Jump to content

Fuel Cut Defender - co to jest, do czego służy

Kaiser_Sowza

Recommended Posts

Podczas sprawdzania auta przed remapem zajechałem do JAKO, który po podniesieniu wykładziny pod nogami pasażera znalazł pudełeczko kabelkami wpięte w ECU. Powiedział, że to Fuel Cut Defender. Auto pochodzi ze Szwajcarii, a JAKO stwierdził, że w Subaru Turbo stamtąd to częste rozwiązanie.

Teraz pytanie co to jest? Co daje? A może to wywalić? itd Szukam wszelkiej wiedzy na temat tego urządzenia. :)

Dam plusa za wszelką pomoc w tym temacie.

Pozdrówki

Marcin

Edited by Kaiser_Sowza

Hmmm to doczytałem na NASIOC'u. Wtedy mogę dać MBC i podkęcić na np 1.1 Bara(co bez sprawdzenia AFR'u oczywiście może skończyć się agonią motoru) :D

A jaki to ma sens w WRX'ie bez MBC? Może to jakoś źle wpywać na pracę ECU/ewentualnie silnika?

jak masz wszystko seryjne w aucie to nie.

chyba ze masz wolny wydech, wtedy turbo sie lepiej zbiera i troche szybciej i wiecej pompuje co ecu moze odebrac za jakas awarie. wtedy odetnie paliwo.

FCD ma za zadanie zamydlic czujki ecu i wmowic mu, ze wszystko jest ok.

No wydech jest przelotem 2.5 cala plus końcowy przelotowy El-Tec'a. :) Faktycznie jadąc np na 4 mając 2.5 tys obrotów jak deptnę pedał w podłogę to prawie od razu ładuje na 0.85-.09 Bara. Czyli wychodzi, że lepiej zostawić? :)

A co jeśli czujniki wykrywają jakąś usterkę, przy której należy odciąć paliwo, żeby nie rozwalić motoru? ECU jest oszukane, czyli czekamy na zgon?

Czy to czasem nie ma związku z ciśnieniem atm. w górach szwajcarskich?

Edited by booSTI
  • Upvote 1

A co jeśli czujniki wykrywają jakąś usterkę, przy której należy odciąć paliwo, żeby nie rozwalić motoru? ECU jest oszukane, czyli czekamy na zgon?

Czy to czasem nie ma związku z ciśnieniem atm. w górach szwajcarskich?

Założyłem temat właśnie dlatego, że nie chcę nic uszkodzić. :) A jak ma "pomagać" w górach?

P.S. Jaki jest AFR w seryjnym WRX'ie(seryjny jest podobno przelany)? Tzn ile jest normalnie a ile jest we właściwie zestrojonym?

Edited by Kaiser_Sowza