doom21 Posted April 3, 2013 Share Posted April 3, 2013 Witam, przeglądając podforum Nasze Podróże i czytając o podróżach na drugą półkulę, pozwolę sobie nieśmiało polecić Wam objazdówkę po Dolnym Śląsku. Przejechałem tam ponad 1200 km i myślę, że zwiedziłem tylko 25% tego co warto zobaczyć Podobało mi się tam wiele miejscowości. Nawet te najmniejsze miały swój klimat (każda wieś miała co najmniej jeden zabytek,nie to co na Mazowszu). Stacjonowaliśmy w gospodarstwie agroturystycznym koło Bystrzycy Kłodzkiej http://www.artystyka.eu/ .Dla szukających cichego miejsca z klimatem i super jedzeniem, będzie jak znalazł. Stąd jest blisko do wszelkich uzdrowisk (Lądek, Kudowa, Polanica itd), a także do "narciarskiego" Zieleńca. Niedaleko jest też Książ, Kłodzko. 2 kopalnie złota m.in w złotym stoku gdzie można popłynąć łódką z przewodnikiem, który wyrzuca z siebie słowa szybciej niż karabin maszynowy kule. Są zamki i ruiny zamków. Ja zwiedziłem zamek w Bolkowie. Dla szukających natury są Błędne Skały i Szczeliniec Wielki w Górach Stołowych. Jest też malownicza miejscowość u podnóża Śnieżnika umiejscowiona w kotlinie - Międzygórze. Niestety mieliśmy za mało czasu by zobaczyć więcej. Najsmutniejsze jest to, że znakomita większość zabytków tego regionu niszczeje, np Bystrzyca Kłodzka (posiada mury obronne starsze od barbakanu warszawskiego) - dla mnie miasto widmo, żadnych turystów, nie ma gdzie usiąść herbaty się napić, a kamienice - w takim stanie że szkoda gadać (UWAGA - nie wchodzić w bramy:)). Mimo wszystko polecam to piękne miasto jak i cały region Link to comment Share on other sites More sharing options...
H4lik Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 ...a ile zamkow i palacow zniszczonych, zdewastowanych lub rozgrabionych. Niestety, czterdziestupieciu lat pomyslowosci radziecko-polskiej juz nie cofniemy, a ostatnie dwadziesciapiec pokazalo, ze wcale nie jest lepiej. Mimo wszystko jednak cieszy, ze cos jeszcze godnego uwagi zostalo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
macias Posted April 22, 2013 Share Posted April 22, 2013 ciekawy film, dostałem gęsiej skórki... kilka z tych zrujnowanych zamków i pałaców widziałem na żywo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coquelicot Posted April 23, 2013 Share Posted April 23, 2013 Rowniez bardzo polecam rejony Kotliny Klodzkiej. Dodajmy jeszcze zajefajne lochy w Klodzku, pruska twierdze w Srebrnej Gorze (ponoc kosztowala 1/3 rocznego budzetu Prus) no i jaskinie! Warto zaawadzic o Miedzygorze. Magiczne miejsce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
non Posted April 27, 2013 Share Posted April 27, 2013 Ja również polecam te okolice. Niedoceniane i pełne pięknych miejsc. Bystrzyca Kłodzka to piękne miasto ale cała starówka to kwaterunki i mieszkają tam trochę dziwni ludzie. Ja tam trafiłem o zmierzchu, chcieliśmy trafić na rynek kierując się gps. Niestety trwała przebudowa, na rynek nie dało sie tak po prostu dojechać i gps zaprowadził nas jakimś "objazdem" w coraz to węższe i węższe uliczki. Kamieniczki były stare, remontowane chyba ostatni raz przed wojną a w bramach stali ci "dziwni" ludzie patrząc się na nas jak na ufo. Robiliśmy za sensację dnia i raczej tym naszym wtargnięciem na zakazany teren nie zdobywaliśmy popularności. W pewnym momencie nie dawało sie już prawie dalej jechać bo schodki z bram kamieniczek zawęziły skutecznie drogę a ludzie nie chcieli się już prawie cofać. Nie przesadzam, wpadliśmy lekko w panikę bo po odczytaniu rejestracji dodatkowo zaczęto komentować warszawkę. I tu wpadłem na rozpaczliwy i jak się później okazało "oryginalny" pomysł. Opuściłem okno i zapytałem jakby nigdy nic: Zabłądziliśmy. Panowie jak można stąd wyjechać? Zadane pytanie uruchomiło ich lekko przytłumione alkoholem umysły i jeden pan po chwili odpowiedział: A na piwo pan da? Zgodziłem się a żona w przerażeniu zaczęła zbierać po samochodzie drobniaki ze schowków. W tym momencie zaczęła się komedia. Kulejący, ledwo stojący na nogach sobowtór Kwazimodo zaczął pędzić lajkonikiem machając rękami jak pomocnik Frankensteina albo jakaś inna postać z gier komputerowych. Na każdym zakręcie się zatrzymywał i machał jeszcze bardziej i szybciej. Tybylcy się przed nami rozstępowali do bram kamieniczek i tak przejechaliśmy przez jakąś maga starą bramę która jak później doczytałem, okazała się jakimś zabytkiem przez który w dawnych czasach przejeżdżali rycerze w zbrojach wracając za mury miasta. Takim sposobem wydostaliśmy się na świat, gościu zainkasował 2pln i już powoli pozataczał się z powrotem. Zrobiło się w tym czasie ciemno, żadna latarnia w mieście nie działała. Jak piszę ciemno to znaczy ciemno, czarno. Wyludnione miasto, ulice oświetlone jak leśne ścieżki. Po powrocie do hotelu poczytałem w internecie na temat Bystrzycy, rdzennej ludności tych kilku specyficznych uliczek w które wdepneliśmy, historii i zabytków miasta itp. Wyedukowani postanowiliśmy bezpiecznie wrócić tam za dnia. I teraz najlepsze : Kolejny dzień, stoimy sobie na parkingu na obrzeżach starówki bo wiemy czym może grozć wdarcie się za mury i robimy za dnia zdjęcia, bo jest pięknie. Wiele widziałem miasteczek we Włoszech, Francji i Bystrzyca gdyby nie ta tragiczna bieda i postsocjalistyczna rujnacja byłaby jednym z najpiękniejszych i najurokliwszych miejsc do zwiedzania. To skandal do czego tam doprowadzono. No i podziwiamy sobie krajobrazy a tu wąską uliczką biegnie w naszym kierunku bardzo podobny do tego z wczoraj pan, w bardzo podobny sposób wymachując kończynami. Za nim jedzie auto na francuskich rejestracjach. Docierają do końca drogi, auto staje, gościu dostaję opłatę i wraca za mury. Ja nie wiem ale oni tam chyba cały czas drinkują za kasę z wyprowadzania frajerów a miasto specjalnie zwija drogi żeby nie płacić socjalu ludziom A wracając do tematu to dla mnie Dolny Śląsk to najbardziej niedoceniana turystycznie część Polski. Tam jest wszystko, góry, narty, zamki, pałace. Byłem tam już 3 razy i na pewno jeszce nie raz pojadę. Polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
doom21 Posted April 28, 2013 Author Share Posted April 28, 2013 zgubiłem się w tym samym miejscu ale nie odważyłem się pytać i jakoś wyjechałem sam. za to młodzież jak jest jeszcze trzeźwa to jeździ starymi gruchotami po tych wąskich uliczkach jakby startowała w rajdach:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtas. Posted April 29, 2013 Share Posted April 29, 2013 To prawda,Bystrzyca jest pieknym mistem,ale mocno zaniedbanym. Na szczęście powoli sie to zmienia,ale wiadomo że wszystkiego nie da się zrobić od razu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts