Jump to content

regulacja zaworow subaru impreza WRX 2.0 turbo

pawel99ke

Recommended Posts

Wszystko można, byle z wolna i ostrożna.

Podobno pracochłonne i męczące ale się da.

łatwiej wyciągnąć silnik (jeśli się ma taką możliwość oczywiście)

Szłyszałem że się da,opuszczają wuzek i ponoć tak robią w jednym warsztacie o którym wiem

Silnik wyciągnąć nie jest to jakiś duży problem ,ale bez odpowiednich narzędzi(jakiejś tam graciarni ;) ) się nie obejdzie ,punkt widzenia zmienia się od punktu patrzenia :)

Edited by Grzesiek79

W WRX 2.0 turbo, regulacja na szklankach - bez wyciągania? Raczej trudno, wygodniej wyjąć.

Nie jest podany rocznik ale wynika z fotki auta, że na pewno nie jest na szklankach tylko na płytkach o ile nie na gwintach. Sciągamy pokrywy wałków na samochodzie i regulujemy płytkami w zasadzie tylko wydechy, (ssące raczej nie siadają). Potrzebny podnośnik bo 95% roboty od dołu a na kanale to raczej mordownia.

Edited by docencik12

ja robiłem u siebie regulacje na wyjetym silniku i powiem ze nie wyobrazam sobie, zeby robic to na aucie. nie mówie ze sie nie da, ale jak popatrze ile tam jest miejsca i ile sie trzeba namordowac z doborem płytek, to rece opadają. a silnik wyjmuje sie bardzo prosto nawet bez podnosnika czy kanału

Samoreguloatory hydrauliczne są przed '97, tak jak napisał @@Grzegorz Magdziarz, . I chyba to były jedyne rozrządy bez kolizji (proszę mnie poprawić jak piszę głupoty).

Natomiast regulacja na śrubki tylko w SOHC. DOHC to rzeźba ze szklankami lub płytkami.

Bez wyciągania silnika pewnie da się, ale dla ogarniętego mechanika jest to czasowo nieopłacalne. Natomiast jak ktoś chce się pobawić sam i ma na to więcej czasu to czemu nie ...

Edited by miszozon

• 2 weeks later...