bambino5 Posted March 8, 2013 Share Posted March 8, 2013 Witam. Koledzy niestety moja skrzynka nie wytrzymała( ale chyba przez niedopatrzenie...było bardzo mało oleju) i jak turbo dmuchneło na trójeczce...i skrzynia zmielona:( Mam dwie opcje 1. Skrzynka oryginał z Forka JN-TY755VN5AA 2. Lub swap skrzyni z całego ,,Bagaja" z 2002, tylko czy dużo pracy przy tym? ps. Forek przejechał w podobnej konfiguracji 300km/500m. na skrzyni oryginalnej. Co zrobić..bo forek płacze w garażu:( Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwiutki Posted March 8, 2013 Share Posted March 8, 2013 (edited) Zakładaj 6mt i zapomnisz o problemach ze skrzynią.Będziesz musiał zmienić oprócz skrzyni koło zamachowe,sprzęgło,wybierak biegów,dyfer,półosie przód- tył,zwrotnice tył,wał i zamontuj zaciski sti -kowe Edited March 8, 2013 by siwiutki Link to comment Share on other sites More sharing options...
drout Posted March 8, 2013 Share Posted March 8, 2013 Jak jest fundusz to 6 mt i będzie cacy. Ile zrobił na forkowej skrzyni kilometrów z takim nm. Bo u mnie teraz pod 430 i tak sobie czasami o skrzyni myślę Link to comment Share on other sites More sharing options...
bambino5 Posted March 9, 2013 Author Share Posted March 9, 2013 Jak jest fundusz to 6 mt i będzie cacy. Ile zrobił na forkowej skrzyni kilometrów z takim nm. Bo u mnie teraz pod 430 i tak sobie czasami o skrzyni myślę Ponoć zrobił 50 tys....ale myśle, że mniej. Fundusze:..hmmm, wolałbym nie wydawać..,ale koszty skrzyni do Forka ok.3 tys...i nadalnie wiadomo co to jest? Mam na myśli całego anglika sti, to wtedy przekładam całość.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
drout Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 Pogadaj z Carfitem, co i jak. Z drugiej strony jak weźmiesz całego angola to troszkę częsci na sprzedaz będzie. Jest chyba kpl skrzynia w dziale K/S cos za około 10kpln Link to comment Share on other sites More sharing options...
tzd Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 ponoć 6MT a 5MT to inna liga nie tylko, jeśli chodzi o trwałość, ale i charakterysytykę pracy - biegi wchodzą bardziej precyzyjnie, tak przynajmniej mówi kolega, który przesiadł się z 5MT na 6MT.... a teraz jeżdżąc evo8 i tak mówi, że subarowska 6MT to jest najlepsza skrzynia, jaką kiedykolwiek miał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bambino5 Posted March 9, 2013 Author Share Posted March 9, 2013 Wiem, że 6mt jest lepsze, to nie ulega dyskusji, tylko pytam o sprawy techniczne swapa z tego modelu STI( mając cały samochód do wykorzystania). Mogę zabierać wszystko. Czy skrzynia z 2,0 T będzie pasować do 2,5T w Forku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KACPERO_1 Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 jeżeli kupisz cały komplet - to będzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Harvester Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 Jest szansa, ze tylne półosie nie będą pasowały do zwrotnic. Więc albo zwrotnice z STi, albo trzeba hybrydę z półosi zrobić, ale dowiedz się jeszcze. Sprzęgło i zamach może narazie zostać to co masz. Jest po prostu o 1 cm mniejsze niż "dzwon" skrzyni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bambino5 Posted March 9, 2013 Author Share Posted March 9, 2013 Czekam na odpowiedź od Carfita , wszyscy czekają Link to comment Share on other sites More sharing options...
drout Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 cieba7 ma 6mt w swoim forku, podpytaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
KACPERO_1 Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 Carfit pisze plan konspekt na projekt Forka który wjeżdza do niego w poniedziałek rano, także może być zajęty... :biglol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
drout Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 Carfit pisze plan konspekt na projekt Forka który wjeżdza do niego w poniedziałek rano, także może być zajęty... :biglol: Czyli pon ew wtorek nowe cyferki?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
KACPERO_1 Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 raczej środa, czwartek - mam dużo nowych fruktów do założenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
drout Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 Jakie, pochwal sie Link to comment Share on other sites More sharing options...
bambino5 Posted March 9, 2013 Author Share Posted March 9, 2013 mam dużo nowych fruktów do założenia Ja wam założe nowy wątek..., tym czasem nadal nie wiem co zrobić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Herostrates Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 Wkładaj skrzynię z sti, przy twoim forku to jedyne rozsądne rozwiązanie, inaczej więcej będziesz stał niż jeździł. Więcej rzeźby i większe koszty ale dla ciebie to jedyne rozsądne rozwiązanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bambino5 Posted March 9, 2013 Author Share Posted March 9, 2013 Dobra to działam:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
carfit Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 Czekam na odpowiedź od Carfita , wszyscy czekają Odpowiedz jest krótka warto z pewnością wkładać skrzynię z STI , ale dobrze Ci radzę , daj to do kogoś kto już to robił w foretsrze ! a nie pierwszy raz , bo w pewnym momencie zderzy sie ze ściana i będą problemy . To nie jest takie proste jak przeszczep do gtka czy wrxa Link to comment Share on other sites More sharing options...
bambino5 Posted March 10, 2013 Author Share Posted March 10, 2013 Odpowiedz jest krótka warto z pewnością wkładać skrzynię z STI , ale dobrze Ci radzę , daj to do kogoś kto już to robił w foretsrze ! a nie pierwszy raz , bo w pewnym momencie zderzy sie ze ściana i będą problemy . To nie jest takie proste jak przeszczep do gtka czy wrxa Dzięki za info:) Właśnie, każdy mówi wrzucaj 6MT i bedzie spokój, ale nikt nie potrafi odpowiedzieć jakie mogą być problemy i przeciwności w instalacji w Forku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tzd Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 nikt nie potrafi odpowiedzieć jakie mogą być problemy pewnie są osoby, które to wiedzą, ale cenią swoje know-how Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bodzlo Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 Patrząc przyszlościowo to bez sensu wkładac 5mt bo i tak ja zajedziesz kup anglika tak bym mógł letnie kupić od ciebie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Posted March 15, 2013 Share Posted March 15, 2013 Jaka by mógł ktoś tylko potwierdzić niezbędną zawartość świnki-skarbonki do tej operacji|? Link to comment Share on other sites More sharing options...
KACPERO_1 Posted March 15, 2013 Share Posted March 15, 2013 10-12 złotych komplet części + robocizna.... a to w zależności od regionu Link to comment Share on other sites More sharing options...
drout Posted March 15, 2013 Share Posted March 15, 2013 Kacpero a co tam u ciebie wyszło Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts