maciekv8 Posted May 3, 2013 Share Posted May 3, 2013 Witajcie. Od kilku dni jestem szczęśliwym właścicielem Imprezy GT 2000 rok. W sumie nie wiem czemu szczęśliwym, bo auto jak na razie nic nie jedzie Ale do rzeczy. Impreza bardzo wolno wkręca się na obroty i przy 4000obrotów całkiem się zatrzymuje. Wczoraj obadałem dokładnie to co potrafiłem. Ciśnienie paliwa za filtrem 2,5-3bar więc myślę, że ok. Podciśnienie w kolektorze dolotowym na jałowym biegu -0,55 do -0,6 bara więc wygląda też ok. Mapsensor pomierzony miernikiem i wartości po stacyjce 2,5v po odpaleniu 1,2v czyli sensowne. Za to po całym dniu poszukiwań odkryłem, że nie chodzi sztanga od kierowic spalin w turbinie. I teraz pytanie czy możliwe jest, że takie objawy wynikają z tego właśnie, że kierownice spalin w turbinie są cały czas w tej samej pozycji czyli prawdopodnie pompują cały czas na maxa przez co ECU wykrywa przeładowanie i hamuje mi motor na 4000obr? Dodam, że diagnostycznie ściągnąłem intercooler i silnik zasysając z powietrza wkręca się na obroty normalnie- tylko wiadomo bez doładowania Proszę o Wasze opinie na temat mojej usterki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mike85 Posted May 3, 2013 Share Posted May 3, 2013 nie chodzi sztanga od kierowica spalin w turbinie to musisz ją rozruszać. Albo przytarła się w prowadnicy, albo aktuator powiedział papa. od tego zacznij Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciekv8 Posted May 3, 2013 Author Share Posted May 3, 2013 No właśnie rozruszałem ją do tego stopnia, że da się ją ruszyć kombinerkami, ale bardzo ciężko chodzi. Mimo tego po odpaleniu dalej nie lata. Może gruszka uszkodzona?? A myślisz, że taka usterka może powodować opisane objawy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wałek Posted May 3, 2013 Share Posted May 3, 2013 moment, jaka kierownica spalin? toc tam tylko jest WG.. sciągnij wezyk od podcisnienia który wpięty jest do gruszki i kapnij troche dosc rzadkiej oliwy i próbuj rozruszac, ew spróbuj sciągnac wezyk i delikaynie przejedz sie, zobacz czy sie cos zmieni Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciekv8 Posted May 5, 2013 Author Share Posted May 5, 2013 Dzięki Panowie za rady. Jak tylko coś dalej ruszę to będę pisał. Pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciekv8 Posted May 14, 2013 Author Share Posted May 14, 2013 Na 99% uszkodzona przepływka. Czy ma ktoś auto z silnikiem STI ver.5? Potrzebuję podmienić przepływkę dosłownie na 15minut. Stawiam dobrą flachę. Chętnie kupię przepływkę do STI ver. 5. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeOrGe Posted May 14, 2013 Share Posted May 14, 2013 Nie musi być z sti. Z gt też może być. Nie wiem jak wolne ssaki ale turbo imprezy v5 i v6 mają takie same przepływki. Wysyłane z mojego GT-N7105 za pomocą Tapatalk 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciekv8 Posted May 14, 2013 Author Share Posted May 14, 2013 Silnik jest włożony z STI ver.5 więc takiej przepływki szukam. Ktoś coś gdzieś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AMI Posted May 14, 2013 Share Posted May 14, 2013 Zapytaj w ASO, zupelnie powaznie - cena nie powala jakos mocno, a nowa przeplywka bedzie w tym modelu najlepszym rozwiazaniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciekv8 Posted May 14, 2013 Author Share Posted May 14, 2013 Zapytaj w ASO, zupelnie powaznie - cena nie powala jakos mocno, a nowa przeplywka bedzie w tym modelu najlepszym rozwiazaniem. Po długich poszukiwaniach ustaliłem, że jest to prawdopodobnie ta sama przepływka co w GTku o numerze 22794AA010 Czy to możliwe? Firma specxpl sprzedaje takie przepływki na allegro za 419zł Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeOrGe Posted May 15, 2013 Share Posted May 15, 2013 Chyba nie czytasz tego co ludzie piszą. Przecież ci napisałem że może być z gt'99-01 Wysyłane z mojego GT-N7105 za pomocą Tapatalk 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciekv8 Posted May 16, 2013 Author Share Posted May 16, 2013 Chyba nie czytasz tego co ludzie piszą. Przecież ci napisałem że może być z gt'99-01 Czytałem co napisałeś tylko napisałeś to zanim napisałem, że tam siedzi silnik z sti. Dzięki za info Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts