Jump to content

Co to tak brzęczy ??

Adson

Recommended Posts

u mnie tak wyło dolne kółeczko paska "klinowego" - alternatora, klimy itd - nie na rozrządzie. po wymianie cisza. też przy dodawaniu gazu dźwięk robił się bardziej wysoki.

Na wolnych obrotach chwyć ręką plastikową osłone rozrządu i poczujesz czy to rozrząd czy nie. Dokładnie tak samo miałem w forku. Przez jakieś 5 minut po odpaleniu zimnego silnika tłukł się napinacz paska. Okazało się że wraz z rozrządem trzeba było wymienić także osłonę, bo wytarło w niej dzurę.

Edited by marcinb101

u mnie wyło cały czas, ale może u Ciebie to objaw początkowy, na początku na zimno wyje, a później po rozgrzaniu cichnie... do czasu gdy nagrzanie nie pomoże.

w każdym razie warto sprawdzić, mnie to kosztowało z robocizną ok. 200 zł zamiast 2000 zł za rozrząd.

Jutro sprawdzę tak jak radzisz marcinb101.

W piątek i tak wymieniam rozrząd więc okażę się co to dokładnie było

marcinb101 sprawdziłem tak jak radziłeś i faktycznie to może być przyczyną tego brzęczenia.

Nie wiem czy to ma wspólnego z tym napinaczem paska rozrządu ale chyba nie, po odpaleniu pojawia się zapach paliwa w środku, po otworzeniu maski czuć przy alternatorze co to może być ? ??

Edited by Adson

Pewnie jakiś wyciek, ale skąd to nie mam pojęcia. Nie miałem jeszcze takiej usterki. Trza by było sprawdzić przewody paliwowe i wtryski. A jak przekręcisz kluczyk na zapłon bez uruchamiania silnika to też pachnie benzin?

mi tak wyła pompa wspomagania najlepiej wziąć stetoskop samochodowy

http://www.google.pl/search?um=1&hl=pl&biw=1333&bih=645&tbm=isch&sa=1&q=stetoskop+samochodowy&oq=stetoskop+sa&gs_l=img.1.0.0.1903.9178.0.11314.31.14.0.4.4.0.486.2446.0j2j4j1j2.9.0...0.0...1c.1.9.img.sj-vpaLx3hQ

i poszukać pompa klima alternator i wtedy wyjdzie najwyzej że rozrząd

Po wymianie rozrządu głosy wydawane z pod maski ustąpiły ... były właściciel chciał oszczędzić i wsadził jakieś chińskie rolki...

xt6 - właśnie ja mam kłopot z tą pompą wspomagania przed wymianą płynu wyła dopóki się nie rozgrzał silnik, wymieniłem płyn i jest tak samo niestety :( co można jeszcze zrobić żeby wyleczyć pompę ??? w taki sposób żeby jej nie wymieniać ... a może jest tak że zanim nagrzeje się silnik to płyn wspomagania jest gęsty i nie dociera wszędzie tak jak powinien a po rozgrzaniu robi się rzadszy i problem mija ???

• 2 months later...

miałem chyba to samo - dźwięki sugerujące jesień średniowiecza w silniku, tłoki albo co... a po wymianie rozrządu wydaje się być jakby ciszej.