Jump to content

wymiana radia / kodowanie

konik_80

Recommended Posts

Witam

W moje ręce wpadło (z auta ze szrotu) radio z Outbacka z 2007roku czyli poliftowego - radio ze zmieniarka na 6 płyt i MP3 (model GX-204RE) - zamontowałem je w Legacy z 2004roku w miejse GX-201RH

Po podpięciu nawiew działał jak należy (mimo iż była opcja dwustrefowa to działała normalnie jak jedno strefowe) - radio zazkoczyło i działało tak jak należy z tym, że po podłączeniu wyświetlało SECURITY ERROR ale włączało się i działało nawet około godzinę - w końcu się wyłączyło i przy próbie włączenia wywala komunikat SECURITY i tyle - zapewne jest jakoś kodowane do komputera w aucie - pytanie jak je uruchomić w innym Subaraczku ???

• 7 months later...

Witam

W moje ręce wpadło (z auta ze szrotu) radio z Outbacka z 2007roku czyli poliftowego - radio ze zmieniarka na 6 płyt i MP3 (model GX-204RE) - zamontowałem je w Legacy z 2004roku w miejse GX-201RH

Po podpięciu nawiew działał jak należy (mimo iż była opcja dwustrefowa to działała normalnie jak jedno strefowe) - radio zazkoczyło i działało tak jak należy z tym, że po podłączeniu wyświetlało SECURITY ERROR ale włączało się i działało nawet około godzinę - w końcu się wyłączyło i przy próbie włączenia wywala komunikat SECURITY i tyle - zapewne jest jakoś kodowane do komputera w aucie - pytanie jak je uruchomić w innym Subaraczku ???

poradziłeś sobie z tym problemem?

• 1 month later...

Witam.

Dla zainteresowanych wymianą radia napiszę, że poradziliśmy sobie z kolegą z zamianą radia z poliftowego OBK do Legacy 04 - samo przełożenie jest Plug&Play ale jak pisałem wcześniej działało jakąś chwilę a później się wyłączało - nie będę się rozpisywał co, jak i gdzie na jakich gamoni trafialiśmy... W efekcie pojechaliśmy do jednego salonu Subaru (w UK gdzie mieszkamy - w okolicach Edynburga) tam trafiliśmy wreszcie na ogarniętego serwisanta który podłączył jakiś specjalny komputer i w ciągu 2min rozkodował radio także działa teraz bez wyłączania i koleżka cieszy się radyjkiem które czyta mp3 i ma wbudowaną zmieniarkę na 6 płyt dodatkowo radio ma efekt SRS WOW :P (fajny przestrzenny efekt z podbiciem basów)

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Witam

Mam podobną sytuację w moim Outbacku, a nie przyuważyłeś koniku gdzie ten ogarniety serwisant się podpinał ?

Do złącza OBD pod kierownicą z lewej strony, czy może w innym tajemniczym miejscu ?

Byłbym wdzięczny za jakąś podpowiedź.

@konik_80 możecie zrobić jakąs fotę i pokazać jak to wygląda w przedlifcie? Jęśli mógłbym prosić to najlepiej w wersji dziennej i nocnej, co by zobaczyć jak prezentuje sie podświetlenie tego radia. Z góry dziękuję.

Hmmm...

z dokumentacji SSM wynika że procedura kodowania radia była stosowana jedynie w UK, z opisu nie wynika jednak czy jest dostępna jedynie w modelach na tamten rynek czy w każdym, jutro się przekonam...

W załączniku zrzuty z dokumentacji obsługi...

post-9434-0-66432300-1390344285_thumb.jpg

post-9434-0-09389100-1390344311_thumb.jpg

post-9434-0-19925900-1390344312_thumb.jpg

Edited by kociou

Zrobiłem taką zamianę rok temu; plug and play; żadnych problemów.

Trochę uciążliwe jest jedynie nastawianie temperatury pokrętłem po stronie pasażera - lewe nie działa.

Gdy idzie o wygląd uważam, że wygląda lepiej - "szlachetna" czerń

Mi się zmiany dziś nie udało zrobić.

Mój Obk jest w wersji US i niestety nie wszystkie wtyczki pasowały - konkretnie nie pasowała wtyczka od sterowania z kierownicy oraz nie działał panel sterowania klimą (mimo iż wtyczka pasowała) - ale nawet na pierwszy rzut oka kable były inaczej podłączone niż w wersji EU (na wszelki wypadek zachowałem sobie oryginalne wtyczki EU razem z kawałkami wiązki)

post-9434-0-33440100-1390391275_thumb.jpg

powyżej tył radia EU (kenwood)

post-9434-0-12505300-1390391279_thumb.jpg

powyżej tył radia US

Jeśli chodzi o sterowanie z kierownicy to sobie poradzę - mam schematy, natomiast do panelu klimy nic nie znalazłem więc postanowiłem zdemontować radio US i spróbować przełożyć z niego panel sterowania nawiewami (wraz z gniazdem) po rozebraniu radia EU okazało się że panel kilmy nie stanowi integralnej części z resztę elektroniki więc jest nadzieja :)

post-9434-0-67666000-1390391542_thumb.jpgpost-9434-0-64581300-1390391546_thumb.jpgpost-9434-0-06585300-1390391551_thumb.jpgpost-9434-0-08905000-1390391555_thumb.jpg

dla dociekliwych kilka linków:

http://ae64.com/Lega..._Transplant.htm

http://forums.nasioc...033&postcount=4

hmmm, może jednak obejdzie się bez przekładania steriwania klimą: http://legacygt.com/forums/showthread.php/official-dual-hvac-double-din-jdm-kit-thread-113589.html?amp;t=113589

Edited by kociou

• 1 year later...
  • 4 years later...
W dniu 28.12.2013 o 01:15, konik_80 napisał:

Witam.

Dla zainteresowanych wymianą radia napiszę, że poradziliśmy sobie z kolegą z zamianą radia z poliftowego OBK do Legacy 04 - samo przełożenie jest Plug&Play ale jak pisałem wcześniej działało jakąś chwilę a później się wyłączało - nie będę się rozpisywał co, jak i gdzie na jakich gamoni trafialiśmy... W efekcie pojechaliśmy do jednego salonu Subaru (w UK gdzie mieszkamy - w okolicach Edynburga) tam trafiliśmy wreszcie na ogarniętego serwisanta który podłączył jakiś specjalny komputer i w ciągu 2min rozkodował radio także działa teraz bez wyłączania i koleżka cieszy się radyjkiem które czyta mp3 i ma wbudowaną zmieniarkę na 6 płyt dodatkowo radio ma efekt SRS WOW :P (fajny przestrzenny efekt z podbiciem basów)

Czy możesz mi powiedzieć ile zapłaciliście ?

W dniu 10.01.2014 o 13:24, Naruk08PL napisał:

Gdyby ktoś szukał i miał problem z kodowanym radiem.

http://curde.site88.net/files/

Ps. Do tego Kenwood'a nie ma kalkulatora, więc serwis.

Czy mógłbyś wrzucić jeszcze raz ten link bo już nie działa.

Kupiłem używane radio i podmieniłem je za starsza wersje.

Plastiki i wszystko inne dookoła obkleiłem folia aby ładniej wyglądało.

Aux i wszystko inne ładnie działało w końcu jak chciałem ale do czasu ...

... po tygodniu wyświetliło mi się ,,security,, i już nie działa nic :-(

20200325_171754.jpg.ae18b7457332dd648a486ac828a5e1bb.jpg

20200403_143509.jpg.18cdda1f3f4f77f7b589543d16b7da61.jpg