Kaiser_Sowza Posted April 27, 2013 Share Posted April 27, 2013 (edited) Podczas sprawdzania auta przed remapem zajechałem do JAKO, który po podniesieniu wykładziny pod nogami pasażera znalazł pudełeczko kabelkami wpięte w ECU. Powiedział, że to Fuel Cut Defender. Auto pochodzi ze Szwajcarii, a JAKO stwierdził, że w Subaru Turbo stamtąd to częste rozwiązanie. Teraz pytanie co to jest? Co daje? A może to wywalić? itd Szukam wszelkiej wiedzy na temat tego urządzenia. Dam plusa za wszelką pomoc w tym temacie. Pozdrówki Marcin Edited April 27, 2013 by Kaiser_Sowza Link to comment Share on other sites More sharing options...
saszynski Posted April 27, 2013 Share Posted April 27, 2013 zabezpiecza przed odcinka paliwa... przydatne jak masz wyzsze doladowanie niz ecu przewiduje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaiser_Sowza Posted April 27, 2013 Author Share Posted April 27, 2013 Hmmm to doczytałem na NASIOC'u. Wtedy mogę dać MBC i podkęcić na np 1.1 Bara(co bez sprawdzenia AFR'u oczywiście może skończyć się agonią motoru) A jaki to ma sens w WRX'ie bez MBC? Może to jakoś źle wpywać na pracę ECU/ewentualnie silnika? Link to comment Share on other sites More sharing options...
saszynski Posted April 27, 2013 Share Posted April 27, 2013 jak masz wszystko seryjne w aucie to nie. chyba ze masz wolny wydech, wtedy turbo sie lepiej zbiera i troche szybciej i wiecej pompuje co ecu moze odebrac za jakas awarie. wtedy odetnie paliwo. FCD ma za zadanie zamydlic czujki ecu i wmowic mu, ze wszystko jest ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaiser_Sowza Posted April 27, 2013 Author Share Posted April 27, 2013 No wydech jest przelotem 2.5 cala plus końcowy przelotowy El-Tec'a. Faktycznie jadąc np na 4 mając 2.5 tys obrotów jak deptnę pedał w podłogę to prawie od razu ładuje na 0.85-.09 Bara. Czyli wychodzi, że lepiej zostawić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
saszynski Posted April 27, 2013 Share Posted April 27, 2013 si. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tommo Posted April 27, 2013 Share Posted April 27, 2013 Ale jak chcesz robić remap, to spokojnie możesz go wymontować i sprzedać, odzyskując kilka złociszy Link to comment Share on other sites More sharing options...
boosti Posted April 27, 2013 Share Posted April 27, 2013 (edited) A co jeśli czujniki wykrywają jakąś usterkę, przy której należy odciąć paliwo, żeby nie rozwalić motoru? ECU jest oszukane, czyli czekamy na zgon? Czy to czasem nie ma związku z ciśnieniem atm. w górach szwajcarskich? Edited April 27, 2013 by booSTI 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaiser_Sowza Posted April 28, 2013 Author Share Posted April 28, 2013 (edited) A co jeśli czujniki wykrywają jakąś usterkę, przy której należy odciąć paliwo, żeby nie rozwalić motoru? ECU jest oszukane, czyli czekamy na zgon? Czy to czasem nie ma związku z ciśnieniem atm. w górach szwajcarskich? Założyłem temat właśnie dlatego, że nie chcę nic uszkodzić. A jak ma "pomagać" w górach? P.S. Jaki jest AFR w seryjnym WRX'ie(seryjny jest podobno przelany)? Tzn ile jest normalnie a ile jest we właściwie zestrojonym? Edited April 28, 2013 by Kaiser_Sowza Link to comment Share on other sites More sharing options...
saszynski Posted April 28, 2013 Share Posted April 28, 2013 U mnie w legacy. 14.5 na idle. I 11.2 podczas jazdy. Na mapie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaiser_Sowza Posted April 28, 2013 Author Share Posted April 28, 2013 U mnie w legacy. 14.5 na idle. I 11.2 podczas jazdy. Na mapie. Dzięki. Muszę sprawdzić jak to jest u mnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
HULK Posted April 28, 2013 Share Posted April 28, 2013 zdaje mi się ze CFD powinien tylko działać w przypadku za dużej ilości powietrza, np. przy przelodowaniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts