wioste jak chcz sie wlaczyc. nie tylko sprezarka ale i uszczlnienia sa konserwowane czynnikiem i powinno sie wlaczac klime od czasu do czasu w zimie.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...